Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Basjkir

« Tillbaka till Hästraser A till I

Basjkirhästen

Basjkirhästen är en häst som härstammar från de södra Uralbergen i Ryssland. Där lever den ofta i halvvilda flockar. Den benämns somhästrasen Baškirskaja. Basjkirhästens finns mest i  Basjkortostan varifrån den ursprungligen kommer ifrån. Har blandats ihop med en lockig hästras, Amerikansk curlyhäst, men forskningar har visat att dessa raser inte är släkt och basjkirhästar är inte lika lockiga som de amerikanska. Den lockiga pälsen framträder bara på vintern när Basjkirhästarna utvecklar en längre vinterpäls.

Basjkiren har många användningsområden. Framförallt används den som turridningshäst och familjehäst. Men då basjkirhästen som ras kan förekomma i många olika storlekar och former kan man inte säga att rasen generellt lämpar sig för just något enskilt användningsområde. Hoppning, dressyr, körning och western är exempel på vad basjkiren kan användas till. Den lämpar sig även för så kallat rancharbete, alltså vallning av kreatur och är allt som allt en väldigt mångsidig häst. Basjkirhästarna är lätta att föda upp och kan dessutom bli väldigt gamla.

Rasen finns i flera olika "sorter". Inom rasen finns stor variation; med en del smäckra större ponnyer och mindre hästar (cirka 145 till 160 cm), andra grövre mer liknande kallblod. Den minsta mankhöjden ligger runt 135 cm och den vanligaste högsta är cirka 155 cm. Men det finns även ännu högre hästar på ungefär 165 cm i manken.

Basjkiren finns även i många färger, framförallt gulblack, musblack, brunblack och rödblack som alla kännetecknas av en ål (mörkare rand utmed ryggraden). Men det finns också "creme"-färgade basjkirer, fuxar, svarta och bruna. Hästarna kan även ha vilttecken kring bogarna och manken, "zebraränder" längs benen och såklart "vanliga" tecken som vita strumpor, bläsar och stjärnor.

Man skulle kunna säga att hästarna lever likt renar då pälsen och taglet används, samt köttet och stomjölken. Ett basjkirsto kan ge 1 500 liter mjölk under sin mjölkgivningsperiod, som då varar i sju till åtta månader, men de bästa stona kan ge upp till 2 700 liter. Av mjölken produceras ost och andra mejeriprodukter, och den alkoholhaltiga hälsodrycken "kumiss".

Källa: Svenskspråkiga Wikipedia, omfattas av upphovsrättslicensen CC-BY-SA 3.0

läs mer, www.gangartshastar.com

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,