Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Hannes Melin
Hannes Melin
Hannes blogg
Dags att lära sig rida ordentligt!
2014-10-20 21:38:09

Undrar vart jag skall börja idag.
Veckan som gick var väldigt intensiv, och hade lite oväntade kast, så det här med bloggande hanns inte riktigt med. . .


 


Inridningen av våra unghästar fick sig en liten oväntad twist när en av dem fick kolik och fick åka akut upp till Helsingborgs djursjukhus och spendera natten där. Några dagars lugn och ro, och idag kändes det som att hon hämtat sig tillräckligt för att prova på att rida igen. Inga problem – hon gjorde det som om hon aldrig gjort något annat. Härliga unghästar.
De andra två skötte sig lika fint de med, utöver några små bocksprång från Celia.

I fredags var jag iväg hos Maria Gretzer på hoppträning med Lily och Quickie.
Maria har alltid så kluriga övningar och man måste trimma väldigt mycket precision innan det blir dags att knyta ihop allt och innan det är tillåtet att hindren blur högre. Det gillar jag, hon har verkligen fått mig att inse vikten av att trimma över småhinder och hur noga man måste vara med reglerbarheten och ridkänslan redan där för att kunna lyckas. Förr trodde jag inte att det spelade så stor roll, men efter att jag började träna hos henne 2010 så har min inställning och kunskap kring  det förändrats enormt.
Jag brukar försöka memorera hennes övningar i huvudet och ta med mig hem, bygger upp hemma, och hoppar alla hästarna på det. Dels är det bra inspiration till nya övningar, men också för att hästarna brukar bli så himla fina i hennes kombinerade trimövningar ihop med banor.


Quickie hoppade som ett litet popcorn, och Lily kändes fin, men vi sparade lite på henne då hon hade tävling dagen efter.

Lördagen  kom och det var dags för Lily att starta 110 och deubtera 120 i Osby.
Jag och Maria, en kompis åkte ihop med våra hästar dit, och hjälpte varandra på framhoppningen. Det är kul att ha en vän som står uppstallad på vår anläggning som man kan ha så mycket utbyte med.
Lily jobbade superfint i 110 och hoppade en bra felfri runda. I debuten på 120 blev det ett nedslag, hon kändes lite trött, och jag lämnade över ansvaret för ett språng på banan till henne som hon inte riktigt var redo för, så då trillade en bom. Jag är i vilket fall jättenöjd med henne  - hon utvecklas jättefint hela tiden!
Kul också att min elev Mariell som var där knep 4e platsen i 110.Vi drog till Osby på söndagen också, det var då Quickies tur. 130 och 140 stod på schemat.
Första klassen blev två nedslag, jag tyckte att jag ridit helt ok, men fick mig en liten omruskning av Maria som följde med mig även denna dagen. Hon tyckte jag var alldeles för passiv och bara stod i lädren och inte inverkade ordentligt. Krasst! Hon har varit med mig ett par gången och kollat nere hos Maria Gretzer och kollat när jag tränat, och sa att jag rider så mkt bättre på träning, och inverkar så mkt bättre, så varför kan jag inte bara göra det nu med ? Fick till mig att om jag ska rida 140 så duger det inte att stå i lädren.

OK! Sagt och gjort, vill man bli bättre får man lära sig ta kritik, och omvandla den till handling.
Tänkte verkligen extremt mycket på allt hon sagt när jag red fram, och även inne på banan. VI hade några små missförstånd och det blev 12 fel,  MEN vi lärde nog oss en hel del saker både jag och Quickie på den rundan.
Jag kom faktiskt ut och kände mig nöjd med vår presatation, och framför allt med mig själv. Jag hade faktiskt försökt allt jag kunde för att ändra på mig, och vi är ju trots allt nybörjare på den nivån, så när vi lär oss att få in timingen på det här kan det nog bli riktigt bra.
Skönt också att få kvito av Maria sen att hon också tyckte det. Det hade kunna bli lite tråkig stämning i lastbilen på vägen hem annars ;)


 


Idag har jag varit ridfri. Det behövs ibland med. Har fixat med massor av andra saker, och sedan har Jesper från SOK (sveriges olympiska kommittee) varit här och haft fysträning med mig. Vi får via vårt topp- och talangprogram där jag är uttagen reglefunden personlig uppföljning av fysträning. Ett riktigt mördarpass blev det idag, så vi får väl se om jag kommer upp ur sängen imorgon ;)


 


I veckan väntas visning av hästar, studiebesök från Bollerups Naturbruksgymnasium, trim hos Maria Gretzer, en del lektioner hemma och på andra ställen, samt att jdet blir start i Karlshamn med tre hästar hela helgen på tävling.
Lily går 110 / 120 klasser, Quirella går 120/130 och Quickie skall gå ett par 130 / 140. Ser väldigt mycket fram emot det. Maria (Ekblad) följer också med oss, och rider sin häst under helgen där med, så vi hjälps åt på framhoppningen och taktikar igen – superkul!

Min sadel kom tillbaka från reparation i Frankrike,  varit iväg i ca 5 veckor och varit väldigt saknad, så ser mycket fram emot att rida i den imorgon igen :D


 


 


Ha det !! CIAO! /Hannes


 


 

End of eventing season!
2014-10-13 13:18:27

Nu är ytterligare en vecka avklarad och mycket har hunnits med.Under veckan som varit har vi jobbat våra 2,5 åringar från backen och vant in dem vid sadel och träns.  Alla tre har tagit det fantastiskt bra, och inga direkta katastrofer har inträffat. Är väldigt nöjd och spänd inför eftermiddagen, då ska vi se om vi kan lyckas hänga lite på dem för första gången.
Jag tror att Copper kommer vara den som är minst dramatisk att rida in – han är så stencool i allt.

I lördags passade vi på att löshoppa dem också.
Copper var superduktig och hoppade riktigt fint. Celia gjorde sin egen lilla runda och hoppade, vände och hoppade alla hinder tillbaka igen några gånger. Kul att hon verkar gilla det.
Vi fick lite bättre ordning på henne sen, så vi kunde hålla samma varv när vi började hoppa med oxer och lite högre. Kunde ju gått lite knas annars. ;)


 


Maria som har sina hästar uppstallade hos oss löshoppade också sin 5 åring och den hoppar hus!!! Superfin häst som hon hittat billigt i tyskland – ett riktigt kap, och jag tror att han kommer bli superfin med hennes målmedvetna arbete hon lägger på honom!


 


 


Igår bar det av till årets sista fälttävlan för min del. Quirella fick gå sin sista 100 klass hos Tågarpsortens Lantliga Ryttarförening. En supermysig tävlingsplats som är väldigt ihärdiga med att arragera tävlingar. Det tackar vi jättemycket för. De håller ett bra tempo, organisationen är super, inga onödiga förseningar och fantastiska funktionärer!!!


 


Qulan gjorde ett bra dressyrprogram med två små missar, en liten taktmiss i mellantraven och jag blev kvar lite för mkt i innertygeln i upptagningen från mellangaloppen så hon slog om bak. Dåligt av mig. Hon belönades med 47 straffpoäng och jag kände mig nöjd. Runt 45 straff (70%) är där hon ligger i dagsläget och i vinter ska vi jobba mer på styrka och självbärighet så att vi kan pricka övergångar och få fram lite mer lätthet i framdelen.


Hoppningen gick galant, felfritt och fina språng. Hon kändes verkligen på hugget, vilket är jättekul, hon har gått lite större hoppklasser tidigare så 1m banhoppning är inte så exalterande för henne, vilket tidigare har lett till något nedslag ibland på grund av bristande engagemang.

Efter hoppningen väntade många timmars vila, dressyr och hoppning var avklarat vid 8,50 och terrängstart planerad till 16.22.


Jag fick då tid att kolla på min gamla häst Gaston, som jag sålde i somras. Jag och Gaston red bland annat YREM med individuellt silver och lagbrons, samt AACHEN 2012 med en tredjeplats i lag, så det är en häst som satt stort avrtyck i min karriär och i mitt hjärta.

Superkul att se hur bra det går för honom och hans nya ryttare Elin, de verkar komma så bra överens.
Bra dressyr, ett nedslag i hoppningen och fantastiskt fin terräng resulterade i en 7e placering för dem.


 
Sen var det då äntligen dags för Quirellas terräng. Hon gjorde mig som vanligt inte besviken och hoppade runt helt fantastiskt och inom tiden, så vi slutade på en tredjeplats. Härligt att kunna avsluta säsongen på ett sånt sätt och känna sig mer än redo för att starta enstjärnigt till våren!


Skönt också att ha superhästskötaren Maja med sig som alltid håller mina hästar toppensnygga och sköter om dem på allra mest föredömliga sätt!! TACK!


 


Min syster Tove var också iväg och tävlade i helgen, hon red på Åstorps nationella dressyrmeeting, och tog med sig två fin placeringar och en seger hem.
Med andra ord en riktigt bra helg för Melin Equestrian !


 


Nog om tävlandet och tillbaka till vardagen. ;)


Vi håller på och planerar ihop med Sofia och Christopher på NAF  om hur utfodring av hästarna ska se ut, ser över behovet av fodertillskott och hur det stämmer överens med näringsinnehåll i det övriga fodret för att få rätt balans på allt. Superintressant!!

Idag kom det också en nya häst på utbildning. Ever So Clever – 5 årig valack E: Van Gogh.
Han ska trimmas lite och bli mer trygg i sin hoppning, en väldigt fin men väldigt grön häst.
Ska bli väldigt roligt att jobba med honom!
Vi har även många intressanta hästar till försäljning och förmedling nu, främst dressyrhästar. Kika gärna in på vår hemsida http://www.melinequestrian.se och kolla på några av dem.


Letar du kanske efter något annat, så tveka inte att ta kontakt så ska vi göra vårt yttersta för att hjälpa till att hitta en passande häst!!

Nu är det lunchtime, så nu får jag nog sluta – inlägget blev ju ändå mkt längre än jag tänkt mig ;)


 


CIAO!! / Hannes

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,