Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Hon tog av sig kläderna!
2016-05-23 13:07:19

Ja, första paso peruano stoet har kommit för betäckning och önskemål var att hon skulle stå ute och så blev det även för vår hingst Gaucho E.K. Eftersom jag tyckte att det var mycket knott just den första kvällen då hon kom, lade jag insektstäcke på de båda. Det var två plastknäppen på halsdelen två plastknäppen på bringan två under magen och två bensnören. Ja, ni vet nog hur ett sådant täcke brukar se ut. På morgonen då jag kom ut var täcke och huvudskydd på marken. De knäppen som fortfarande var ihop var de under magen ! På något vis har denna utbrytardrottning ålat sig ur nattklädseln.  Nu har hon blivit betäckt första gången och allt har gått bra. Vi fortsätter med handbetäckning varannan dag (spermerna lever 48 timmar) tills hon går ut brunsten.  


Betesläpp har det också blivit och lilla Garcello hoppar runt och springer cirklar runt mamma Berenice. de andra går i andra hagar. Stona som rids i en hage och Graciano och Heljar på det stora betet. Det är fina dagar och nu släpper jag tanken på att det kan vara kallt på nätterna.Han är dessutom 4veckor gammal nu och vill utforska världen.  


Italia går hemma med ett av stona Bella. Italia har flyttat in i sin fölbox med övervakningskameran. Det blir inte förrän slutet av juni som hon väntas föl. Det är vi själva  som har planerat det så eftersom hon har haft fång för två år sedan. Gräset har blivit torrare och vi kan släppa  ut på betet fortare. Garcello vill säkert gärna att det kommer en lekkamrat.


Mysteriet att inte köpa föl fortsätter. Jag tänker delvis på det mycket lägre priset men även över möjligheten att lära känna din häst och prägla den. Delvis kan jag förstå önskemålet om en "färdig produkt" , en färdig häst att börja rida och vis upp även om priset blir ett annat. Bella Chica har fått den tiden och tillridningen nu. Hon är snygg och blank som en säl , töltar på med säkra steg. Det tar emot att sälja henne hon har blivit präglad på oss . vårt första och sveriges första stoföl.


Som hästföretagare måste jag kunna erbjuda både det ena och det andra. Livet är hårt men till "rätt köpare" kommer det att kännas bra .   


                                                                                                                        

De små detaljerna
2016-05-09 10:28:01

Jag har haft ledigt från det andra jobbet några dagar och det passar bra då det finns mycket att göra på gården. Den lilla Garcellao SCL ska passas och tas in och ut. Stort säkerhets tänk när det gäller föl! De är så uppfinningsrika och nyfikna på allt runt om kring. Nu är det ström på i den yttre tråden på korallen eftersom  han har börjat bita i tråden och sticker ut huvudet .Vi behåller honom på box nattetid någon vecka till innan sommarbete väntas.


Halmrullar har lyfts upp på loftet och nytt hösilage har levererats. Andra gårdsarbeten är utförda och snart ska det målas, för mycket sol just nu, tänka sig...


En av hästarna fick en vass metalltråd, spikliknande föremål, liknande från gammal taggtråd i hoven och blev halt samt  skurit sig i mungipan. Min veterinär Eva Fahlbrink, som bor här i närheten var bussig och kom ut direkt på kvällen och sydde ihop honom  samt gav antibiotika ,vilket vi sedan har fortsatt med. Blev hur bra som helst!


 Hur kan detta hända på en säker hästgård kanske ni undrar? Jo, vårt hus är ett tillbyggt hus från sent 1800 tal , marken intill som nu är våra hästhagar är friköpt från Lunds stift som ägde bokskogarna här omkring. Den tidens miljötänk var obefintlig! Man slängde helt enkelt ut sina sopor i skogen, grävde ner det med tron att det aldrig skulle behövas ses mer. Vi har blockat upp glasbitar, flaskor, gamla porslins skärvor , metallrester från kastruller och andra föremål till och med gamla salvtuber i metall.   Detta har gjorts under en lång tid men trots detta så händer det som jag befarat kunde hända.   


Tre ston har släppts på bete. Betäckningston ska komma. Det första stoet med önskemål om att hon ska var på  lösdrift då hon inte är van vid något annat och det ordnar vi förstås!


De små detaljerna som förgyller dagen är då den vita långhåriga katten hoppar upp och dricker från hästarnas vattenkar och morgonljuset låter hans segelbild visas i vattnet. Tusan också att mobilen inte fanns i fickan.....


Två citronfjärilar som svärmar mot en blåhimmel. Svalor som kommit tillbaka till stallet. Blicken från lille Garcello som följer kajornas plockande av osmälta havrekärnor i hästbajset, tillika hans ljusa gnäggande då andra rider förbi korallen . Alla körsbärsträden som blommar i Havberg just nu och de många maskrosor som fyller ut på ängarna här omkring. Perfekt för att ta fina hästbilder.


Det som förgyller dagarna allra mest är det stabila högtryck som bara gör en så glad och full av energi. Det går hur lätt som helst att  vara ute och arbeta i stall och trädgård. Just nu gör jag ett litet undantag då jag sammanställer text och bilder till Falsterbo horse show och skriver till ridguidens.se bloggläsare.


Kanske jag har nämnt det tidigare, men vi ska vara med på självaste invigningsdagen söndag 3/7 och dessutom på lördagen den 9/7. Varmt välkomna och se olika slags gångartshästar då !


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,