Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Fysiologi och anatomi

« Tillbaka till Storhäst

För att kunna ta hand om och träna hästen på bästa sätt bör du känna till hur hästens kropp ser ut och hur den fungerar på insidan. Anatomi är läran om kroppens byggnad och fysiologi är läran om hur kroppen fungerar.

En vilande häst andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten. Pulsen hör ihop med hjärtat och hur det pumpar. Varje gång hjärtat slår känns pulsen som ett litet slag. Du kan känna hästens puls genom att hålla två fingrar på ett blodkärl under käken vid ganaschen på hästens huvud eller vid hästens kotled. Hästens hjärta slår ungefär 28-40 slag per minut när den vilar. Arbetar den blir pulsen snabbare och max ligger den på omkring 180- 240 slag per minut. En frisk häst har en kroppstemperatur på 37,2 ? 38,2 grader, den kan variera mellan olika individer eller om det är ett sto eller en hingst. Tempen tas i ändtarmen på hästen.

  1. Hästens bröstomfång
  2. Hästens mankhöjd
  3. Bålens längd


Hästen har 7 halskotor. Första halskotan kallas för Atlaskotan. Hästen har 18 ryggkotor, där den 16:e ryggkotan står rakt upp. Ländkotorna är normalt 6 till antalet, förutom hos araben som har 5. Det sammanfattande ordet för de delar av kroppen som används när hästen rör sig är ?rörelseapparaten?. Dit räknas skelettet, lederna, musklerna och delar av nervsystemet. Hästens skelett består av 205 ben och kan delas upp i två stora delar. Den ena delen är kroppen den andra delen består av extremiteterna (benen).

Jämvikt och balans
Hästen kropp är långsträckt och spolformad. Det är mycket viktigt för hästens rörelser att kroppen är i jämvikt och balans. Det betyder att när hästen rör sig ska de båda kroppshalvorna pendla lika mycket på var sin sida om kroppen. När hästen har en bra balans rör den sina ben (extremiteter) lika regelbundet i alla tre gångarter.

När hästen står alldeles stilla och har fördelat sin kroppsvikt jämt på alla fyra benen, ligger omkring 60 procent av kroppsvikten på hästens framben. Hästens tyngdpunkt ligger då mitt i hästen, ungefär på samma ställe där du har din underskänkel placerad när du sitter i sadeln.

 

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,