Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Förvandlingens tid
2018-10-22 11:48:38

Hösten är här med alla vackra färger , naturens skönhet liksom de första skira bladen på våren.


Det är förvandlingens tid på många sätt . Det är djur som ska övervintra och finner inte sin viloplats , andra ska faktiskt dö för deras säsong  och därmed liv är över.Martina fann denna trötta geting i stallet. Sjusköterska som hon är, ville hon lindra och gav den en äpplebit att äta på.Denna groda var nedkyld och orkade inte hoppa undan. Den letar efter dy att övervintra i. Den var långt från något vattendrag. Vi tog hem den och den fick värma sig . Därefter åkte den bil till Svaneholms sjön med min man och son och släpptes just i kanten av sjön. 


Min nya upptäckt. Denna vackra groda är en ätlig groda, hur den har fått sitt namn kan ju fundera på.....


 


  Rådjuren och dovhjortar ser till att få i sig och lagra energi inför vintern . Våra äpplen går snabbt åt i trädgården till detta just nu.  Härlig syn från köksfönstret då de blir synliga i gryning och  skymning .


 


Förvandlingen från den" yttre världen "som jag ibland måste ut i och den "inre världen" i byn Havberg är påtaglig. Det finns olika vägar en till mitt andra jobb och visst soluppgången är fantastisk men det andra ser så kallt ut.


 Bättre då med grusvägen och  lövtunneln hem . Tunneln som sammanlänkar de två världarna eller möjliggör att komma ut , lite hur man ser på det. 


Med Spira projektet, grön rehabilitering, går det bra. Jag vill gärna sammanfläta hästupplevelserna med tips och råd mitt i vardagens verklighet. Här är mitt förbättringsförslag att ta del av ny forskning. Boken om  vårt "nya organ" bakterierna, som har funnits med sedan begynnelsen. Lättläst bok och väcker många tankar hur bra eller dåligt vi kan må.
 


 


Det har varit många fina höstdagar och hästarna är ute och rids i stort sett varje dag nu.  Den lilla Imperia tränas av Therese i gå in i stallet och ha tålamod att vara kvar för att lyfta ben, även för att förberedas att bindas upp inför verkning som de stora hästarna gör.Therese i rundkorallen .


Ghia , min 27 åring,  har tagit sig bra i vikt . Hovslagare Johanna kunde konstatera  skillnaden.  Förutom Kraffts senior får hon krossad havre, rapsolja, betfor för bättre upptag. Bra att ha en sådan häst på box, annars hade det inte gått.


Vår fina skog häromkring har också kommit  i förvandlingens  tid. Länsstyrelsen har en vision om ädelskog för framtiden . Gran , som det endast var några enstaka av , lärk och även björk är inte godkända trädsorter i deras ögon.  Avverkningen har skett med monstermaskinerna , skotare och skogen försvann och ersattes med kalhygge. Inte ens detta vill de medge utan tycker att det fortfarande är en skog....Sydsvenskan har som i lördags 20/10, på  självaste första sidan gjort ett reportage om detta . Denna gång  är det min man Johan som uppmärksammas i media . Han blir fotogrtaferad av en drönare på bilden, häftig bild. 


 Här ligger vår före detta skog, de träd som inte passar in i Länsstyrelsens ögon, deras framtida naturreservat.Detta är en syn där vi rider. Det är 2 år sedan de började avverka just här. Detta är naturvårds skog och inte kalhygge enligt Länsstyrelsen.  


 


 

Äntligen hemma igen
2018-10-08 14:02:28

Det har börjat bli kallt om nätterna och regnskurar och blåst tar hårt mot min gamla 27 åring som har tappat i hull trots stöd fodring sedan augusti. Vi tog hem  den gamle Ghia och den unga Imperia 30/9 Säsongen har varit lång och allt har ett slut. Det känns skönt att Ghia nu får stå och äta ostört och ta den tid hon behöver . 


 


 Ghia och jag med Therse och Imperia dags för hemfärd.Vi lämnar den fina utsikten. Havberg kallar jag för minialperna!
En liten bit ner i backen.Oj, granngården hugger ved...det var konstigt.Hemma på gården igen.Hej Mamma, Italia !Jo,visst känner de igen varandra mor och dotter. Det märks i hagen också . Står gärna nära varandra och "putsar".


En dag förra veckan stod den gamle Ghia och tuggade konstigt och med en gång tänkte jag ,inte nu igen.... Hon har ju haft en pinne som fastnat mellan kindtänderna som togs bort av veterinär till en kostnad av nästan 4000kr (en söndag förstås) . Denna gång ska jag själv kolla om jag kan få ut föremålet innan det sätter sig. Hur dum får man bli , det blev ett alltför snabbt beslut. Tänkte att jag bara skulle känna på utsidan av tandraden , jo där fanns bark men kunde inte känna någon pinne. Då rör Ghia käken i sidled,  de kan ju göra sådant.... och vips så biter hon mig i fingret. Det dunkade rejält och  det blev ett djupt hack. Tur i oturen , hon hade ju kunnat bitit av hela fingertoppen . ... Visst lär man sig av misstagen . Aldrig mer in med fingrarna  i munnen .  Mina nya uppäckt.


Grön rehabilitering med SPIRA gruppen på torsdagar rullar på.  Malin, ridansvarig kommer ut med ungefär 3 tjejer varje gång och det verkar vara populärt. Det som är svårt är de olika nivåerna på ridkunskap.  Vi får se hur vi löser det.  Jag ska snart på mötet med de andra i Spira projekt gruppen .


Avslutningsvis har vi en kort stund med ett nytt blad om tips hur hälsan och självförtroende kan stärkas. Det är syftet med projektet att snabbare komma tillbaka till egen försörjning eller ny utbildning . Isolering gör ingen glad, varken för arbetsgivare , anhöriga eller framför allt för den drabbade.  Nu har konferensrummet fått pricken över i:et i form av en liten kristallkrona.Välkomna till Conquistagård där hälsan ska spira.  Conquista betyder ju erövra. Alltså få tillbaka hälsan och balans i livet igen. Det löser vi!  Mitt förbättringsförslag , gör om förrådet till något extra, skönt att få bort de "onödiga "prylar man samlar på.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,