Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Bäckahäst

« Tillbaka till Mytologiska hästar

Bäckahästen var enligt nordisk mytologi och i skånsk folktro bäckens ande eller Näcken i hästskepnad.

Bäckahästen var ett lömskt rovdjur som lurade barnen att rida på dess rygg för att dra ned dem i vattnet. Barnen tyckte att hästen är så fin att de vill rida på den. Det spelade ingen roll hur många barn, hästens rygg blev bara längre ju fler barn som satte sig på den. Vill hindra en bäckahäst att dränka barnen då skall man kasta en bit stål mellan hästen och vattnet. Hästen inte gå den vägen och dess makt är bruten.

Bäckahästen har motsvarigheter i bland annat skotsk folktro. Där flera sorters vita hästar kan erbjuda fantastiska tjänster för den som kan behärska dem men som ofelbart drar ner olyckliga ryttare i drunkningsdöden.

Bäckhästen levde i bäckar och åar. Den vilseledde hästar och deras ryttare ner i bäckarna för att dränka dem. Bäckhästen beskrivs som en stor och vacker häst.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,