Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
TeamSHVGant
Maria Sedell
Det lilla vi vet är att han blev övergiven, lämnad åt sitt öde i en hage. 4- årige Gant var så skygg att det ända sättet att närma sig, var att skjuta honom med bedövningspilar. Han hamnade så småningom i ett i av Svenska Hästars Värns akuthem. På SHVs hemsida presenterades han och vi tog flyget ner till Skåne för att hälsa på honom. Och så gick det, nu har han ett eget team som ser till att han har det bäst.Vår blogg syftar till att berätta om de fram- och motgångar teamet och Gant möter och hur det kan vara att leva med en räddningshäst.
Det här är ju verkligen jättekul
2015-06-18 21:48:08

...eller inte. Nu snackar vi sadel igen. Hittade en perfekt Santa Cruz hoppsadel till ett mycket bra pris. Tänkte maila firman igår men gjorde det inte. Och redan på fm var den såld... Nu är det bevakning och intresseanmälan direkt som gäller!


 Igår red jag Gant. Haha, han är så trött nu när han går ute dygnet runt. Han sover i stallgången när jag gör i ordning honom!  Han är iallafall relativt pigg under ridning, det kan man ju vara glad över.


Nästa steg i vår gemensamma utbildning är att boka lektion igen. Gant har en tendens att rusa in i galoppen, övergångarna trav/galopp är inte direkt tjusiga. Hmm. Vi har jobbat på det själva en tid med mycket byten; trav, galopp några steg, trav igen osv men det har inte hjälp. Så nu anlitar vi proffset igen och hoppas på en massa matnyttiga tips :)


Dessutom har jag gett mig tusan på att det ska gå att sitta ned i traven. Jag har inte klarar det hittills utan suttit en halvmeter ovanför sadeln. Men igår gav jag mig den på att verkligen försöka och plocka fram min envishet. Efter att ha skumpat runt en stund gick det bättre. Jag försöker slappna av fast hela min kropp skriker: HÅLL FAST DIG FÖR ALLT DU ÄR VÄRD! Saken är den att ju mer jag spänner mig desto längre ifrån sadeln kommer jag. Inte helt lätt det här men jag antar att det bara är att kämpa på. Just för det här med skumpningen har jag redan massa övningar så det är dags för mig att lägga manken till nu.


 Imorgon är det midsommar och Gant ska få vila ett par dagar, därmed inte sagt att han ska klara sig utan midsommar-morot :)

Hur man kontrollerar att sadeln passar (eller inte)
2015-06-15 21:26:06

Jag har inte varit igång många dagar med att leta hoppsadel till Gant men jag är redan helt slut. Det snurrar i skallen. Hur många sadelmärken och modeller finns det inte?

För att ytterligare spä på det hela så hade Gants päls rufsat till sig ordentligt vid nedre delen på manken igår när vi red i vår relativt nya dressyrsadel (inköptes av sadelinpassare för 4 mån sedan). Kanske berodde det på att jag testade en ny sadelgjord som inte höll sadeln på plats lika bra som min anatomiska? Eller så passar den helt enkelt inte längre. Men redan innan jag investerade i den visste jag såklart att sadeln kunde komma att behöva bytas ut fortare än kvickt.

Imorgon blir det därför projekt kolla sadeln. Det kommer nog att ta en stund:  1. Först ska jag kontrollera balansen i sadeln. Lägga på en liten boll eller kula när sadeln ligger där den ska. Bollen ska naturligtvis ligga i sätets mitt.

  2. Dax för mankfriheten! Här kollar jag att jag får utrymme för 3 fingrar från manken och uppåt. Dessutom ska det finnas en frihet på ca 2 fingrars bredd i höjd med punkten där stoppningen har sin början.

  3. Kanalens tur. Då åker kritan fram och Gant pryds med fina kritstreck. Mellanrummet mellan ryggraden och den övre delen av revbenen märks ut. Då vet jag vart panelerna ska hamna för att inte störa hästen eller för att i värsta fall ge skador.

  4. Ligger panelerna bra? Kontakten mellan sadel och rygg ska vara jämn, för in handen mellan sadeln och hästen och känn efter hela vägen från stiglädernas fäste och bak.

  5. Nu ska sadelstropparnas läge kontrolleras. När sadeln ligger på måste stropparna hamna i rätt läge, varken för långt fram eller för långt bak, 

  6. Sen är det ju viktigt att sadeln inte är för lång, från artonde revbenet får sadeln inte ligga an. Nu råkar jag ha koll på Gants något kortare rygg så här vet jag hur sadeln ska ligga. Kontrolleras imorgon ska det ändå!

  7. Bomvidd. Nästa steg är att återigen ta fram kritan. Nu ska det markeras vart bogbladet slutar när frambenet lyfts upp och vart det slutar när hästen står med benen i marken. Bomvidden måste alltså medge rörelse mellan de två linjer som markerats. 

  8. Plocka bort schabraket och lägg istället ett gammalt vitt lakan mellan hästen och sadeln. Efter att ha ridit hästen varm kommer du se hur sadeln ligger och om den skaver någonstans.

  9. Klart! Köp ny sadel eller glädjs åt att din nuvarande fortfarande passar :)


Nu ska kritan och kulan/bollen hittas någonstans. Imorgon kör vi!

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,