Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Börjar där jag slutade
2017-03-27 12:03:23

Jag börjar där jag avslutade med ett frågetecken då jag skrev sist. Alltså en "tupplur kan antingen vara en ett gammalt ord för topp,  synonymt med kort  och lur att småsova.  Eller så är det en liknelse om just tuppen, som kan sova lätt men ändå lite vaksamt , ofta stående på ett ben. När jag googlade , fick jag fram denna  intressanta webb  sida  "ordbajsaren .se". Där fanns förklaringar på många gamla ordspråk.


Det har planteras  lite vårblommor för nu har värmen  kommit i alla fall på dagarna. Bort med det gamla risiga och fram med det nya gröna . En fröjd för ögat att rensa i rabatter en första gång och det är bara den gången som är rolig. Därefter tar naturens krafter överhand och man hinner dåligt med.


Det har tvättats  lagats vintertäcken. Alla hästarna går nu utan sina vintertäcken. Skönt att kunna rulla av sig lite vinterhår, för det  lossnar i stora mängder , till gagn för fåglarnas bo byggande .


Jag går ofta in och läser på  underrubriker  gällande" HästSverige" massor av läsvärd information. I dessa betäckningstider och föltider finns det mycket läsvärt att ta del av. Tecken vid brunst och hur länge det varar är också bra och veta om någon tänker betäcka sitt sto. Nu kommer jag in på Conquista gårds hingstsäsong. Det första stoet kommer snart och vi hoppas att hon kan bli dräktig trots att hon är lite äldre. Optimalt enligt min veterinär , är mellan 4  och 15 år.


Vi erbjuder våra hingstar Gaucho E.K och Graciano SCL till det gamla priset , 2000kr för betäckning + uppstallning samt 4000kr vid levande föl vid kontakt före 1 /6.  Detta för att det ska bli vår och sommarföl och att vi kan ta hem vår egna hästar efter sommarbetet i slutet av september. Många har hört av sig på sistone  om att "prova på" ridning. Denna annons ligger kvar på någon webbsida  och ska  dras tillbaka eftersom verksamheten nu har alltmer gått över till betäckningar och "beställningsföl ".


På vårkanten är det som även vi människor tittar fram från våra gömställen och det blir mer fart på händelserna. Det kommer ut en fotograf på torsdag som har valt att få göra sin praktidel här hos oss för att fotografera hästarna.  Det ska bli spännande, det är inte helt lätt att få till det med rörliga objekt. Ett hjälpmedel är ju den här " gnäggande appen" som kan få vem som helst att stanna upp och lyssna. Sedan är det olika naturliga poser som ska till.  Kraffts senaste foderkatalog är fylld med magiska , flotta svart vita bilder. Jag har gett beröm för det och anmält våra paso peruano hästar vid behov av förnyelse.  Vi  får se när tiden är inne, kanske det redan blir nu på torsdag som det där extraordinarie fotot blir till. Kanske bara av en slump.  På tal om bilder, så fick jag senaste numret av Pfred Sport tidningen och vem är inte med på bild om inte Graciano SCL !  

Att leva nära inpå med djur
2017-03-19 09:28:30

 


 Till höger vår Bernersennen Selma som liten valp.
Usch vilken natt , tur att det är söndag idag. Det har varit en blandning av hund som harklar sig och vill gå ut och äta gräs för att sedan  komma in och efter ett tag harkla sig  igen, för att gå ut och äta mer gräs igen. Detta tillsammans med min mans snarkningar då han hans antisnarkskena ramlat ur munnen.


Ej att förglömma vår döva vita katt Nisse, som har börjar yla inne på toaletten, så högt att jag bara måste gå upp och släppa ut honom .  Vi har gjort en plan för att inte bli störda på natten. Han bärs in på toaletten varje kväll .Där har sin kattlåda  vatten och husets varmaste plats, värme älskande som katter är. Nu när det är mars vill han ut på den senare delen av natten. Om han bara jamar vanligt hör vi honom inte men nu har satt in sin inbyggda ljudförstärkare så det hörs som en ylande varg.


Därefter är han ute  i bästa fall ett par timmar därefter vill bli insläppt och vad gör han då?  Jo, hoppar upp fönsterblecket och slår med tassarna på fönstret till någon stiger upp och släpper in han.


Klockan sex gav jag upp , det hade ljusnat och tänkte att hästarna lika gärna kunde få sin mat nu. Vanligtvis kan det bli "sovmorgon " till åtminstone kl 07.00 på helgen. Då jag har delat ut morgon hö  till alla och fölpellets till unghästarna och havre med betfor till min gamla Ghia, fortsätter mina morgonrutiner med att lägga ut hö i hagarna och se till att det finns icke fruset vatten i karen.  Det har varit minusgrader i natt och solen gick upp med ett alldeles säreget ljus på de röda boxdörrarna. Inte så dumt trots allt att komma upp. Jag gick in och borstade av fölen en stund . De delar fortfarande box , är aningen kiviga mot varandra, men mot mig de vänligaste .  


En sak som jag nu ångrar är att jag vid ett tillfälle gav Garcello en liten häst godisbit som jag hade i fickan i samband med utsläpp . Detta medför nu att han går inte undan från trådgrinden då jag kommer med gamla Ghia som är låg i rang. Han står där alldeles intill trådgrinden och väntar på att få något från min hand och blockerar för Ghia.  Hästar lär sig snabbt, tyvärr även sådant som inte är önskvärt .


Det närmar sig föltider för en del, känns lite konstigt att vi inte får några föl i år, men min mans födelsedag, då han nollar, ska uppmärksammas med en kortare resa ner till Tyskland.  Någon annan som väntar  Frieser föl, vill låna vår fölvakt.  Den fungerar bra en bit ut i hagen . De senaste åren har vi haft  övervakningskamera i fölboxen eftersom våra ston inte har svettats tillräckligt för att fölvakten ska lösa ut med att larma.


Vi letar nytt hem och /  eller unghingstbete till Garcello. Kanske är det någon omkring oss som är i samma sits som vi, behov av sällskap till unghingsten vid sommarbetet.


De första bokningar för betäckning har kommit in och här får det pusslas lite just i maj då vi åker iväg.


Hoppas nu på att våren kommer på riktigt så att marken torkar upp och medför att gödselplattan kan tömmas. Traktordäck gör sådana djupa spår och även risk att det tunga lasset kör fast. Därefter ska jag så i vall och ändra om i hagen så det kan få rota sig ordentligt. Inte en vinter till med sådan lervälling !


Dags att gå ut och fixa stallet , idag är det ju söndag och jag kan unna mig en "tupplur"  på eftermiddagen . Nu får jag allt ta reda på varför det heter tupplur !

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,