Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Frieserhäst

« Tillbaka till Hästraser A till I

Frieserhäst, (som även brukar kallas för Frisisk häst )är en hästras av varmblodstyp. Ursprungligen kommer frieserhästen från Nederländerna där den har utvecklats i över 2000 år. Hästen har har en mankhöjd på 150-170 centimeter, dock är idealhöjden 160-165 cm. Frieserhästar är alltid svarta, helt utan vita tecken. Ett av kännetecken är den kraftiga man och svans med tjock tagel som ofta vågar sig, samt att den bär ett kraftigt hovskägg på benen, vilket är ovanligt för varmblodshästar.

Idag talas det även om den gamla typen kontra den moderna typen. Den typen som fanns förr var en kraftigare, mer kortbent typ av Frieser, denna användes först och främst till jordbruk, och avlades under 1800-talet fram till början av 1900-talet. Den moderna typen av frieserhästar är långbenta och smäckrare. Hästrasen fick sitt namn efter " Friesland " som är beläget i de norra delarna av Nederländerna. Frieserhästen används idag till säväl ridning som körning, samt även i cirkusmanegen detta då hästarna är mycket lättlärda och har fina rörelser. Friesern har idag blivit en populär ras mycket på grund av sitt unika utseende och sitt stabila lynne, för sina höga och fina rörelser och för att den är snabblärd.

Frieserhästen är såpass populär att efterfrågan på rasen är högre än det antalet hästar som avlas varje år. Idag finns det runt 40 000 Frieserhästar, varav enbart 80 är godkända avelshingstar. Unghingstarna måste även genomgå hårda test, dessa tester pågår i 58 dagar, endast en promille av hingstarna blir sedan godkända av rasföreningen. Det finns numera även två typer till av Frieserhäst, den frisiska sporthästen som är en mer atletisk typ baserad på korsningar med fullblodshästar eller Morganhästar. En speciell avdelning för korsningar med arabiska fullblod, så kallade Arabo-Frieser har även tillkommit.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,