Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Hästraser

Hästraser

Hur många hästraser finns det i hela världen?

Det finns otroligt många hästraser runt om i världen och nya hästraser dyker upp hela tiden. Framförallt i USA avlar man hela tiden fram nya raser. Det finns idag minst 331 hästraser och i de allra flesta länder finns det egna varianter av olika raser.

Vanligt förekommande hästraser

Den Nordsvenska brukshästen, kallblodiga travaren och gotlandsrusset samt den Svenska Halvblodshästen är alla vanliga raser i Sverige. Den nordsvenska hästen och gotlandsrusset är Sveriges egentligen enda egna hästraser vi har. För den amatör och motionsinriktade rid och körsporten utgör den svenska halvblodshästen och de olika ponnyraserna de vanligaste hästraserna. Medans det inom den professionella hästsporten är vanligare med den varmblodiga travhästen, engelska fullblod och svenskt halvblod de vanligaste hästraserna.

Öppen samt Sluten Stambok

Många av de moderna hästraser är alltså framavlade av oss människor. Vi har alltså valt ut vissa drag hos olika hästar och genom selektiv avel skapat hästar med olika med egenskaper för att passa olika ändamål. Avelorganisationer reglerar kraven för all hästavel och även för stamboken. Det finnsbland annat krav på storlek, byggnad, rörelse och i en del fall även färg, allt måste vara rätt för att en häst ska bli godkänd inom sin ras.

Tittar man på stamböcker så finns det två sortes stamböcker.En öppen stambok godkänner en häst med en förälder i en annan registrerad ras, detta förutsatt att den lever upp till de krav som ställs. En sluten stambok däremot godkänner endast en häst om båda föräldrarna är registrerade.  En sluten stambok håller alltså rasen renare. Läs mer om de olika raserna...

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,