Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Arabiskt fullblod

« Tillbaka till Hästraser A till I

Det arabiska fullblodet är en av världens äldsta framavlade raser. Härstammar från hela den Arabiska halvön och Mellanöstern. Där avlades de fram av beduinerna. Araben är en ädel hästras av ökentyp, ofta beskriven som vacker och elegant. Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra raser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar. Mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

Araben är en av de mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport, westernridning och distansritt då araber är typiska ökenhästar med en otrolig uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar de lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Arabiska fullblod har en tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse. Araberna blir oftast mellan 145 och 155 cm i mankhöjd och förekommer i alla färger utom black och tigrerad. Skäck finns men är ovanliga och man avlar inte på dem då de inte är tillåtna.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,