Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Angående Jerringspriset
2017-01-19 18:46:37

Så roligt för hela hästSverige att Peder Fredricson fick Jerringspriset och så tråkigt att det finns många dåliga förlorare.... som ifrågasätter utslaget. Om de inte har förstått det, så är det just därför han vann. Inte bara för sin skicklighet i hoppning och med med hästar, utan även för sitt folkkära ,ödmjuka  och charmiga ganska vanliga sätt att vara mot andra människor. Han är ett föredöme att ta efter i hästvärlden !


På Conquistagård rullar det på. Det har varit tacksamma dagar med vitt på marken som lyser upp tillsammans med öppen himmel och månljus. Idag har  "den typiska skånska vintern" dock tagit ett järngrepp och det är grått, fuktigt kallt och inte minst isiga vägar som töar upp som skridskobanor. Min granne har gått förbi på isen i rask takt med sina dubbskor, mycket bra uppfinning, något att investera i framtiden. Vår fyrhjulsdrivna XC70 tar sig upp för backen och den gamla V70 , trots nya dubbdäck körs ut för säkerhets skull det andra hållet på en sämre gammal skolväg som dock är planare och därmed mindre risk att inte komma vidare.


Hemma i "vår skog" där det har gjorts stigar, ridits och promenerats med hundar, är inget sig likt.  Efter ett byte mellan Lunds stift och Länsstyrelsen så har det bestämts att hela skogen blir Naturreservat och det är inget fel.  Felet är det  beslut att avverka de granar och lärkträd som funnits i skogen tidigare, som skapat den fina Robin Hood skogs känslan, som upprör oss här i Havberg med omnejd. Dessa stora skogsmaskiner , liknande monster, har malt på i flera veckor och våra stigar finns inte kvar längre. Det är ris och grenar överallt och inte minst  stora sargade områden, kalhyggen som möter oss nu. För oss som har bott här länge och vant oss vid denna underbara blandskog , får vi nu veta att skogen inte är naturlig för Skåne. Det ska bara vara lövträd, därav avverkningen och förstörelsen de lämnar efter sig. Ja, vad ska jag tycka... jag tycker att mångfald annars är så berikande men tydligen inte då det gäller vår skog.


Jag har läst om den nya dokumentär serien, Mandelmanns gård, liknande danska bondens program. Jag har inte sett något avsnitt ännu men eftersom jag själv har följt "danska bonden" så ser jag fram emot denna skånska familjs liv på den kravmärkta gården Djupadal. Det är kanske just det, att det är en kravmärkt gård som TV4 väljer att skildra denna gård och dess familj. Tänk att det finns så många andra livsöden och hårt arbetande gårdsmänniskor som det också skulle kunna göras dokumentär om. Conquistagård skulle kunna vara en sådan gård. Tillsvidare är jag tacksam för att delge livet på vår hästgård och om våra pasoperuanohästar i skrift på ridguidens blogg. Det är också en slags dokumentärskildring , eller hur ?


Slutligen, då jag öppnat posten idag, finner jag ett kuvert i gårdens namn. Det är ett erbjudande om att beställa pennor i företagets namn i olika färger. Bra pris, men kanske inte aktuellt just nu. Men att de har skickat med en visningspenna med trycket" CONQUISTAGÅRD 274 91 Skurup" värmer i hjärtat. Denna penna påminner mig om att företaget är på riktigt, en bit av verkligheten 2017. Jag sträcker på mig och ser fram mot nya händelser!                                                                      


 


 


 


 


 

Titel hästpolo och gissa hur många hästar som behövs....
2017-01-12 14:06:52

Att gå och lägga sig 02.30 på nyårsnatten, eftersom vi har haft  gäster och nyårsfirande, är inget jag är van att göra, brukar vara i säng vid 22-23.00  trots att jag är ledig dagen efter. Jag följer hästarnas rutiner, men det är ju bara nyår en gång per år!  Trevliga vänner , en del hästsnack både bra och dåliga minnen eftersom även min vän Monika tagit bort sin fina dressyrhäst allt för tidigt på grund av en ovanlig cancerform hos häst.


Första dagen på 2017 var en mörk grå dag, inget hopp om en ljusare framtid...  men efter  regn  och dis kommer sol. Andra dagen på året har bjudit på hög himmel och nya kontakter med svenskar som bott och ridit mycket i Peru. Härligt att får höra och se deras gamla foton. Gaucho fick en runda tillsammans med Fredrik som även blev fotograferad påGaucho i sin poloklubbtröja. Jag syftar då inte på klädesmärket utan att han spelar polo i Sverige i ett lag . Det är ingen lätt match då det krävs fem olika polohästar för de 7 minuter som spelas i omgångar. Varje lag består av 4 hästar så det blir 4x5 + lika många i motståndare laget alltså 40 hästar vid en tävling ! De har visat upp spelet vid Falsterbo horse show men detta blev inte lika bra anammat som i Peru och Latinamerika , kanske då främst i Argentina. En bidragande orsak till att det inte är lika populärt här, är kanske de många hästar som går åt per match.


Dag 3 2017 Fullständigt vansinne att Telia har klippt av koppartrådarna som vi via Sjöbo bredband har kunnat kopplat upp  oss till intranätet. Nytt fibersystem ska grävas ner men Telia kunde inte vänta tills detta var klart. Vi ska nu försöka hanka oss fram med mobilt bredband med  någon slags förstärkningsdosa . Det är många saker som slår hårt här på landsbygden, även om det gäller ett tättbefolkat Skåne. De flesta önskar och är överens om en fördelning mellan stad och land. Varför är det så svårt att bidra ekonomiskt till det valet. Vi betalar extra för enskilt avlopp , många gånger  måste avloppet byggas till för att bli godkänt. Vi  betalar för väg och snöröjning via vägförening.  Fibernedläggning och uppkoppling så att företagare på landet kan drivas sina företag kostar . Det finns många faktorer att kunna påverka om vi vill att människor ska bosätta sig en bit från städerna . 


Nu ska ju bloggen inspirera andra och jag har börjat det här året i moll. Berenice bortgång ska vändas till att hon har det förhoppningsvis  bättre nu. Det tråkiga vädret i grått går mot tjusare , varmare tider. Och vem vet kanske det kommer något positivt mejl eller förfrågan till min andra mejl adress; susanne.carlson-lindgren@skane.se tills vi har ordnat med mobilt bredband och förstärkningsdosa.


Några dagar senare....Tänka sig att det fungerar riktigt bra med mobilt bredband och nya rautern.  Så nu sitter jag här och skriver att det ordnar sig alltid på något vis.


Vintern har kommit till Skåne med snö och nu isgata här hemma omkring där det inte saltas. "Vår backe" ner till gården är inte rolig då den omvandlas till skridskobana. Trots nya dubbdäck på gamla V70 kunde jag inte styra ner bilen i morse , fick lämna den på tvären och gå ner till huset. Min man Johan har för en gång skull en ledig dag då jag också är ledig. Vilken tur en sådan här dag då detta skulle hända. Med hjälp av grannen och hans spännband kunde framhjulen vridas i små etapper för att inte riskera glida in i grannens stenmur.


Fölen har bott tillsammans i natt. Det var lite gnäggande mellan Italia och Imperia igår kväll och i morse. Men det tillhör uppfostran att kunna stå själv på nätterna och på så vis påbörja frigörningsprocessen.  Senare idag kommer Eva , min veterinär för att ge Tetanus nummer 2 vaccinationen.  Innan dess ska jag ta in två hästar åt goda vännner som är på väg upp till Uppsala med sin dotter. Det är flyttlass eftersom studier i juridik börjar nästa vecka. De" lediga dagarna" , det vill säga ledig från mitt andra jobb, fylls med en gång, men det är så det ska vara. Livet ska fyllas med innehåll.


Tänker  dock på det som sades i programmet som jag så gärna följer, nämligen " Det sitter i väggarna".  Där kunde en människa leva hela sitt liv vid en gård, i en by med undantag för någon marknad eller sjukstuge besök.  Idag far vi hit och dit och träffar många olika människor varje dag, kanske  ännu fler än vad dessa bybor kanske gjorde under hela sitt liv.


 Tror jag det att det kan behövs tillflykt till hästarnas värld för att ta in sinnesro. Tänk så underbart det är att bara finnas där hos en häst, lyssna på deras  tacksamt tuggande av hö, där tystheten utöver deras ljud  är balsam för själen. Jag är lyckligt lottad!


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,