Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Am. Quarter

« Tillbaka till Hästraser A till I

Denna snabba häst har framkorsats av de hästar kolonisatörerna hade med sig till Amerika och av indianernas ponnyer. Tanken var att få fram en ras som gick att använda i boskapsskötseln. Det krävdes modiga, starka och snabba hästar. Med lugnt temperament. 1940 bildades AQHA, American Quarterhorse Association, för att bevara och utveckla quarterhästen, och redan året därpå kom en stambok med 537 hästar. Idag är AQHA världens största rasförening med över tre miljoner hästar registrerade! Hästen är den mest utbredda i hela världen. Quarterhästen har en hel del gemensamma  med engelskt fullblod. Tillåtet att använda engelskt fullblod i aveln, men avkommorna hamnar då i ett särskilt register hos AQHA. Måste uppnå vissa resultat på tävlingar innan de kan sättas i avel. Så sent som 1982 importerades den första avelshingsten till Sverige. Det är till westernridning quarterhästen används, och som familjehäst. Svenska Quarterhästföreningen (SQHF) bildades 1983. 

Mankhöjden kan vara 140-160 cm, det vanligaste är 150-155 cm. Vikten mellan 400-800 kg. Ett riktigt muskelknippe. Bakdelen är bred och djup, för att få den snabba accelerationen. Brett mellan frambenen, och bröstkorgen är även den bred och djup. Detta sammantaget ger oss quarterhästen, som kan vända på en femöring och accelerera snabbare än någon annan häst. Den är lugn och stabil, har god samarbetsvilja. Finns i en rad olika färger, som ibland är speciella för rasen. Flera nyanser av fux, gulbruna, isabeller, mus- och rödblack, svarta, bruna, palomino, skimlar. Rasen får endast ha begränsat med vitt på huvudet och benen. Överskrids detta klassas hästen som Paint, och hamnar i American Paint Horse Association.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,