Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Hoppsan, hoppade över hela torsdagen
2015-03-20 13:47:16

Hoppsan !  Ja , då har jag gjort en del läsare besvikna… ingen rapport om Bella  torsdag den 19/3  ! 


Ni tänker kanske, har hon fölat ?, har något gått snett ?   Det är bara det att allt är alldeles som vanligt.  Hon går omkring med sin stora mage, är ute med de andra och solar sig.  Jag såg henne igår stå och ”putsa”på sitt första  föl,  Britanica  född 2013 och fölet på henne.


Jag tänker på Bea, min ena medryttare här i stallet, då hon väntade på föl efter sitt  arab sto ”Lillan”. Det gick 6 veckor över beräknad tid och det kan inte varit roligt då alla frågade samma fråga om och om igen” har Lillan fått föl  ?”


Lillan fick sitt första föl vid en ålder av 17 år. Min veterinär berättade att det är naturens sätt att förlänga dräktigheten om näringstillförseln inte är optimal .  Det kom alltså ett föl efter en  mycket lång väntan.  Nu hoppas jag inte att Bella går över så många dagar. I så fall blir det material så det räcker till en hel bok. Förra gången fölade hon på dag 336 .


Imorgon lördag 21/3 ska min son Calle på klass återträff från gymnasiet .Klassen ska träffas i Malmö, inte så långt bort, 40 minuter, men ändå. Det har alltid varit Calle som har dragit ut fölen då det har behövts.


Nu senast 2013 låg Gracianos  framben  lite fel så han fick putta in benen och vrida om innan fölningen fortsatte. Det blir en ny erfarenhet för mig att klara av det. Jag har en granne som har hjälpt många trav föl komma till världen. Det får bli min reservplan.


Så på lördag ,imorgon natt, ska hon inte föla !

Titel föl vaka från Kivik
2015-03-18 16:30:57

 


En ny vacker dag onsdag 18/3. Allt har varit lugnt i natt , lite som väntat.


 Blivande fölägaren Alice har föl vakat i natt fick vi veta från mobilen. Tänka sig att Alice utanför Kivik kan se in i vår, Bellas  fölbox.  Magiskt eller ur  tekniskt synvinkel, fantastiskt


Då jag kom ut är tre av de fyra stonas  huvudena  ute och tittar efter mig  i väntan på morgonfoder. Bella står längre in med sin välvda mage.


Kontroll på morgonen av spenar, ännu inte utfyllda spenar.  Idag är det 330 dagar , alltså mitt i prick av den väntade nedkomstdatum , det brukas läggas till  +- 10 dagar. Förra gången  2013 ,fölade Bella på den 336 dagen.   De 330 dräktighetsdagarna räknas från sista betäckningen.  I Bellas fall var hon brunstig i 6 dagar och hann då att betäckas varannan dag , alltså 3 gånger, innan hon gick ur brunst. Färsk sperma överlever 48 timmar.


 16 dagar efter senaste betäckningen, kan vi med hjälp av veterinärs ultra ljud se början till ett foster, ett nytt liv .


Alltid lika spännande och vi har som vanligt tur. Eva, min veterinär  berättar att det ibland kan vara litet motigt att behöva meddela vid andra försöket att hon inte kan se någon follikel, foster.  Förväntningarna är så stora och besvikelsen är påtaglig .


Ja, ny information hur det går för Bella  kommer imorgon

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,