Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Yes ,Yes Yes... Gracianos story
2017-02-14 19:30:00

Yes ,Yes , Yes....The mission is ended.


 


Här är" storyn"  om  vår kära Graciano SCL premiering och" Siegerhengst" utmärkelse.


Det blev en tidig start på fredagsmorgonen och jag vaknade av mig själv strax innan klockan ringde. Det mesta var klart kvällen innan och det var hästarna som skulle släppas ut och slå  ivarmvatten i vattenkaren som jag brukar. Därefter kaffe och annat som inte kunde tåla att stå i minusgrader samt, det sista med vår egen packning sattes ut.


 B-hästbussen med de stora bokstäverna" Bengts hästsport" lyste lång väg då den var alldeles nytvättad och av den vita snön. Calle hämtade Hästbilen som stod längre upp i byn eftersom det var halt och våra vägar smala, hämtades och kördes ner. Han parkerade precis framför vår branta backe. Här skulle lastningen ske i hopp om att ingen annan morgontidig person skulle ut på den smala vägen. Graciano  gick direkt på bilen upp och jag  kom efter med den sista packningen. Eftersom tidsschemat var lite naggat i kanten,  var samtalstonen inte riktigt så låg som den borde vara. Inte blev det bättre av att jag i mörker skulle programmera GPS . De som är födda in i IT teknikens värld , tycker att det är mycket konstigt att jag inte vet på direkten var sladdarna ska i , dessutom i mörker!


Nåväl väl framme i Svedala , blev allt lugnare då Christiane hämtats upp. Hon är så tacksam och positiv.


Det rullade på och vi var nästan ensamma på vägen . En och en annan tidningsbudbil kunde ses. Vi väntade vi med  att fika även om det kurrade i magen. Planen var att ta oss från punkt A till punkt B utan stopp. Då går det inte att dricka en massa kaffe med en gång för att sedan bli kissinödig. Det är nästan bara motorväg ner till Neumünster, så inget problem med snöröjning eller halka. Brobizzen medförde smidiga övergångar först Öresundsbron och sedan Stora Bält bron, därefter kommer ytterligare en bro, Lilla Bält men den är kostnadsfri.  De 48 milen tog 4.30 timma och vi hade  kollade Graciano då och då genom övervakningskameran.


Väl framme , gick jag och Christiane till sekreteriatet för att  anmäla oss och lämna in hans pass.  Då får jag höra att ett intyg utöver distriktsveterinärens friskhetsintyg , skulle ha fyllts i . Eftersom formuläret bara stod på tyska , vill inte vår svenska veterinär fylla idet varken i år eller förra året eftersom de inte vet vad som menas. Det började alltså inte så bra.


 Men just då dyker förra årets tyska besiktningsveterinär upp precis i tid för att erbjuda att hon tog hand om den saken ! Vilket flyt och så mycket energi vi sparade på att inte diskutera fram och tillbaka hur det skulle lösas. Det longerades och då han var tillräckligt motionerad ,togs pulsen och det lyssnades på hjärtat.  Sedan började hon gnugga händerna på insidan av byxorna , jätte länge utan att säga något, såg lite märkligt ut men så kom förklaringen... hon skulle känna på hans testiklar och då får man inte ha kalla händer ! Så var det med den saken. Hon mindes honom och nämnde att "paso babyn" nu hade blivit vuxen. Därefter gick vi för att strö i hans lånebox och ge hö och vatten .


 Efter longering och promenader med Calle, fick  han till sist komma in i sin lånebox för att äta och dricka och bara vara en stund. Under tiden fixade vi med  uppvisningstränset och nummerlappar. Han hade nummer 15 . Jag märkte  att jag bara hade en nummerlapp till ena sidan . Tillbaka till sekreteriatet och fick  då låna två likadana nummerlappar. Det är tur att man var tre personer för det var alltid något som skulle göras  antingen med hästen eller formulären. Jag kan nämna att efter det att veterinären besiktigat honom var det dags för andra människor på ett annat ställe att mäta registrera och göra chipkontroll.  Därefter ytterligare en stats veterinär  som skulle intyga att Graciano var Graciano , vilket var enkelt att se då han är en enögd paso peruano vilket det också står i passet under signum .


Vid  ungefär klockan 11.00 var det dags för  Graciano SCL att visas upp. Första momentet var att visa hästen på hårt underlag utomhus.  Han fick då springa fram till domarbåset  och han valde tölten och framförde den med höga benlyft , såg ut att han tyckte det var skönt att riktigt får sträcka ut efter 4 1/2 timma stilla stående. Väl framme vid domarbåset skulle han ställas först till vänster sedan till höger och detta  gjorde han bra, om inte helt stilla hela tiden. Det är ju en del människor som tittade på och de ville han ju också. Skritta tillbaka och så var det klart för detta utomhusmoment. Lite rast och vila för honom och oss. Klockan 13.00 var det dags igen , inne på stora arenan. Som vanligt då han kommit in ställas vänster och därefter höger alldeles framför de fem domarna. Därefter springa med honom i båda varven och återigen valde han sin pasollano, alltså tölten, även om det var böjt spår. Efter detta ville de se honom lösspringande. Först reagerade han på blomster krukor som stod utplacerade på sitt icke seende sida , efter att sett var det var tog han galopp runt om som förväntats att han skulle göra. Först i det ena varvet och sedan i det andra .De som inte gör det med automatik blir på drivna av medhjälpare som med  långpisk!  Detta var det sista för fredagens uppvisning.  Han fick hö och morötter och vi stannade kvar en stund för att se andra hästars uppvisning. Av de 92  hästar som stod i programmet var det ett hästnamn som vi tyckte var märkligt att döpa en häst till . Gissa namnet !!! Jo visst ,Nr 46  Steendieks " Dolnad Trump".  Vi var tvungna att leta upp honom i stallet och fotografera  hans namn tavla som bevisa om någon inte skulle tro oss.


Vid 15.00 tiden packade vi upp på det närliggande Best Western hotellet. Bra läge för hästfolket  Det ligger på andra sidan av trailer parkeringen vid hästcentrat Holstenhalle . Alltså ca 200meter åt vardera hållet.  Det blev en liten vilostund på eftermiddagen eftersom vi varit uppe så tidigt. Klockan 18.00 hade beställt bord , strax före såg vi på nytt till Graciano. Sedan var det vår tur .Vi njöt av god och riklig mat, som det oftast är i Tyskland och en kall öl till det. Ingen av oss är sena kvällsmänniskor så efter att ha sett till Graciano en sista gång innan de stänger stallarna klockan 20.00, gick vi hem till hotellrummen. Sov jättegott den natten !  


Start på lördagen den 11/2 blev stor hotellfrukost buffe´klockan 07.00. Christiane tog morgonpasset  och gav Graciano mer hö och nytt vatten  kl 06.30. Klockan 08.00 var det hela i gång igen . Det var en del före oss och en hel del islandshästar skulle också visas. Vi lät honom stå kvar för att äta sedan gick vi ut med honom för att värma upp och det blev även en longerings runda. Strax efter 09.00 var det hans tur igen . In till domarna  och ställas upp åt vardera hållet och springa med honom i vardera hållet. Som vanligt valde han pasollano ,sin speciella tölt. Det var knappt Christiane och jag hann upp på läktarna för att ta lite bilder förrän allt är klart för utgång igen. Sedan var det inget mer att kunna visa eller påverka bara att vänta. Vi skulle stanna i kvar uppvärmningsridhuset och fortsätta gå med hästarna där. Från högtalarna hördes olika nummer och hästnamn  och ordet gekört och nicht gekört ekade. Det hördes som det var fler "nicht gekört"  än "gekört"...


Nummer 14 en flott Frieserhäst   och vår Graciano , nr 15 skulle in tillsammans på arenan , svårt som det var att höra från högtalare då folk sorlar, hörde jag att nummer 14 nicht gekört och hann tänka"konstigt han som var så fin". Därefter nummer 15 gekört.  Jag uppfattade först inte om det var med eller utan nicht, men så började publiken applådera och Christinae kom springande och kramade om mig .  Domarna visade Calle till mitten för att klä på honom utmärkelserna. Bandaroll runt halsen och fin premieringsrosett


 Calle har berättat att han kände att Graciano var avspänd och lugn, så han började göra  frihetsdressyrtricket "buga eller tacka domarna /publiken.  En viss spändhet och undran vad som skulle ske, om det skulle lyckas, men visst , Graciano SCL tackade publiken och domarna genom en bugning.  Det blev uppskattat ! Tack  Johanna Akke för att du lärde oss det ! Det blev en fin avslutning på hans resa till att bli gekört eller premierad hingst som vi säger i Sverige , han fick även titeln" siegerhengst" som hans far  Gaucho E.K.  


Sedan kom människor fram och gratulerade och fotografer kom för att ta fler bilder. Ännu en gång kom "vår trevliga veterinär " som besiktigade honom fram och ryckte tagel från Graciano. Återigen ska det kontrolleras att DNA stämmer. Hans långa tjocka pannlugg döljer hans handikapp men vi har även tagit bilder från den sidan. Många blir förstås förvånade då de ser den tomma ögonhålan, men visst kan enögda hästar också prestera , Det har nu bevis på.


Domarna  önskade att vi kunde stanna till på söndag eftermiddag för att ytterligare ta emot ett pris från Pferdestammbuch  och återigen få ta ett ärevarv inför publiken. Detta blev inte möjligt då hästbil skulle lämnas tillbaka och planerna för våra häst /stall medhjälpare här hemma var att komma hem på lördagen.


 Precis som då skådespelare eller musiker tar emot ett fint pris, så måste även jag tacka de runt omkring som gjorde detta möjligt. Alltså först och främst min son Calle som har lagt ner många timmar med Graciano SCL och skötte hela uppvisningen inför domarna. Christiane som har varit vårt språkrör och stöd. Sist, men inte minst de där hemma medryttare Susanne och Sofie och min kära man Johan. Han meddelade stolt genom sms  att hästarna hemma hade fått sitt morgonhö  redan före klockan 07.00 på lördagsmorgonen !


En massa bilder har tagts och de kommer naturligtvis snart att visas.  

Liknande en motståndsaktion under 2:a världskriget
2017-02-14 19:28:50

Det har blivit vinter med snö och kyla just nu när vi har vår resa framför oss. Det ställer till det lite med annan planering och längre körtid. En sak som är bra är att det blåser inte, snön kommer att ligga stilla och broarna kommer att släppa över oss. Allt är nu ordnat förutom att vi har inte hämtat B-hästbilen ännu.  Distriktsveterinären  har varit ute och gjort hälsoundersökning och det var inga problem . En dansk ung kvinnlig veterinär gick igenom honom, tyckte han var så lugn för att vara hingst.  Jo visst är han hingst och visst är lugn , det finns sådana hingstar också!


Det har skrivits ut- och in-släppslista och matrutiner . När man själv alltid fixar det dagliga , glömmer man lätt bort  det. Därför har jag skrivit en kom ihåg lista . Vi har förenklat lite för att ingen ihop blandning ska ske, genom att ta bort kraftfodret dessa  två dagar. Jag har skrivit Graciano SCL namn skylt med våra kontaktuppgifter som ska sättas upp på låneboxen i Neumunster.


 Kvar att göra är att tvätta/ schamponera honom och klä honom med dubbelt fleecetäcke. Han ska  stå på box i natt. All packning ska sättas ut i kväll och , även mackorna och kall dryck . Det enda som blir kvar imorgon är att släppa ut hästarna lite tidigare än vanligt men snön gör det ljust och fint i hagen där extra mycket morgon hö väntar. Därefter brygga kaffe och så lasta Graciano.  Det blir att stiga upp 03.00 för att sedan komma iväg strax före 04.00. Christiane, vår vän och paso peruano ägare då hon har köpt Alga av oss, hon ska sköta tyska språket. Vi hämtar upp henne en kvart senare i Svedala. 


 Det känns så spännande ,liknande en motstånds aktion under 2:a världskriget. Just det här att ge sig iväg mitt i natten  då alla ligger och sover och snö är det dessutom. Allt är noga planerat in i minsta detalj , en tidsplan måste hållas och adrenalin påslaget gör en pigg och alert. Jag kan föreställa mig dessa motståndsmän och kvinnors deras  känsla av något viktigt blandat med lite rädsla för det oväntade.


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,