Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Arabo-Frieser

« Tillbaka till Hästraser A till I

Arabiska fullblod användes i aveln av rasen redan under den spanska ockupationen av Nederländerna under det åttioåriga kriget 1568-1648. Lokala uppfödare av de frisiska hästarna tvingades att utavla Friesern med spanska hingstar som hade arabiskt blod i sig. Resultatet blev en mycket atletisk häst som sedan användes i utvecklingen av den ryska Orlovtravaren och den amerikanska Morganhästen.

I början av 1900-talet var Frieserhästen hotad av utrotning. För att rädda rasen avlade man in tyngre hästar och marknadsförde Frieserhästen som en arbetshäst. Detta gjorde att rasen förlorade mycket av sin lungkapacitet. På 1960-talet hade Frieserhästen nästan helt försvunnit ur ridsporten. Man försökte sig då på ytterligare utavel med arabiskt blod genom att korsa arabiska hingstar med utvalda frisiska ston. En av hingstarna man valde ut var en renrasig egyptisk arab vid namn Gharib. Idag är han den dominanta linjen i aveln av Arabo-Friesern.

Målet var att få fram en häst som var starkare, mer uthållig, med större hjärt- och lungkapacitet, medan man fortfarande behöll det frisiska utseendet och Frieserhästens lugna temperament. Arabo-Friesern har idag en egen stambok och förening, EAFS (European Arabo-Friesian Studbook) här kan de  registreras. Idealet är en häst som ser ut som en Frieserhäst men med ca 20 % arabiskt blod i sig. Rasen har ett något mer definierat huvud och lite mindre hovskägg. Arabo-Friesern har blivit mycket populär inom hästsporten och i Belgien har ett lag med Arabo-Frieser vunnit det belgiska mästerskapet i körning åtta år på raken.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,