Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Flickan iskogen har flyttat ut , hösten är här.
2016-10-10 12:52:17

 


blöogg


 


blogg


 


Blogg


Hösten är här med alla varma färger. Jag gillar hösten trots att jag miste min mamma 11/10 för 13 år sedan.  Även de hästar jag har varit tvungen att skicka till hästhimmeln, for iväg då hösten nalkats. Det är känslan av att komma in från den kalla luften in i det varma hemmet som gör skillnaden märkbar. Flickan i skogen, ni vet hon som har sista smeknamnet  Pippi, har flyttat ut. Hon har lämnat kvar många verser på väggarna i jaktstugan. Både på latin, Ave Maria... och blandad tysk , svenska meningar. Döpt om huset till Rutger Macleans minnes stuga. Hon sa hej till min yngsta son och hans vän då de gick ut med hundarna och sa då att hon snart kommer tillbaka för att öppna ett våffelcafé. Den som lever får se. En av hennes bilder på Facebook var just hon med en häst. Förutom att hon rider, är hon tatueraredomare och skateboardsproffs och mycket annat.


 I veckan har hästarnas foder förråd fylls på . 24 storbalar med torrt fint hösilage har levererats på gården. Vintern kan komma utan att vi står utan kraftfoder, inte än förstås, men för några år sedan kom det snö i december och vi hade meterhöga vallar och högar efter snöplogning in i februari. Det var den vintern hösilage tog slut, ni kan tänka vilken panik då hästarna äter en storbal i veckan!


På loftet finns halmrullar och  5 pallarkutterspån har levererats. Kraft foder köper jag vart efter. Det inte bra att göda mössen i stallet. Det blir bara problem då man ska lyfta upp havresäcken för att fylla på tunnan och det är ett stort hål i botten av papperssäcken. Någon har redan varit där och försett sig!


Då jag öppnade den första nya hösilage balen kände jag att det var ett rent nöje, så torrt och fint och väldoftande.Det slog mig att det är ett lustigt uttryck ibland säger man" ett sant nöje", jag har googlat men kan inte finna någon bra förklaring. Någon annan kanske vet ?


Senaste islandshäststoet Svea har konstaterats dräktig , detta trots den sena tidpunkt för betäckning.


Nästa år blir då Gaucho pappa till två paso peruano föl och ett AE föl. Vi själva har inte betäckt någon av stona, då det ska hända andra saker. Jag har möjlighet till förmedling av andras hästar, så hör av ER. Vi betäcker nästa år och vi tar tacksamt emot önskemål om " beställningsföl" Naturligtvis går det att se och  provrida både  avel sto och hingst här på gården.  Jag ser en trend i att många vaknar sent på säsongen, hör av sig  sent . Om det ska var det optimala för det kommande fölet ska det vara födsel från vår till tidig sommar, välkomna att höra av er i god tid för bästa planering .


Avelshingstarna Gaucho E.K och Graciano SCL står till förfogande från 1 maj.


Ny kurs i frihetsdressyr kommer att ske på söndag 9/10 kl 10.00. Då kommer Johanna Akke och lär oss mer om detta. Det kommer även att bli uppsutten lektion. Hör av dig snarast om du vill veta mer till pasoperuano@havberg.se . Frihetsdressyr är ett bra sätt att träna din unghäst från marken  eller ditt ledarskap.


                                         


 

Omkörd av Nellie Berndtsson med stormsteg
2016-10-06 15:21:21

Omkörd av Nellie Berndtsson, ja denna unga framgångsrika tjej vinner överlägset. Vad beror det på? Jag har ju levt många fler år och borde ha mer upplevda saker att berätta. Kanske det är så att det är i nuet man ska leva. Berätta det lilla liksom det stora , det som precis hände. Hennes läsare följer henne troget. Det är hennes generation som med lätthet följer hennes blogg, som det mest naturliga i hela världen. Vi äldre då? Vi har kanske inte tiden , prioriterar andra saker. Om jag känner mig själv,  gör jag just nu många saker för andras skull. Djuren och familjen går före min egentid . Först har hästars utfodras , släppts ut, hundar tagits ut, stallets sysslor gjorts, hö har lagts ut i hagen på höjden. Hjälp till med yngsta sonens picnic korg nu när det ska bli sportfiske hela dagen. Men jag behöver ändå ha lite egentid för att må bra. Utöver häst intresset ,vill jag gå på aerobic på lördag förmiddag, behöver stärka upp sträcka ut rygg och nacke. Ett annat intresse är det som jag gör just nu , skriver på ridguidens blogg  och på min bok.  


 Tillbaka till Nellie , hon har precis fyllt 16 år och redan skrivit sin första bok, har titeln "stjärnbloggerskan" och många andra strängar på sin lyra.  Bilen som körde om mig i torsdags, var en fin guldfärgad Cooper med hennes namn på. Jag glädjer mig åt att hon har bevisat det går att tjäna  pengar i hästbranschen. Bidragit till glamouren som jag tidigare efterfrågat.


 Så alla ni unga som äldre, stötta mig nu! Låt besöksiffrorna på ridguidens bloggar rassla till och att det blir fler bilder på er läsare som följer och gillar det som skrivits! Vi ska komma ifatt stjärnbloggerskan !


 Nellie, har inspirerat mig att även jag ska visa att inget är omöjligt. Jag funderar på om det överhuvudtaget finns något som  Nellie inte har.... jo, det finns faktiskt en sak som jag har men inte hon just nu: Körkort. Som nybliven 16 åring får hon dock börja övningsköra,  så inom kort är det ingen skillnad.


Från Nellie till något helt annat. Liksom äpple år, så är det även ekollon år.  Då jag gick förbi hagen med hundarna , hörde jag hur det tuggades på hårda saker, först tänkte jag om det var sten, grus men såg sedan i min förtvivlan att det rörde sig om ek ollon som ramlat ner i hagen från en ek som växer utanför. Alla ekar har i förebyggande syfte tagits bort inne i hagen ,men nu har  ett mindre träd blivit större och lämnar ifrån sig ek ollon. Det är märkligt att hästarna finner det så gott, nästan som en drog. Giftigt som ek ollon är, skulle de välja bort det tycker man. Jag har nu sanerat marken från ekollon och ekblad samt klippt bort revor av björnbär som vuxit in under staketet. Dessa  revor har små taggar som kan lossna och gå in i huden och orsaka inflammationer, svullnader. Min granne hade för ett tag sedan problem med en häst som fick kolik utan känd orsak. Då avföringen kontrollerades av veterinären , visade det på massor av körsbärskärnor som var orsaken .  I hagen växte vildkörsbär som ramlat ner på marken. Dessa bär kan jag förstå smakar gott, att de äts upp i stora mängder.  Det är inte bara Stånds blommor som ska plockas bort från hagarna.


Alla stona är ihop nu igen här hemma på gården. Fölen är nyfikna på Lilly och gamla Ghia . Fuxstoet  Italia styr och ställer som tidigare, hon är "the boss". Det bara islandshästen Heljar  och vår yngre hingst  Graciano  som är kvar på bete.      

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,