Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Med hästen i centrum
Gabriele Olsson
Fortsättning av hästen F.
2014-10-31 19:45:29

Fortsättning av hästen F.


F. är en häst som inte har förtroende till människan. Han är misstänksamt och samtidigt gudasnällt. Men han kan blockera blixtsnabbt med kanske farliga reaktioner för människan i denna sekunden. Han vill har kontollen för att kunna känna sig säkert och i denna bedriften glömmer han människan totalt bort. Han ställer upp på allt så länge han hänger med men vill kommunicea och bli hörd. Tex gör något ond i utrustningen så talar ha om det, men går det förlångt så blir det våldsamma reaktioner..Så han har slutat att lita på att det vi gör med honom är bra för honom.


28 Okt


F. blev utredd och behandlad ifrån mig igår och som jag trodde innan så hade han några låsningar och blockeringar. Nu hoppas vi att detta var grundorsaken till en del svårigheter som upplevdes. Och vi hoppas även att han är villig att lära om . Nu ska jag ut i paddocken med honom till en mys/pys/ tillitssamvaro. Med andra ord jag ska börja med att bonda. Speciellt viktigt för en häst som han . Och i eftermiddag ska jag göra exakt samma sak
Har en underbar dag allihopa !!!!!!


29 Okt.


Jag presenterade hallen för F. och gick lugnt med honom rund så att han skulle kunna spana in allting. Efter ett tag släppte jag och han förblev lugn. Fantastiskt då han ägare berättar att han kan bli helt stirrig och till o med försöker hoppa ut. Då och då försökte jag få hans uppmärksamhet och varje gång belönade jag honom.
Han har ett sätt att glömma bort en och om man inte är jätte försiktigt så blir han jätte rädd : liksom OJ vad du skräms ! Gudars !
Focusträning kommer jag att lägga stor vikt på tills han är van vid att hålla fokus och släpper kontrollen i mina händer.
Efter det gick vi till stallet och ingen annan häst var med. De skulle hämtas in direkt efter honom. Plötsligt märker han att han är ensam och kallar upprörd. Jag svarar medan jag förbereder att släppa in de andra och han faktiskt lugnar sig kul!


30 Okt. morgon


F.s första pass är över mycket behagligt.
Upphöjd hand: vänta och fokusera på mig samtidigt.
Att äta från högen och titta upp och fokusera när jag begär det. Att träda tillbaka och vänta och inte tigga/ kräva medan jag rotar i hans foderhög. Steg ett när jag sitter framför honom. Steg 2 när jag sitter vid sidan om honom så han måste vända på huvudet.
Allt handlar om känslor och attityd. Lugn energi hela hela tiden.
En liten framgång kunde jag notera på så vis att han blev lite skrämd och rev upp hals och huvud för att spana in faran så behövde jag inte många smackningar för att få honom att fokusera igen. så det går framåt !


30.Okt. kväll


I kväll innan insläpp utsatte jag F. För pyttepytte litet tryck för att se hur han reagerar. Jag hade 5 högar med hö i paddocken och han står snällt och äter från sitt hö. Medan han åt la jag hemligt morotsbitar på de andra högen. Sen eftervett tag försökte jag att valla honom försiktigt dit. I början fattade han inte att jag ville driva iväg honom och vände sig om med stora ögon.Alltså jag kan knappt kalla detta som driva. Jag insisterar försiktigt och visst sprang han några meter. När han passerade högen ropade jag klick och pekar på högen. Han bromsar in och kollar och visst var det gotti gott där!
Han förstod bättre och bättre vad jag ville med mitt kroppsspråk.
Sen är han van vid att gräsa lite direkt när han kommer ut ur paddocken. Idag nekade jag honom detta och innan han hann funderar riktigt över hur elakt jag är så har jag hunnit leda honom till ett riktigt smaskigt ställe. Där passade jag på att befästa att han ska titta på mig när jag smackar på ett visst sätt. Efter ett tag förstod han, ok det gäller även här !
Sen lämnade vi stället och han följde villigt med in i stallet, där det fanns något gott där med.

Ok pedagogiken här:
Det är att övertyga honom om att, vad jag än begär av honom så är det bara pga att jag har något bättre för honom i bagaget.
Att lägga en vana i honom att titta på mig pga det är positivt och inte pga att han blir straffat. ( Negativ förstärkning) Han är så känslig att det räcker med bara lite tryck. Och att jag har alltid har hans bästa i ögonen.

Naturligtvis är jag extremt observant på att det inte smyger sig in respektlösa beteende. Men de åtgärda jag med ett litet handtecken och ordet Nej. Han ger sig direkt.


31,Okt


Idag satte jag ännu mer "press" på F.Jag ställde en korg med morötter mitt i paddocken för att undröja alla eventuella missförstånd vem som äger korgen. Naturligtvis följde han tight efter mig med klara tecken av desrespekt. Mycket bra han försökte att komma åt den förstås och när jag flera gånger nekade så tittade han på mig med båda ögonen. Kanske det hon vill ? Nej jag ville att han ska följa med mig . Aldrig i livet tyckte han och går bestämd mot korgen. Det var där jag bestämde mig att jag driver iväg honom. Upprörd med inte vild galopperade han några rundor för att sen stanna upp igen. När han tittade på mig berömde jag gav honom tecken att följa med BORT från korgen !!!! Han gick åter till korgen, men när jag sa NEJ ! stannade han upp. Jag berömde och bad honom igen att följa med . Jag drev inte iväg honom förrän han var framme vid korgen efter flera Nejs och lydig reaktion . Hans galopprundor blev kortare och kortare tills han gav sig och följde efter mig jag ledde honom bara rund så att vi kunde gå rakt till korgen direkt med mycket beröm på den korta vägen, varsågod, och tydligt pekandes på korgen . Han fick äta en stund och sen krävde jag att han ska sluta äta och följa med. Efter 3-4 gånger förstod han att det är lika bra att följa efter då han ändå inte kom åt förrän han inte följer med en kort sträcka som blev lite längre med var gång . Denna övningen kommer jag att göra tills det verkligen sitter och sen med olika variationer . T ex smacka på det speciella sättet som betyder: Titta på mig ,  eller annan  fokusträning och annat smått och gott.

Hade han vald att inte bryr sig mer varken om övningen eller korgen så hade han ju fått göra det och jag hade satt ner mig för att äta morötterna.

Som med alla dessa övningar och speciell med den hästen är det viktigt att inte hysa den minsta lilla upprörda känsla mot hans beteende. Bara bestämd men mjuk korrektur med de minsta tecken som möjligt ....

Nu är det dags för Lammie och Estina

Nyttigt :-)
2014-10-29 11:58:24

Jag befäster många saker i samband med foderlekar. Och det krävs så mycket att man behöver bli påhittigt vad man kan ge hästen som är både nyttigt och gott. Nu tänker många inte på, att det finns många grönsakssorter som man kan ge hästen. Inte bara morrötter. Det är bra att vänja hästarna vid det först . För man vill ju att de ska känna sig frestade. Här kommer en bild hur en sån gryta kan se ut. Det tar lång tid att mumsa i signågot då de  gärna vill rota fram det de tycker mest om. Samtidigt kan man ge dem känslan att det är kalas medan jag inte behöver oro mig för att det tar slut så fort.


( suck nur blev det krångel igen med att ladda upp bilder! Jag återkommer ) 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,