Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Visst finns änglar
2016-11-21 11:37:50

Visst finns änglar!


Det har gått några dagar sedan jag skrev sist .D et har varit mycket pusslande med stallsysslor nu när min son Calle har långa praktikdagar på finanshuset i Malmö. Han pendlar med tåget och det blir inte förrän närmare sex han kommer hem .De dagar jag jobbar är jag hemma strax före 17.00. Då är det underbart med medryttare och stall medhjälpare som kommer ut och ger hästarna hö och tar ut våra hundar och mockar om tiden tillåter. På gården finns "skyddsänglar "i keramik, men dessa änglar är livs levande och jag är bara så lycklig att kunna få denna hjälp.   


Idag har jag  ledig dag och jag njuter av att bara ta det lugnt med stallsysslorna . Vädret är skönt, ca 10 grader,  vindstilla, solen tittar fram. Rogivande och vad bra man tänker !  Ämnen att skriva om och fördjupa sig i.


Jag har läst om" arga stallfixaren" i en känd hästtidning och visst kan jag också känna att det behövs spara tid , pengar och kropp genom att använda sig av maskiner.  Denna redaktör skriver om "bajsbrittan" som kopplas på bakom en åkgräsklippare. Den var dyr att investera med nu är den fullbokad av grannarna som städar sina hagar på nolltid! Den vill jag titta närmare på , likaså andra hjälpmedel för ett lättare stalljobb. Artikeln som jag läste benämns som tema  stallsmart Hippson nr 2 ,2016


 Hon skriver även att högskolor och universitet nu har letat sig in i hästvärlden för att utveckla fler maskiner som kan hjälpa till i vardagen.  Mindre portabel hö givare inställbar på timer, hade inte varit dumt . Jag har läst om inprogrammerade  hö givare men då är det storskaligt.


Ett annat problem att lösa är att mycket av höet går till spillo när det trampas ner i marken . "Jag tänker mig" en undre del som fångar upp höet , liknande som finns vid lösgodis hyllorna. Det där lät nästan som om det vore Ernst som formulerade sig, jag har ju sett en del av programmen! 


En egen sida/rubrik om tekniska prylar som underlättar  stallsysslorna kunde varit bra på ridguiden.  Tipsa andra om egna lösningar och visa upp vad som finns på marknaden att tillgå. Flottör vattenkar och sensorlampor , som känner av gryning och skymning ,kan jag skryta med. Inte så dyrt men mycket bra att det blir gjort av sig självt.


  Eftersom det närmar sig lunch är det dags för mig att bege mig ut och fylla på hö i hagarna.


   

Hur kan vi bli bättre ?
2016-11-10 18:31:03

Vintern har kommit om inte med snö än så länge. Det "biter" lite av kyla i kinderna tidig morgon då jag går ut och ger hästarna  sin mat, men luften är härlig att andas. Vi har plockat fram värme karet till utegången och de hästar som går ute på dagarna får varmvatten i karet på morgonen.  Hö kan läggas i högar utan att det trampas ner . Två hästar kläs på med vintertäcke för att inte göra av med onödig energi. Det är mitt gamla sto Ghia och före detta fånghästen Italia som får ett extra skyddande lager.  Lite mer pyssel , men så bra att marken har frusit. Vi har lerjord och det blir ganska lerigt då det har regnat mycket. Jag har idag öppnat upp till den stora skogshagen och det gillade Graciano . Mycket bus och lek med Heljar. Gaucho som har grannhagen tyckte det var intressant med liv och rörelse från andra sidan.


Förra helgen red min son Calle ut för första gången en längre runda , det vill säga mer än de 20 min i skogen som han har gjort tidigare. Heljar vår islandshäst, hans livskamrat var i täten . Jag själv gick här på gården och mockade med mobilen i jackfickan för att stå stand by om något skulle hända. Min oro var obefogad , de kom hem utan några bekymmer.


Jag har nu idag  ordnat med  bokning hotell i Neumunster och fyllt i tyska stambokens ansökan om hengstkörung ,  hingstpremieringsom det heter på tyska. Christiane som följde med sist, kommer att var med i år igen . Hon sköter språket och pysslar med Graciano inför visningen.  Jag kommer att återkomma med en manual hur det går till, för de som tänker ta chansen och premiera sitt sto eller hingst i Tyskland. Det är bara 48 mil från Skurup , och det tog oss bara 5 timmar med en hyrd  B-hästbuss.


Veckan som varit har programmet uppdrag granskning visat ett avsnitt om ridskole- och ridlägerverksamhet. anläggningenligger bara en kort bit härifrån. Jag har själv gått på ridskola där som liten ,  med annan ägare då förstås . Min äldsta son Calle gick också till en början där och lärde sig ridgrunderna.  Det som detta program förde med sig var att det blev en kvalitetshöjande effekt. Ägaren  gjorde en del åtgärder för att bli bättre och det måste vara målet med kritiken.


 En broschyr som handlar just om detta är konsumentverkets "En vägledning till säkrare häst och rid verksamhet"  den finns att ladda ner. De skriver bland annat så här:


 Säker hästhantering handlar om kombination kunskap, erfarenhet och omdöme. Utan bra säkerhet, inga kunder.


  Det blir både kvalitets stämpel för kund och hästar att det går rätt till. En utveckling till detta är att göra som "diplomgård/diplomverksamhet" . Där vissa parametrar ska uppfyllas/ göras bättre som delmål och därmed kvaliteten /säkerheten höjas.


 


Jag som är så glad över den fina emaljerade Säkerhästgårds skylten hade gärna sett fram emot en Diplomgårds skylt eller tavla.  Slutligen, ett sommarminne Gaucho och Alexandra.   

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,