Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
vardagsdokumentär fortsättning
2016-03-25 20:23:36

Vardags dokumentär långfredag fortsätter.


Mitt stallschema fick ändras då våra gäster kom strax före 10.00 planerat mellan 11.00 och 12.00 men det gör inget en sådan här dag. Roligt att få visa upp våra hästar och prata paso peruano. Det blev en lång ute ritt i vacker natur , över 2 timmar. I det stora hela gick alt bra. Därefter  en välförtjänt fika med mat för visst blir man hungrig efter att ha ridit.  Det blev mycket  och trevligt snack om hästar fram till strax efter 16.00, men mer än så denna dag blev det inte. Min magkänsla säger att vår kära Bella Chica stannar på gården. Efter att ha sagt hej till våra kära gäster återstod lite mer stallgöra. Väl inkommen blev det att tvätta händer med Barnängens tvål , ett rent nöja kan man säga och så luktar det så gott och jag minns farmor och farfar, fina minnen....


Eftersom vi är bjudna till min syster imorgon påskafton  och då ska det bjudas på varmrökt lax med romsås , passar vi på att ha lite traditionell påskmat ikväll.  Hästarna har fått sitt kraftfoder och natt hö . Det har släckts i stall och utegång och nu väntar en stund framför Tv:n och brasan. Därefter läggdags för att vakna upp utvilad till en nyspännande dag.

vardags dokumunentär på Conquistagård
2016-03-25 08:14:24

Vardags skildringr Conquistagård långfredag  25 mars 2016


Jag är morgonmänniska  och oftast är det ljuset som styr mitt vaknande eller väckarklockan vintertid. Eftersom vi har djur av alla de sorter så styr de mig också, ibland tidigare än ljuset. Min man är inte morgon människa , han är inte kattmänniska i heller. Det är jag som tycker att de kan komma in och få sova, äta inne. Jag vet att katter är värmeälskande djur och än så är det en kylig vår.


Om jag nu ska skildra verkligheten denna långfredag så börjar denna dag så här.


 Klockan är strax efter 06.00 och det har ljusnat. En av hundarna ,Doris, en Golden retriever ligger vid mina fötter, tydligen varm eller obekväm av att en katt också hoppat upp, börjar flåsa så att hela sängen rör sig i takt. För att värna om min man som jobbade länge igår, stiger jag upp och får ut katt och hundar. Därefter är det hästarnas tur att få mat. Det händer annars att Gaucho E.k ,vår äldre hingst börjar sparka på boxdörren så det hörs långa väga. Hästarna får lite kraft foder för att fördela dagsintag av mineraler och vitamin tillskott och då foderspannar töms mot krubban hörs ett positivt igenkännande ljud. Så pass igenkännande att grannens hästar börjar ge gnägg ljud ifrån sig. Jag har nu sett till att grannens hästar också bör få sitt morgonfoder !  Havberg , där jag bor, är en liten by med många hästgårdar tätt inpå. Charmigt men också den nackdelen att då en hund släpps ut, markerar något, så fortplantar sig skallet till andra hundar som också måste tala om att de visst har hört . Det är livet på landet,  oskalat .


Då hästarna äter, så kan jag som idag , ledig dag, gå och lägga mig  en stund eller som jag gör nu skriva , det är alldeles tyst i huset, bara surrandet från hårddisken hörs. Hästarna behöver  ca 1 1/2 timma för att äta upp sitt hö. De behöver också lugna morgonar. Därefter utsläpp och mocka sex boxar + en utegång. Fylla på nytt vatten , lägga in hö, packa hö kassar för morgondagen, ja ni känner säkert till proceduren.


Efter det blir det annorlunda, en intresserad kvinna från västkusten, som även tidigare har besökt oss då Bella, vår egen uppfödning, gick med sitt föl Grandoro, kommer med sin dotter. De ska nu se hennes förvandling, slimmad med utväxande tagel i svansen och manen . Lille Grandoro är vårt första föl som har tuggat inte bara sin mors svans utan även gamla Ghias svans.


Hon ridits till av Calle och mig (jag i mindre omfattning. Hon harr nu uthållig säker tölt, liksom sin pappa Talus , Danmarks paso peruano kronjuvel. (Talus tog hem alla tre  1.a pris på Falsterbo horse show då Walter Feldman dömde 2014.) Vi känner nu att hon är inget vi ber om ursäkt för, slutmålet blir att delta på Falsterbo horse show 7/7.


Jag har fått ett gott intryck av tänkbara köparen,  familjen har eget ställe med två islandshästar, ute på landet , skog omkring, ungefär som här. De har letat paso peruanhäst sedan en tid. De har varit runt och besökt paso peruanoägare. Jag har själv rekommenderat att låta det ta tid, att det ska kännas "rätt" innan köp görs.


Denna dokumentärskildring fortsätter imorgon om ni vill veta hur dagen fortskred, mitt i verkligheten.


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,