Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Asiens ponnyraser

« Tillbaka till Ponny

Östra Asien har alltid varit framträdande inom avel av ponnyer. Flesta av dessa asiatiska ponnyer härstammar från den mongoliska vildhästen Przewalski. Kina och Indonesien har ett stort utbud av olika ponnyraser trots att dessa länder aldrig har haft någon större kultur inom hästaveln.

Japan

Japan har aldrig varit framträdande inom aveln av hästar men lokalt på öarna finns det ett stort antal ponnyer som främst används som arbetsdjur i landet. För över 2000 år sedan fördes ett stort antal hästar till Japan från bland annat Kina, Korea och Mongoliet med koreanska fiskare. Många av dessa hästar var mongoliska vildhästar, även kallade Przewalskihästar. En del ökenhästar till exempel arabiska fullblod kan ha förts till Japan och förädlat hästarna något. Hästarna som fördes till Japan avlades sedan på olika ställen i Japan och fick på så sätt olika karaktär och utseende. Idag finns det 8 officiella japanska ponnyraser, varav de flesta har fått namn från de områden där de utvecklades.

De japanska ponnyraserna:

Nomaponny

Kagoshimaponny

Hokkaidoponny

Misakiponny

Miyakoponny

Taishuponny

Yonaguniponny

Kisoponny

Kina 

Kinas jordbrukskultur utgörs av risfält och efterfrågan på stora tunga arbetshästar är därför minimal. För att inte risfälten ska förstöras använder man sig av mindre ponnyer. Nästan alla de kinesiska raserna stammar från de mongoliska hästarna. Framförallt den primitiva Przewalskin men även den mongoliska ponnyn och ädlare ökenhästar. Dessa raser har sedan, som de japanska raserna, utvecklats olika beroende på vilket område de avlats i. Gemensamt för de kinesiska ponnyraser är att de är mycket små. Det beror på att de kinesiska ponnyerna korsades med Shetlandsponnyer som fördes till Kina av britterna under kolonitiden. Detta för att de kinesiska ponnyraserna skulle användas i gruvor i landet.

Några exempel på kinesiska ponnyraser:

Balikunponny

Guizhouponny

Hequponny

Kinesisk guoxia

Lijiangponny

Yiliponny

Indonesien 

Indonesiens avel innan koloniseringen bestod av olika orientaliska ökenhästar som fördes in till de indonesiska öarna av arabiska handelsmän. Det gör att de indonesiska ponnyraserna än idag är mycket kraftigt influerade av arabiskt blod, samtidigt som de är robusta och starka med primitiva drag. Under kolonitiden var Indonesien under Portugals styre under 1500-talet,  under 1600-talet blev öarna en holländsk koloni. Under koloniseringen importerades flera orientaliska ökenhästar till Indonesien av Ostindiska kompaniet.

Det finns idag 9 officiella indonesiska ponnyraser:

Batakponny

Balinesisk ponny

Javaponny

Deliponny

Sandalwoodponny

Sumba och sumbawaponny

Padangponny

Gayoeponny

Timorponny

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,