Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Det hade varit lättare med guppi fiskar
2016-12-10 09:01:14

 För de som undrar över denna illusionist, som kan dela människor som jag skrev om i förra bloggen, så heter han Criss Angel och han har gjort många andra små film snuttar som  är skickligt gjorda.  Jag såg den aktuella filmen och ser att kvinnan har inte högklackat utan lågskor men annars mindes jag rätt!


Veckorna har blivit lättare att planera för stallsysslor igen . De häktiska  veckorna med Calles praktik är förbi, allt har återgått till lite lugnare gårdsliv. Igår när jag var på mitt andra jobb, var min man Johan "gårdskarl " Han är måttligt road av mockning men klarar av att göra det. Kanske lite  för lite hö i boxarna för att räcka hela natten, men här får man vara diplomatisk och inte klaga. Vid ett försök skulle jag visa honom hur jag tog ut hästarna.  Små frusen på morgonen hade han en svart jacka med huva uppdragen. Jag börjar alltid med att släppa ut vår hingst Gaucho, så gick vi först in till honom. Eftersom jag inte går med uppdragen huva så var detta något nytt för Gaucho. Han for in i ena hörnet av boxen och Johan backade snabbt ut med orden , nej minsann, han tar jag inte ut ....Båda blev lika rädda för varandra!


Hästar tycker om rutiner och det visades sig även här i lördags, sen eftermiddag då vi hade varit i Malmö för att handla. Hästarna stod vid grinden och ville in. Calle skulle hjälpa till och gick och tog någon häst. Här har jag också en viss ordning och teknik för minsta tidsåtgång och att undvika problem . Då jag tar ut det ena stoet och föl kommer Calle med en annan häst bakom och stofölet blev rädd och sprang på mig. Om det var mamman Italia eller Imperia fölet som nockade till mig vet jag inte men glasögonen vreds ut i bågen men höll tack och lov och jag fick en rodnad och svullnad på kinden  som nu har övergått till blått , gult och nu ser det ut som om jag inte hade tvättat mig. Då kommer de där orden igen  "Ja, Susanne det hade varit lättare med guppi fiskar", slut citat.


I veckan har min veterinär Eva Fahlbrink varit ute och vaccinerat fölen, skrivit/tecknat pass, ryckt tagel för DNA och chipmärkt.  Detta skickas ner  i ett slutet kuvert med hennes stämpel och namnskrift till tyska stamboken för registrering. Här är det noga så inget fusk kan ske. Ordnung muss sein som det  heter på tyska. Fick veta att hon kom trea i sin dressyrgren på Friends arena och vann 20 000kr och förstås  äran för allt arbete som ligger bakom. Kan bara känna mig stolt över att ha en sådan duktig  veterinär sedan  14 år tillbaka.


Garcello fortsätter att vara medgörlig då vi tar in och ut honom. Han kan nu tas ut som sista häst. En kväll då jag inte hann sätta på grimskaft, gick han lös förbi sin mors box in i stallet till sin egen fölbox. Det värmde i hjärtat, han är ju stor nu , egen krubba och lya.


Det är dags för mig att släppa ut hästarna trots det tråkiga regniga vädret, någon har täcke på sig och idag  kommer de in tidigare om vädret håller i sig. Jag kan bara hålla med Johan om att det är lättare med guppi fiskar men vem har sagt att allt ska vara lätt ? Det handlar om vad jag får tillbaka och det är en hel del. Se bara på Garcello då han gick in själv i boxen.  Jag älskar mina hästar!Garcello, Amandas häst sedan han var litet föl. Här på sommarbetet då han blev fotograferad av hästfotograf Rönn-Nyberg från Stockholm.

Jag minns de delade människorna, ett roligt minne !
2016-12-01 20:17:27

Mörka och kallt på  morgonen med start klockan 05.30, det går inte att vara lat eller bekväm då man har hästar. Det är ett val jag har gjort och jag vet att djuren går före mig själv. Det är bara att stiga upp från sängvärmen och klä på sig för att bege sig ut till stallet och ge morgon hö och  kraftfodertill dom som ska ha det. Men efter ett tag händer något!  Det är som en slags andakt eller meditation. Det är rogivande att höra hästarna tacksamt tugga på , ett friskhets tecken med god aptit ! Bara efter några minuter i rörelser är kylan borta i kroppen och det känns härligt att vara ute i stallet.  Det ska läggas täcken på två hästar , min gamla Ghia och före detta fånghästen Italia just för att inte göra av med onödig energi. Vår vita Lilly får ibland gula fläckar efter att legat ner på natten, detta skall tvättas bort. Någon häst ska borstas. För att det ska vara trevligt för hästarna att komma ut i den blöta utsläppshagen ,lägger jag även förmiddags hö ute i olika högar.  Efter denna tidiga timma, smakar min egen frukost extra bra.


Det har snart gått en vecka sedan Garcello skiljdes från sin mamma Berenice på natten. Det har gått bra.  Första kvällen var han mycket frustrerad och skrapade med frambenen men inget klättrande. Det är en säkerhets fölbox så att han inte kan komma tillskada om han vill försöka ta sig ut. Det finns en fönster lucka med småmaskigt galler mellan mamma Berenice box och hans . Han ser och hör henne man kan inte dia på nätterna . Detta är första steget för avvänjning. Det är dags för Berenice att trappa ner för att inte tappa mer i vikt. Det är energikrävande med att ge så mycket di. Denna rutin medför också fölgrimma av och på samt att ledas på ett lugnt sätt in och ut från box till hage och tvärt om. Han får äta sina fölpellets och Berenice får vara lite ifred äta sitt kraftfoder och har nu större plats.


I veckan har det även varit kundbesök för kommande betäcknings säsong. Då man har träffat våra två avelshingstar, Gaucho E.K och Graciano SCL, är det svårt att välja. Bra med tidiga funderingar och planeringar inför 2017 händelser.


Jag har tagit del av en artikel om näthat mellan hästmänniskor och jag förstår inte varför det ska behöva vara så mycket tyckande och bedömande. Respektera varandras olikheter. Vi har av den anledningen myndigheter som ser till att det ska gå rätt till. Lämna det jobbet till dom. Näthat är ingen juridisk term men i vissa fall kan kan förtal,förolämpling, ofredande, sexuellt ofredande och olaga hot vara straffbart. 


 Internet kan delge mycket information och hjälp. Mycket  information och råd finns i vetenskapliga artiklar. Ändå är det viktigt att ändå läsa rapporten kritiskt.  Hur har den undersökningen gått till ? Är underlaget tillräckligt ? Vem står bakom forskningen och vad är syftet? Har forskningen bemötts av expertis? Det som kallas att disputera. Det finns en rad termer att bekanta sig med såsom  evidens, signifikansnivå  , olika parametrar, kontroll grupp, blindtest? Om något händer en eller någon gång  som någon tycks se ett samband, kan detta mycket väl vara slumpen . Det går då inte påstå att du vet något som du vill dela med dig till andra där ute i internetvärlden.  


Signifikans är inom statistiken ett begrepp för att ange att ett observerat värde i en undersökning avviker från ett hypotetiskt värde eller annan jämförelse så pass mycket att det inte beror på den statistiska osäkerheten ,alltså slumpen.


En smula sunt förnuft då man tar del av andras tyckande och allt man ser och hör. Ett lysande exempel är då min mellanson Gustav var helt upptagen och imponerad av vad som visades på små videosnuttar. Detta hände för många år sedan men jag minns det så väl.


 I detta speciella fallet var det en magiker i en park  L.A som kunde byta delar av människors kroppar. Vi kunde då se att denna trollkarl , kallade till sig både kvinnor och män, pratade med dom och övertalade dom att lägga sig ner på varsin parkbänk. Därefter hände förvandlingen . En man fick en kvinnas underkropp och gick omkring i kjol och högklackat och kvinnan fick mannens underdel med långshorts med håriga ben. Slutet var också riktigt roligt då han bara gick lugnt ifrån dessa  förtvivlade delade människor som sprang efterhonom. Han lyfte på händerna axlar och tycktes mena, so what .....  


Allt såg mycket äkta ut, men var det sannolikt? NEJ! bara skickligt utfört. Det tog tid att övertala vår son om det .


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,