Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Fölungens bus
2015-04-17 12:29:39

Fölungen Grandoro


Alice har bestämt sig efter många olika namnförslag, men det ”stora guldet” som Grandoro betyder är det som låter bäst och ska förhoppningsvis passa till en blivande avelshingst.


Han är mycket charmig och lekfull. Vill gärna komma fram och hälsa. Mamma Bella är vaksam de här första dagarna. De andra stona står och tittar på honom från sin hage in i korallen där han får skutta runt. Bella stryker öronen framför de avundsjuka stona om de tittar för länge. Alla trådar på insidan av korallen är borttagna . Jag har stor respekt för föls nyfikenhet och vill kunna vända ryggen till för en minut utan att det ska hända någon olycka. Jag vet att många har ström på för att markera, lära fölet att backa undan. Ström på tråd blir det längre fram.


 Den andra biten är hur man gör vid in och utsläpp. Med tiden är vår erfarenhet att lära fölet att följa sin mamma utan grimma till och börja med. Men det krävs av säkerhets skäl två personer vid in och utsläpp för att fösa in honom rätt. Han vill gärna stanna upp och se sig om.


Igår hade det regnat över natten och då han kom ut gick han nyfiket fram till vattenpölen. Ställde sig med alla 4 hovar i vattnet, varefter han började skrapa, plaska med framhoven. Slutligen började han hoppa jämnfota , precis som små barn gör med sina gummistövlar.


Dagen efter kom Alice , ägaren till ”beställningsfölet” hon fick med honom på film. Han lekte på nytt i vattenpölen och med sin boll, charmiga lilla fölunge! Kanske det kan visas här på bloggenframöver men annars finns filmsnutten på Alice Akkermans Facebook.

föl kom med värmen
2015-04-10 15:39:55

Av tekniska skäl kommer denna slutliga blogg om  dräktiga Bella lite senare än tänkt.


Ja, då kom våren med värme på 15 grader onsdagen  den 8/4 och då tyckte Bella  att det  var passande att föla. Fölet, en hingst  föddes  22.15, helt okomplicerat och snabbt gick det, efter 3 minuter så var fölungen ute. Alice , blivande paso peruano ägaren kom ca 30 minuter före och vi satt och såg via mobilen hur stoet  tuggade hö och därefter skrapade med frambenet  för att sedan gå en liten runda i boxen innan hon la sig ner. Alice har varit delaktig i allt från att hjälpa fölet att finna spenen till att följa med in och ut i boxen med mamma. Kontroll av kissande och bajsande har gjorts. Viktigt för fölet är att komma ut och sträcka ut benen, så att senerna sträcks ut på hårt underlag. Koterna behöver stärkas upp.


Just nu består livet för den lille att äta sova och kissa, bajsa .


För Conquista gårds  del, är att allt börjar om igen. Först med kontroll vår brunst av de ston som ska betäckas och så rullar det på, steg för steg till ett nytt liv. Förhoppningsvis hör någon av sig om ett beställningsföl .


Det som händer nu att fölungen är kvar 8-9 månader med sin mamma här hos oss på gården innan han åker till Alice.  Alice kommer ofta så hon kommer att kunna följa honom med de framsteg han gör i sin utveckling. Det är det som är behållningen av att köpa ett föl. Fortfarande har vi mobilen uppkopplad till kameran så då den lille är inne kan vi se honom i boxen. se bilder av honom nedan. Hans namn lär bli Grandoro


   


 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,