Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Hållbart köp och inspireras av andra
2015-09-22 12:30:42

Arbetsdagar på  Conquistagård underlättas av samarbete. Det rör sig om  samarbete mellan företagre, stall  men även stor glädje av medryttare som fyller hemsidans www. Peruano.dinstudio.se  med sin blogg , då jag själv skriver på ridguidens blogg…..


Även medryttare Susanne visar exempel på att se varandras styrkor. Detta genom att berömma den väl luktande sadeltvålen med den praktiska medföljande svampen från ett annat företag som givits som gåva .


När det gäller  hästföretagare är det av stor vikt att se varandras möjligheter , få tips och råd och ge tillbaka. Tänka på att det finns så många win-win situationer utan att man tänker på det , eller våga göra något av det.


Vid ett  tillfälle var vi på besök  då  jag och min son skulle se en paso peruanu unghäst som går på lösdriftbete en bit bort från oss. Vi åkte dit ut för ägaren vill se hur han rör sig i tölt. Träffade då kvinnan som äger dessa fina beten. Trevlig diskussion om hästars behov och tips och råd delades .   detaljer som hur utegångar/ lösdrifter kan se ut . Utfodrings ställen för alla hästar i flocken osv. Vattenanordning,  i detta  fall rinnande vatten i en större bäck, mindre å.


Hästbranschen är en svår bransch. Uträkningskalkyl vad det kostar att ta fram ett föl  har tagits fram av min son. Han studerar nu till redovisningsekonom.  Nyckelord för mig är kvalitet och trygghet i hästköpet. Det är oftast en stor grej att köpa sin livs häst så det bör ta tid innan man har bestämt sig .


Se runt  och provrida , se föräldrar om det går , fundera  och sedan komma tillbaka och fundera ett tag till.  Som person är vi alla olika, en del är en ”spontan väljare”, känner direkt med magkänslan att det här blir bra, medan andra är ”grundaren” som väger för och nackdelar och vill skynda långsamt.


Hållbart köp


För vår del känns det viktigt att det blir bra för både nya ägaren och hästen. Att läsa av köparens önskemål , kunskapsnivå och på så vis  matcha  vilken häst som passar. Hållbart köp kan jag kalla det. Inget onödigt bollande med hästar fram och tillbaka. För varje nytt hem ska hästen jobba upp ett förtroende för en ny person/personer , känna in  ny miljö, nya hästar i hagen osv. Finns inte tålamodet så är det förstås hästens fel att det inte fungerar.  


Ett annat möte med andra företagare är Lennart Petterson-Brodda , Brodda stuteri där min son jobbar extra på helger. Han lär sig mycket som jag får ta del av. Det senaste är ett gammalt sätt att uppskatta unghästens   mankhöjd  då den är färdigvuxen.


Mät med ett rep eller grimskaft från hov upp till frambenets slut, håll kvar och låt längden från benet fortsätta  gå över manken. Då kan man med ögat uppskatta hur mycket mer unghästen ska växa. Alltså som färdig vuxen ska det vara samma längd hov- slutet på benet som från benet till manken. Hänger ni med ? Vill du  mäta i cm får du använda ett måttband. Ska själv  testa och se om det stämmer .


 

Det går att sälja unghästar !
2015-09-08 16:28:43

Britanica  SCL åker till  sin nya ägare, Gunilla och det blir ju snart, början av oktober redan. Roligt för”Brittan” att komma igång med markträning inför inridning nästa år. Få full uppmärksamhet hos sin nya ägare.


Känns bra även för mig att Gunilla valde henne trots att hon först ville ha en ”färdig häst. Britanica är speciell, nyfiken på livet, orädd. Det är Gauchos E.K första stoföl och Graciano , vår enögda hingsts halvsyster. Jag ser fram emot att se henne utvecklas  hos Gunilla i nordvästra Skåne.


Senaste ultraljudet på vår Italia , visade att hon är dräktig. Då blir det två kommande föl 2016 efter Graciano SCL på gården .


 Gaucho blir också pappa 2016,ett fullblod Wilma väntar föl och det kommer att bli en spännande kombination. Förhoppningsvis blir även Gaucho pappa till många aediningberger föl .Sensommaren har varit hektisk . Vissa dagar har han fått betäcka både morgon och kväll. Kraftfoder har satts in för att undgå att han tappar i vikt. Det är tufft att vara avelshingst emellanåt.


Fortfarande fina dagar i Skåne. Men visst känns det att det blivit kallare. Hästarna kommer att gå ute ett tag till. Jag har fått lära mig av en veterinär att hästens optimala temperartur ligger runt 10 grader. Värst är det med heta, stillastående dagar då insekterna utgör den värsta plågan

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,