Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Med hästen i centrum
Gabriele Olsson
Lastträning och kollektivt löslongering 2 och 2
2014-11-26 18:33:46

26 11 2014


Idag släppte jag fram alla vallacker samtidigt. Lös förstås. (F gick och gömde sig bakom skrittmaskinen) de andra tre hade nästan slagsmål vem som fick gå in som andra häst. Först in var Orlando sen trängde sig Rohan förbi Mattis som jätte besviken följde efter mig. Idag passade jag på att lära dem att backa ut när jag dra i svansen och säger backa ! Det tog tid då ingen vilel ut. Sen när jag tyckte det räckte så hämtade jag F och föste bort Mattis och Rohan. F gick direkt in efter mig och sen tog jag bort grimskaftet. Och gick ut ur släpet. F misstänkte nu blir han omstängt men jag gick in igen för att visa att jag var framme. För att säga såhär : från att han backade ut när han hörde mig gåendes på gruset tills han klarade av att gå in själv medan jag stannade kvar på rampen och sen fick klappa honom över lårens baksida dessutom och röra mig rund omkring plus att han gick fram igen på kommando framåt tog det max 20 minuter . Ok vad är så märkvärdig med detta?


Ju, det tog 3-4 timmar för Fs ägare att få omstängt sista gången han lastades. Han slängde sig ut  varje gång han misstänkte något.

Efter det fick Orlando och han stanna vid hästsläpet medan jag gick tillMattis och Rohan för löslongering. Det gick mycket bra. Rohan är något nonchalant och fick sig en liten uppläxning medan Mattis gärna visar att han är duktig F s reaktion i hagen bredvid var att rusa rund med upphöjd svans medan Orlando gick in och ut ur släpet i hopp om att hinkarna skulle fylla sig på ett magiskt vis.

F hade inget val än att lugna sig och förstå att det inte var tal om rovdjursjakt annars att det handlade sig om den helt vanliga klickerträningen . När det var hans och Orlandos tur så kom han ivrig och villig. Jag ignorerade honom och satte enbart Orlando igång. Medan F . for omkring som en skållat råtta igår så var hans reaktion idag: "Ok då ställer jag mig i ett hörn och väntar". Helt fantastiskt hur fort han lär sig !!!
Sen var det hans tur och lugnt och sansat lyssnade han på alla mina signaler . Orlando störde då han ville ha Fs belöning som han inte fick. Istället fick han lära sig att ställa sig och vänta på sin tur.

Några runder och båda fick sin sista morot och ut med sig i hagen

Lastträning
2014-11-26 18:28:01

25 11  2014


Dagens lastträning lös .
Orlando 2,5 år : 0 sekunder ( sista träning Juni)
Rohan 1.5 år :5 sekunder 1 försök; 0 sek andra försök 1 och sista träning Juni
Mattis 2,5 år 1 och sista träning när han hämtades hit i Juni
F. 4 år. 5 minuter lös av egen maskin och sen med rep lätt tveksamhet först och andra försök utan att tveka .

Han ville inte ut och jag fick vara kärleksfullt men bestämd för att få ut honom .

Ok jag hade hjälp Orlando som ÄLSKAR att vara i släpet stannar gärna kvar, omstängd ( så han inte motar ut de som vill komma in hahahhaha)
Vid ett tillfälle la jag repet på F,s rygg. när han märkte att han hade något på ryggen så bockade han vild loss. Oj Oj tänkte jag.

Men efter det så gjorde jag lite medvetna övningar med repet och det gick bra.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,