Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Hästar är flockdjur

« Tillbaka till Visste du att?

Hästar bör hållas i grupp när de går i rasthage eller på bete, samspelet med andra hästar har stor betydelse för utvecklingen av socialt beteende och risken för skador vid blandning är inte lika stor som många hästägare tror.

Det visar forskaren Elke Hartmann i en ny doktorsavhandling vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

I fyra olika studier har hon studerat hur hästar i olika åldrar har samspelat med varandra när de hålls i hage eller bredvid varandra i stall. Hon har även studerat vilka risker det innebär för människor att hantera hästar som hålls i grupp samt de risker som finns att hästarna skadar varandra.

– Även om förhållandena för hästskötsel har förbättrats de senaste decennierna är det fortfarande många hästar som inte lever ett socialt liv, huvudsakligen på grund av ägarnas oro inför grupphållning, säger Elke Hartmann.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,