Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Angloarab

« Tillbaka till Hästraser A till I

Angloarabiska fullblodet, ett resultatet av korsning mellan arabiskt och engelskt fullblod. Hästrasen kom till i mitten av 1800-talet. Kejsar Napoleon insåg behovet av en god stridshäst åt armén. Han korsade de två etablerade fullblodsraserna med varandra. En lagom stor, snabb, klok, och uthållig häst att användas av soldater i strid. Det lyckade avelsarbetet finner vi idag i angloaraben en vacker häst med väl avvägda linjer och goda rörelser. Det livliga men kontrollerbara temperamentet gör den till en god tävlingshäst främst i fälttävlan och hoppning, men den används även med framgång i dressyr.

Huvudet är vackert och uttrycksfullt, halsen lång och väl ansatt, korset väl musklat och något sluttande. Rörelserna är energiska i skritt och trav, med bra påskjut. Galoppen ska var rund och luftig och med god bärighet. Alla färger utom skäck och tigrerad är tillåtna.

De mest kända angloaraberna kommer från Frankrike, men även England, Polen och Italien avlar fram goda angloaraber. Angloaraber används främst som löphästar i Frankrike, även i Japan och Polen. Det är främst hästar med 25% arab-blod eller mindre som löper. Angloaraber som används inom övriga ridsportgrenar, har stor variation i procent. I Europa är arabiska fullblod vanligast i en mankhöjd på runt 160 cm i angloaveln, just för att få upp storleken på denna goda fullblodskombination. Arabprocenten räknas ut genom att addera stoets respektive hingstens arabprocent och dividera med två. Direktkorsningar mellan arabiskt och engelskt fullblod finns, men ett väl genomtänkt avelsarbete innefattar oftast inte denna kombination. Vanligast är att korsa anglos med andra anglos, eller föra in större mängd engelsk fullblod för att få en mer komplett ridhäst.

Angloaraben har runt om i världen gjort sig känd som en perfekta tävlingshäst. Lättlärd, modig, klok och uthållig. Den används även i stor utsträckning som förädlare i många Europeiska länders halvblodsavel, främst i Frankrike och Tyskland. Där kan vi finna många individer med mycket god ridbarhet och med många goda insatser på tävlingsbanorna.

 

Föreningar

Svenska Angloarabföreningen

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,