Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

American saddlebred

« Tillbaka till Hästraser A till I

American Saddlebred

American Saddlebred är en hästras från USA som tidigare kallades kentucky saddler. Den användes ursprungligen som jordbruks- och transporthäst men används numera till ridning, uppvisningar och körning. Det finns även en färgvariant kallad golden american saddlebred som alltid är isabell. American Saddlebred har utöver de normala gångarterna skritt, trav och galopp även extra gångarter, dvs att den är gaited och Saddlebred-hästarna tävlas ofta i showridning där dessa specifika gångarter visas upp. American Saddlebred är även officiellt USA:s nationalras.
American saddlebred har sitt ursprung bland annat i Narragansett Pacer, som var en arbetshäst på plantagerna i Rhode Island, och även i den kanadensiska pacer-hästen. Båda dessa hästraser var så kallade gaited vilket betyder att de har flera än de naturliga gångarterna skritt, trav och galopp. Båda dessa hästar används främst på plantager och odlingar i både USA och Kanada.
Även de hästar som britterna hade med sig från England under kolonitiden på 1600-talet användes i utvecklingen av plantagehästarna. Bland annat de utdöda gallowayponnyerna, en mycket snabb liten ponny som även fanns med i utvecklingen av det engelska fullblodet, samt irländska hobbyhästar användes i stor utsträckning.
Under 1700-talet blev dock många av plantagehästarna överflödiga. Vägarna utvecklades i kolonierna och nu krävde man en häst som inte bara kunde användas i odlingarna och vara bekväma att rida, de skulle även kunna användas som körhästar. Plantagehästarna förfinades och förbättrades efter hand med inkorsningar av Morganhästar och engelska fullblod som importerats under början av 1700-talet. Från dessa raser fick Saddlebredhästen sitt något ädlare utseende och sina fina rörelser. Norfolktravare blandades sedan in för att rasen skulle få sitt karaktäristiska körhästsutseende och ytterligare bättre rörelser.

Källa: Svenskspråkiga Wikipedia, omfattas av upphovsrättslicensen CC-BY-SA 3.0

läs mer www.gångartshästar.comSvenska American Saddlebredföreningen  

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,