Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
every story has a face
2016-11-07 19:41:13

Ghias  faktura har kommit och jag blev förvånad att min försäkring inte betalar ut något.


Vad ska jag då har försäkringar till ? Jag betalar ganska stora belopp varje månad och är noga att alla hästar  har sin försäkring.  För 6-7 år  sedan  gick jag över till detta försäkringsbolag för att det var endast fast avgift på 1500 kr, inget mer. Jag ville veta min faktiska kostnad. Nu  har detta bara på 6 eller 7 år ändrats till att jag har en självrisk på 2700 kr + 20% + att framkörningsavgift av veterinär inte ingår. Hur dåligt kan det bli ? och ändå ska man inte oroa sig !  


De ökade kostnaderna kan förstås härledas till ökade omkostnader för veterinärvård. Men när ska det införas referens priser? När ska försäkringsbolagen komma fram till vad en specifik åtgärd ska få kosta , vara rimligt att debitera ? När är det oetiskt att gå in och behandla just för att det handlar om känslor till djuret?


 Jag har själv en berättelse från verkliga livet om vår Berner Sennen tik , fina Nicki. Hon var 7 år då hon fick magomvridning och vi åkte akut in en onsdag kväll till ett närliggande djursjukhus. En ung veterinär som inte hade någon som backade upp henne , tog prover och vi diskuterade huruvida vi skulle göra. Vi kom fram till operation och det var bråttom. Hon blev opererad trots att hon inte tog del av hennes blodprov , som skulle ta 30 min innan det gick att läsa av. Med facit i hand hade vår kära Nicki redan hjärtsvikt och skulle inte blivit opererad överhuvudtaget . Detta har ansvarig klinikchef senare bekräftad.


Klockan 06.00 på morgonen ringer de och säger att Nicki har det inte så bra hon blöder mycket och är orolig. De vill även då påpeka att hon är uppe i 32.000 kr då det har gått knappt 9 timmar.


 Ja ha, svarar jag och undrar om det inte brukar vara lite oro när hunden är  så pass nyopererad? vi kommer överens om att ge henne lite tid till och se om det vänder, om de kan få stopp på blödningen .Senare på eftermiddagen ringer telefonen igen och de berättar nu att hunden är uppe i 45.000 kr och har det är inte bra med stackars Nicki...... Jag pratar med min man och vi bestämmer tillsammans att Nicki ska få somna in. Kvar blev dåliga minnen av hennes sista tid i livet och en faktura på 45.000 kr inom loppet av knappt ett dygn. Chockad över utgången blev vi först handlingsförlamade men insåg sedan att det här har inte gått rätt till. Först var det lite bollande fram och till baka om det var den kliniska ansvarig chefen eller den ekonomiska chefen som skulle ta diskussionen. Jag  fick  bekräftat att provet som togs då vi kom, visade hjärtinfarkt , hjärtsvikt och Nicki  var redan då döende .Nästa fråga som jag fick då vi satt där framför varandra  var, " vart vill du komma?" Folksam hade då gått in och betalat 20.000 kr . Då jag nämnde vad försäkringsbolaget skulle tycka om det,  nu när hunden var död, svarade han som så att nu ska vi inte" blanda äpplen med päron", slut citat.


Resterande belopp 25000kr var då kvar att diskutera.  Dum nog så svarade jag att vi skulle mötas på halva vägen ...men nu efteråt har jag ångrat de där orden. Tusan också att man ska vara så blödig att inte säga fullt ut att det var en felbehandling från början till slut ! Dessutom en skam av de ansvariga på detta djursjukhus att inte inse det själv .


Ja ,  "every story has a face"  kanske vår historia skulle varit befogad att ta upp i programmet uppdrag granskning. Titta lite närmare på djursjukvården, hur det debiteras,  vilka prover som är motiverade och när det är tillräckligt god prognos för att behandla . Detta ligger bland annat  till grund för att försäkringspremierna har ökat så mycket sedan bara några år tillbaka. Jag jobbar själv inom vården och vi har Försäkringskassan som granskar att vi tar skäligt betalt och vad som ska ersättas inom ramen av staliga medel. 


Slutligen, vad blev nu  Ghias räkning på ... ??? Jo ,4045 kr . Det tog ungefär 10min sammanlagt , då vi väntade en stund på sederingen, 5 sekunder att få bort pinnen. Det var söndag  så klart och jag var oerhört tacksam !


 Fakturan är betald men jag funderar om jag inte borde ha ett eget veterinärkonto, där motsvarande  månadssumman sätts in varje månad . Hur gör andra?


 

Ovanlig orsak till veterinärbesök
2016-10-27 15:30:27

En del återkommer som besökare och andra mejlar eller skriver på Facebook och berättar om sina hästar från Conquistagård. Mycket roligt med feed back , att få höra hur det går för de föl/unghästar som nu många av dom är i full träning och inridna. Någon köpare är så entusiastisk att hon nu undrar om jag vet någon uppfödare av paso peruano hästar i Peru! Hon vill resa dit ganska snart , letar bara efter sällskap på resan. I helgen var det besök från Småland.  De fick ta en liten runda med Gaucho för att jämföra tölt stegen och galoppen. Naturligtvis blev det en del fotograferande och snack vid fikat också !


Lite senare kom Amanda och vi skulle tillsammans träna hennes häst Garcello att ledas i grimman , att lära sig stå ut med att vara fast och gå fram. Lite turer i korallen men det verkar som han förstår. Snart ska han bo själv på nätterna för att ledas ut i grimma och träffa mamma och kompisen Imperia i hagen. Då vi stod där på gårdsplanen , betraktade jag min gamla Ghia, 26 år till våren, att hon betedde sig konstigt med munnen. Då jag la ut hö i hagen såg jag att hö tuggorna kom ut igen. Jag tog in henne i boxen och gav betfor med äpplebitar och befarade att det kanske skulle bli slutet för henne då även detta kom tillbaka i krubban.  Jag ringde distrikts veterinärerna och efter ett tag kom en trevlig tjej, Maria Carlsson ut med utrustning för att kunna se in i munnen. Efter lite sedering och fixering av käkarna samt en stark lampa kunde vi se orsaken till att hon inte kunde svälja. En träd pinne satt inklämd mellan de sista kindtänderna precis där svalget börjar. Alltså tvär stopp för att svälja ner. Gode gud att vi kunde få bort pinnen, tänk om det hade varit ute i naturen, vilken död hon skulle ha gått till mötes. Nu tuggar Ghia bekymmerslöst och jag fick även veta att hennes tänder ser bra ut för att vara så gammal. Jag ser fram emot att ha henne kvar i livet ett tag till.  


Idag är det Håkan, varm hovslagare som kommer och skor Gaucho. Det har han gjort en längre tid nu. Nästa gång han kommer är det även Berenice som ska varm skos.  Medryttare Sanne , som har kämpat med sitt brutna ben/knä, kommer att vilja starta upp med hästträning och så småningom ridning nu när hon får stödja på benet och kan köra bil igen. Medryttararna har en hovslagare, Patrik som kallskor.


 Ja ,livet rullar på här hemma, lika livskraftigt som på mitt andra jobb där en murgröna ranka har sedan sommaren 2015 vuxit in genom ytterväggen under fönstret. Denna ranka växer frodigt och har antennen till radion som klätterställning. Ibland klipper vi av lite Det finns konstgjorda murgröna rankor men denna är helt äkta! Praktiskt att inte behöva vattna.


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,