Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Patrick
Patrick
Jag som har fått förtroendet att blogga här heter Patrick och driver företaget Horsecab som bl.a. hyr ut hästlastbilar och hästtransporter. Har du frågor om transport av hästar, så maila mig gärna så svarar jag på dina frågor. Mailadressen är patrick@horsecab.se.
Sommarsemester med hästen?
2015-06-16 23:14:40

Ska du ut och åka med hästen i sommar?
Flytta den till bete, eller ta med den till sommarstugan?
Eller kanske åka på sommartävling någonstans?


Då kan det vara bra att veta hur du ska packa bilen med alla hästprylar.
För hästprylar väger, det vet alla om. En överlastad bil är inte bara olaglig utan kan vara en säkerhetsrisk för dig och de andra i bilen.


I bilens registreringsbevis eller på transportstyrelsen.se under "Sök uppgifter om annat fordon" står det vad din bil får lasta som mest.
Kom ihåg att även räkna med dina medpassagerare, för de väger ju också.


Viktigt är att inte förändra bilens tyngdpunkt alltför mycket. Ju högre tyngpunkt, desto lättare att bilen välter om du skulle behöva göra en undanmanöver. Har du dessutom ett släp som trycker på, kan det bli riktigt otäckt.
Du som kör hästlastbil har redan en högre tyngdpunkt eftersom fordonet i sig ju är högre än en personbil.
I en personbil men framför allt en hästlastbil gäller det därför att packa ner de tyngsta grejerna långt ner i bagagen/lastutrymmet. Fodersäckar hör ju självklart till den kategorin alltså. Men även sadlar. Dessa kan ju pga sin form vara svårstuvade, och det är lätt att man lägger dem överst för att de inte ska knäckas om man lägger andra grejer ovanpå.
Men det kan alltså vara en dålig idé. Både för sin tyngd, men också om man lastar dem så högt att de kommer ovanför ryggstödet i en kombibil. Vid en tvärnit eller kollision kan dessa prylar bli projektiler som slår till med full kraft. Det gäller även småprylar som man lägger på hatthyllan inne i bilen.
En mobiltelefon som ursprungligen väger 100 g kan i en krock i 100 km/h väga 16 kg.
En sadel på 15 kg blir 1500 kg i 100 km/h.
Och en tung fodersäck på 30 kg väger 4800 kg i 100 km/h!


Takbox


En del sätter på en takbox för att få med sig allt de vill ha med sig.
Även här gäller det att se upp med några saker. Som tidigare, packa allt tungt inne i bilen, och lägg lätta saker i takboxen - såsom hösilage till hästen, täcken, spön, ryktsaker m.m. Kolla också att biltaket fixar tyngden av takboxen och det du stoppar i det. I bilens instruktionsbok står det vad taket får belastas med.
Surra också lasten så att föremål inte åker omkring inne i takboxen. Dels kan det förändra tyngdpunkten, dels kan föremålen slå hål på boxen vid en undanmanöver eller inbromsning. Dumt, rent ut sagt, om du dessutom har lånat takboxen av någon.


Men hur gör man då med de svårlastade sadlarna? Jo, det finns speciella sadelbockar att köpa för bagageutrymmen. Googla på "sadelbock till bil" så hittar du ett par stycken. Är du händig finsnickare bygger du en egen. Hinner du inte skaffa en så lägg dem antingen ovanpå en lätt packad säck med hösilage, eller ställ dem på högkant bakom sätena inne i bilen.


Till sist, kolla lufttrycket i däcken - både dragbilens och släpets. Ju tyngre, desto fler extra-hekton behöver du trycka i. En hästlastbil vill ofta ha högre tryck i bakdäcken än i framdäcken.


Trevlig resa! :)

Märk-DNA, när du vill ha dina grejer i fred
2015-05-18 23:29:55

För en tid sedan försvann tjuvar med sadlar, stigbyglar, m.m. till ett värde av närmare 1 miljon kronor, från ett stall utanför Trollhättan.
Det är alltid tråkigt, och man blir heligt förbannad, när vissa inte förstår skillnaden mellan ditt och mitt.


Det hjälper föga för det här stallet, men för alla andra som vill ha sina grejer i fred, så vill jag tipsa om Märk-DNA som rätt applicerat och uppmärkt kan göra att tjuvar avstår från att stjäla dina grejer, och om de trots allt skulle göra det så blir det lättare för dig att få tillbaka dem om de hittas.


Hur fungerar det då?
Märk-DNA finns det flera olika fabrikat av, men de fungerar på liknande sätt. Du får en flaska med en unik vätska som penslas på det som ska märkas, likt en nagellacksflaska med borste. I vätskan finns en unik DNA-kod. När du köper flaskan med vätskan, är det bara du i hela världen som har en flaska med just den koden.


Det gör att polisen kan knyta återfunnet stöldgods till just dig, om de skulle hitta tjuvgods någonstans. Systemet är dessutom internationellt.


Man ser inte på föremålet med blotta ögat att det är märkt. Men lyser man på det med en UV-lampa så skimrar märkningen. UV-lampor finns som standardutrustning i många polisbilar, och du kan köpa en egen via nätet.


Köper du t.ex. en dyr sadel via Blocket, kan du ta med dig en UV-lampa till säljaren för att se om sadeln är märkt. Är den det, ska du be att få se ett certifikat på att personen verkligen äger sadeln, i annat fall så gå därifrån och ring Polisen.


Säljer man sin märkta sadel så fyller man gemensamt med köparen i ett certifikat som visar att sadeln har bytt ägare.


Går inte DNA-märkningen att ta bort då? Det är extremt svårt att göra det. När vätskan har torkat går det inte att tvätta bort. Försöker man skrapa bort det, så ska man veta att det räcker med några få DNA-molekyler för att polisen ska kunna spåra ägaren. Dessutom bör man märka sina saker på flera olika ställen. Om en tjuv skulle få bort EN märkpunkt - hur vet den då att man har fått bort samtliga?


Även fordon kan (och bör) märkas. Märk din bil, hästlastbil, hästsläp, ATV, traktor, m.m. på femtioelva olika ställen! Vissa försäkringsbolag ger lägre självrisk vid stöld av märkta föremål.


Hemma i din bostad har du säkert en hel del saker som du också vill märka. Guldsmycken, mobiltelefon, dator, surfplatta, TV, konstverk, m.m. Gå loss ordentligt och märk allt du har och som du inte vill bli av med.


Men hur hindrar man då någon från att stjäla sakerna över huvud taget?


Jo, man bör också skylta ordentligt med att sakerna är märkta och går att spåra. I kiten finns ett antal skyltar och det går att beställa extra skyltar. Har man gård bör man sätta rejäla skyltar vid alla tillfartsvägar.


Ett test som polisen och försäkringsbranschen gjorde i ett villaområde utanför Stockholm, visar att villainbrotten sjönk till nästan noll i ett område där i stort sett alla hade märkt sina prylar. Och att tjuvarna inte bara flyttade till ett annat område, utan antalet inbrott faktiskt sjönk.


Jag hoppas att ett kit (som kostar strax under tusenlappen) med en flaska och ett gäng skyltar, kan bli nästa års julklapp till den som "har allt". För "har man allt", så har man också ett stor mängd prylar som man förmodligen vill behålla.


Till sist ska sägas att om du känner någon som driver en butik, finns det också DNA-duschar som vid rån sprayar en rånare i ansiktet och på kläderna, och som binder personen till brottet i minst 14 dagar.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,