Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Gamla minnen från Ghias ridlektioner
2017-02-02 10:59:25

Fortsatt svårt för Italia då fölet ska till och dia då de kommer ihop på morgonen, därmed har jag tagit bort all lucernpellets med olja för se om det minskar hennes mjölkproduktion.  Jag skriver mycket om fölen, det blir lätt så .


Gamla Ghia, varmblodstoet, extramamman, ska jag berätta om. Hon stretchar alltid djupt ner med frambenen då jag tar ut henne på morgonen. Hon blir 26 i år och har inga direkta krämpor mer än en sliten höft från travtiden. Det är min första häst och jag tyckte om henne  från första stund, även att hon är lagom hög med en mankhöjd på 1.52cm. Då jag ser något jag tycker om, slår jag till. Jag är inte alls den där grundaren, som överväger och  funderar . Jag har stor respekt för andra som kan ta det med ro och komma många gånger och låta beslutet" landa".


 Det blev  köp samma dag jag såg henne, nämligen på morsdag  och jag fick hem henne till Kristi himmelsfärdsdag, då för 14 år sedan.  Hon blev besiktigad och veterinären kunde konstatera att höger höft var sliten. MEN jag behöll henne, hade henne som ridhäst att rida ut med. Inte helt enkelt i början då hon aldrig blivit riden i skogen, där det är snårigt och man ska över bäckar och så. Vartefter tyckte jag att jag skulle få henne att gå över i galopp. Det togs lektioner och jo visst på en  volt kunde jag få lite galoppsteg fram men bak räckte det inte till utan där blev det travsteg. Därefter fick jag ägna mig 10 min att bara få ner henne i varv och minska hennes stress.  Troligen har det gjort ont i höften eller så har någon fostrat henne att inte galoppera. För att göra en lång historia kort så gav jag upp att lära henne galoppera efter det att en galoppör tjej skulle rida henne och  få henne att fatta galopp. Jag var inte med den gången men min granne följe med och såg hur denna tjej ställde bogen för galoppfattning . Det blev bara mer och mer och stressen på Ghia ökade,  samtidigt som ilskan hos ryttaren tilltog. Till sist var hon så snedställd för att inte kunna trava utan tvingas i galopp, att det var nära att de gick omkull. Det hela avbröts och den inhyrda jockeyn  förbannade hästen för att det var den enda häst hon inte hade lyckats med att fatta galopp. Därefter nöjde jag mig med att skritta , kort trav , vanlig trav där jag kunde rida lätt och slutligen, snabbtrav där de som man säger paddlar med bakbenen, flyter fram som på travbanan.  För två år sedan slutade jag att rida henne då jag märkte att hon blev nervös och började darra med underläppen och bara vill hem trots att det rörde sig om en helt vanlig lugn runda. Höften får vila. Nu  fungerar hon som sällskap till betäckningshästar om de ska gå på bete tills ultraljud har gjorts eller då jag skiljer fölen från deras mammor. Hon är låg i rang och går alltid undan samtidigt en lugn förebild för fölen.


Sista förberedelser inför Tyskland resan har gjorts . Distriktsveterinär kommer ut och kollar Graciano för att skriva ett friskhetsintyg. Det ska vara en statlig anställd  veterinär som utfärdar detta intyg efter tyskarnas krav. Jag har fått veta från min engelsk skrivande kontaktperson att vi kommer att vara bland de sista att visa på fredag förmiddag ,ca 10.30. Detta medför att det räcker med att starta vid 04.00 på fredag  morgon. Sist tog det 5 timmar att köra de 48 milen från oss till Neumunster över broarna i Danmark. Tack vare B-hästbussen kan hastigheten  öka från 80 km till vad som anges på motorvägarna.


 Jag måste vara medlem i  avel och sportföreningen i Schleswig-Holstein-Hamburg för att kunna anmäla mig till hingstpremieringen. Då får jag varje månad den tyska Pferde och Sport magazinet och Jag  läser lite ytligt , så mycket min tyska räcker till, och ser på bilderna och kommer fram till att även här är det flotta dressyrhästar och härliga hopphästar som dominerar innehållet.  Tidningen som gavs ut efter  vår förra premiering hade dock en artikel och bilder  av de hingstar som blev godkända. Jag hoppas att det tar med vår Graciano om det går vägen....trots att han är enögd så gör han sig på bild.   


 


GHIA_Conquista gård

Den onde och den gode från USA
2017-02-02 09:56:32

Andra bloggares framgångar


Jag har på nytt börjat en prenumeration av tidningen Land , just som inspirationskälla till det jag älskar djur och natur och gårdens utvecklande. I senaste numret berättas det om en mjölkbondes företag som vunnit pris för att våga satsa på mjölkproduktion trots osäkra tider och lönsamhet för mjölkbönder. Det började med en kris och nu vänts till succe .Människor kommer till gården och fyller på mjölk i egen mjölkflaska.  Priset hon vann var "Årets ölänning" och självaste kungen var med att dela ut priset. Hon har över 10.000 som följer denna positiva bjölkbonde som har hästar och ridning som avkoppling. Se där, ännu en som har förstått att hästen ger balsam för själen då agendan är fulltecknad.


 Januari månad beskrivs som den månad då flest skiljs mässor ansökningar kommer in och om jag inte minns fel ,skulle 11 januari vara den mest deprimerade dagen på året. Julen är över, liksom den glittrande nyårsfesten , det är mörkt , kallt och pengarna är slut. Jag för min del , tycker att denna månad är början på ett nytt år med nya möjligheter, det är nu det ska läggas upp planer för nya gårdsprojekt. Nya priser och ny kundpolicy. Visst är det svårt i hästbranchen med se på bondbönans blogg ,  att stå på sig och vara envis.


Som ni kanske vet blir det ännu  en spännande resa får vår kära Graciano SCL i dubbel bemärkelse, ner till Neumunster den 10-11 februari . Hingstpremiering och nya äventyr med denna kära häst, vist är Gaucho  också vår favorit, men Graciano är vår egen "tillverkning" och han har varit med  från första  cell till denna nu muskulösa  hingst. Våra två senaste föl är just efter honom. Vi för in amerikanska  blodslinjer eftersom mamma Lilly , vår skimmel ,kommer från Texas.


Vi har skilt Imperia , stofölet, på nätterna och Italia får nu vara själv i boxen. Fölen delar box och jag har lärt dom att gå fint ut båda två samtidigt i grimma och grimmskaft. Jag har dragit ner lite på Italias kraftgiva  som är Kvarnbys melassfria lucernpellets med olja eftersom hon inte kan bryta ner kolhydrater. Fortfarande är det välfyllt i juvrer på morgonen och jag hör hennes små pip att det gör ont då Imperia tar sin morgon mjölk skvätt.


Jag har precis fått höra om "den gode "och "den onde" från USA." Den gode "förbjöd tävlingar och träning med Tenesse walking hästar som tidigare uppmärksammades i media. Nu har "den onde" tagit bort förbudet och det är fritt fram för tävlingar och träning med plågsamma skor och kedjor. Kan detta vara möjligt? Jag ryser, och tänker det kan inte vara sant!


 Ännu har jag inte fått någon att nappa på att även enögda hästar äter kraftfoder, rids och behöver diverse utrustning.  Jag tycker att det är dags att våga visa det som avviker. Han är bara annorlunda men med desto mer karisma.  Även hans coola temperament som han visade upp under en ridtur med Calle i skogen där det  avverkas träd. Han  fastnade i en gren klyka med ena frambenet. Han kom varken fram eller bak , stod helt stilla och inväntade in hjälp från ryttaren att avlägsna klykan. Jag hoppas han kan komma in reklamvärlden liksom sin mamma Lilly gjorde då hon helt avklädd medverkade i skanska hemkär katalog. Som ni märker är jag stolt över våra paso peruanohästar .


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,