Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Det har flyttat in en Pippi i skogen brevid
2016-09-26 10:14:08

Som jag beskrev i förra bloggen, bor vi fint här i Havberg med kullar , öppna fält och hästhagar och så den härliga skogen förstås . Det är inte  endast gran och bok var för sig utan en verklig blandskog . Små stigar har kommit till genom åren. Många kom till då Ann, min granne och jag gick ut med hundarna, då hade vi samtidigt med en sekatör . Vi hade tillåtelse att klippa undan grenar och på så vis möjliggöra för båda fotgängare och hästar att ta sig djupare in i skogarna. Vi har även skogsvägar som kommit till då de avverkat skog . En av våra ridvägar är just är en sådan preparerad skogsväg som går genom en av skogarna. Där finns en gammal jaktstuga med många år på nacken men ändå ganska orört. Nu efter ett byte mellan Lunds stift och Länsstyrelsen har hela området blivit Naturreservat och ingen jakt får ske mer. En ung flicka med sista namn "Pippi" har precis som Pippi i Astrid Lindgrens bok  , flyttat in och satt upp ett tält intill jaktstugan. Hon bor mitt i naturen med sin hund. Nej, hon är inte hemlös. Hon har bostad i Helsingborg , studerar religion i Lund och har många, många andra strängar på sin lyra , ung som hon är. Då detta kommer fram i den lilla byn Havberg , blev många nyfikna och andra störda av att det är inte i sin ordning. Min mellanson, Gustav  gick ut med hunden och hälsade på , trevlig tjej som bara vill ha lugn och ro, enligt honom. På Facebook, för det har hon förstås ,kan vi då se att allt hon berättat för honom ,verkar stämma, ingen mytoman alltså. Polis och brandkår har varit ute hos henne, men kan inte avhysa henne. Hon fick beröm av brandkåren att hon gjort ett vått mossdike runt eldstadens stora stenar.  Eftersom nya försök till avhysning har gjorts, har "Pippi" satt upp en massa plakat om lagens gång , att hon har rätten på sin sida. Vi får se hur det kommer att sluta...


För mig är denna färgstarka person, någon  som har stigit ur den "levnadsram" vi så gärna vill ha runt människor.


Frånsett  den nyinflyttade, så rullar det på med hästar och föl . En del av dom går fortfarande på bete med stödfodras, Septembervädret är ljuvligt.... som min svärmor alltid uttryckte sig då hon ville beskriva vatten temperaturen i havet just för att vi skulle komma ner och bada i Beddingestrand .


Det sista paso peruanostoet , Elena blev hämtad igår av Malin , hennes ägare. En liten söt shetlandsponny kom med som sällskap åt henne i transporten. Malin hade då kört från Valdermarsvik tidigt på morgonen , var hos oss en kort stund och fick kaffe och bilen tankades upp på nytt. Även shettisen fick tillfälle att stå i en sval box och äta och dricka. Därefter lastning, och det tog en viss tid eftersom denna häst Elena har kommit från Belgien med dålig transport erfarenhet. Nå väl, de kom iväg vid 15.40 och hon var hemma 22.48. Nästan 90 mil med hästtransport i 80 km /timmen. Beundransvärt! Jag hoppas Malin ligger och sover just nu.


 

Gracianos bodyguard
2016-09-22 12:26:32

Hästar i trädgården eller vad?  Nej stora kronhjortar i form av en mamma med sin unge,  ätande av äpplena som fallit ner på gräsmattan. Så stora och majestätiska . Vi bor ju med grannar i den lilla byn Havberg, men är även granne med skogen och dess invånare.


 En ny dag  efter en kylig natt men vädret tillåter bete ett tag till. Jag åker min lilla tillsynsrunda och börjar några hundra meter upp på höjden . Där jag bor i Havberg,  finns "mini alperna" i Skåne. Uppe på "toppen" går två av stona. Gamla  Ghia och Lilly. Jag fyller på vatten och lägger ut hö + några äpplen varje morgon och kväll.  Vane djur som hästar är står de vid grinden och väntar. Här uppe kan jag se morgondimmorna skingras och solen gå upp. Blir stående en kort stund och drar in kall lyft och tänker så vackert det är. Därefter rullas det ner från den branta "alpbacken" och jag går stannar bilen för att gå ner i hingsthagen i dalen.  här är det gott om bete kvar så jag kontrollerar  bara vattnet och islandshästens eksemtäcke som han tyvärr måste ha ett tag till. Vår yngre hingst har gått med Heljar som han heter, sedan han var föl och det går bra. Ibland blir det lite revor på halsdelen på täcket. men det är fortfarande Heljar som bestämmer. Jag har noterat att en häger blivit kompis med Graciano , vår enögda hingst. Han går bara någon meter ifrån som en slags beskyddare. Tänkte varför är det så ? En häger kan väl inte kommunicera med en häst, eller...?  Då jag berättade för min man så fick jag ett trolig svar, varför.


Kanske ni vet, men jag tänkte inte på det. I det våta gräset som  blir nu efter sensommarnätterna, medför mycket liv i form av smågrodor. Då hästarna rör sig, hoppar grodorna upp och då blir de mat till hägern . Det är som då det plöjs upp , då en massa fiskmåsar och förser sig med mask.


Även dessa två hästar får några äpplen vardera, det är ju äpple år,  i år , så det finns gott om det. Jag går tillbaka till bilen och möter solens första solstrålar i ansiktet ,  en härlig känsla , ännu en solig dag!


Islandshäst stoet, Svea med föl har åkt hem efter betäckning, i samband med detta kom vår kära Stockholms hästfotograf Natalie Rönn-Nyberg , ut och tog nya bilder. Jag kan varmt rekommendera henne . Hon utgår från Jakobsberg , utanför Stockholm men kommer ner på sin Skånska uppdrag regelbundet.  Duktig och prisvärd!  Hör av er till pasoperuano@havberg.se, om ni bor i närheten så bokar jag in henne .  


  Förra årets bild av Graciano, fotograferad av Natalie Rönn-Nyberg

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,