Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Vad svalorna gör för nytta?
2017-05-04 11:51:15

Vilken vårdag det blev 30/4. Solen lyste varmt i ansiktet då jag är ute med hundarna på morgonpromenad , det gör jag då hästarna äter sin mat. På denna hundrunda hörde jag för första gången humlor surra. Väl tillbaka till stallet igen ser jag hur svalorna flyger in och ut o de engelska boxarna. Detta är också ett efterlängtat tecken. Någon har berättat för mig vilket jobb svalorna gör genom att hålla nere antal flugor kring stallet. Det har gjorts undersökningar och det rör sig om stora mängder. Denna person som då hade provat att ta bort svalbon för att de skräpade ner så mycket med sin spillning, blev varse hur mycket flugor fler de hade den sommaren. Jag är lyckligt lottad då de har byggt sina två bon mitt på regeln över boxarna så spillningen hamnar nere i ströet.


Det har varit en utdragen försäljning av Garcello SCL med utlåtande och veterinärbesiktning. Så är det ibland att köparen måste fundera och låta det gå en tid innan det blir ett ja eller nej. Jag har fler spekulanter på honom men avvaktar att erbjuda ny köpare. Blir allt bra för båda partner, kommer han snart att släppas på hingstbete. Framöver kommer det att bli svårt för mig med egna föl. Det kommer bara röra sig om beställningsföl. Jag har många nya idéer i huvudet just nu, jag måste vara innovativ se möjligheterna.


Även Graciano SCL och Heljar kommer att släppas ut på  lördag. Nu har gräset tagits sig ganska bra och nätterna har varit frostfria. Senare ska även stona komma ut på bete . Gaucho SCL vår äldsta avelshingst ska få komma ut en viss tid på bete. Han går ju ensam och tycker inte det är så roligt att vara 24 timmar i sin sommarhage. Betar oftast på dagen men står sedan vid grinden senare på eftermiddagen och ser ut att vilja komma hem. Eftersom hästar är flockdjur får jag då hålla minst en häst hemma för hans skull.


Det är ett evigt pusslande med hästsällskapet och här är gamla Ghia suverän. Henne kan jag sätta ihop även med betäckningston som ska ultraljudas efter betäckning. Då jag nu ska hålla någon ridhäst hemma kommer den yngsta, lilla Imperia och den äldsta Ghia gå upp på höjden för sommarbete.


Min man har fyllt jämnt att vi har tillbringat två dagar i Blekinge. Det är guld värt att ha medhjälpare och medryttare som kan ställa upp. Det är inte helt lätt att lämna över. Jag inser att det är mycket runt omkring det här med djuransvar. Nå väl, allt har gått bra och jag är oerhört tacksam . Skönt att få vara djurfri och kunna sova lite längre . Vi har varit runt i Blekinge och sett oss omkring. Då får man insyn hur många fina gårdar det finns med fina gårdsskyltar. Även roligt att se att inte bara hästar går ute på bete, även kor och får.


  Ulrika och Ganti , våren 2017 och sommar bilden nedanför, Ulrika bekantar sig mednyfödd Ganti förtsa dagen i den nya världen.
 

Vilken hovslagare kunskap
2017-04-27 13:05:00

Idag har det gjorts underverk med Garcellos snedslitna bakhovar. Det är ytterväggen som har kortas av för mycket och jag har i samråd med den erfarna hovslagare Ragnar Allder beslutat att Garcello ska kostas på genom att fästa plastmassa på ytterväggen för att slitage ska jämnas ut. Kompositen ät dubbelt så hård som hovväggen så det kommer successivt bli en utjämning. Det är tur att min andre hovslagare Patrik Karlsson som kallskor, har kunskapen om just det här med "plastning". Han har mycket med travhästar att göra, även ungtravhästar som också sliter på bakovarna då de rör sig som som unghästar gör.


Det krävs erfarenhet och snabbhet då man bygger på hoven. Nödvändigt med lite sedering för att lyckas och få ett bra resultat. Först ska hästen stå inne torrt minst 2 timmar före. Hästen ska acceptera ljudet av en hårfön som påskyndar arbetets gång. Det är många steg men det viktigaste steget är just då kompositen , plasten ska sättas på. Inget får gå snett då. Det är 5 minuters intensivt precisions arbete utan att hästen får sätta ner hoven för ett lyckat resultat. Därefter är det till att vänta för att slutligen raspa och korrigera påläggningen. Det hela gick galant och så fin han blev på bakhovarna. Just nu står han inne i sin box så att plastningen kan härda ytterligare 2 timmar innan han får gå ut i hagen. Troligen behövs ingen ytterligare korrigering utan då slitaget mattas av kommer sidväggarna bli likvärdiga. Eftersom det blir oro i lägret då någon förändring görs, tog jag in gamla Ghia som sällskap i boxen bredvid. Imperia ,vårt andra föl , sprang fram och tillbaka  i avsaknad av kompisen , jag tog in henne också. Kvar i hagen Lilly och mamma Italia. som fortsatte obekymrat med att äta hö. Då höet var uppätet, blev det  en hel del gnäggande mellan Imperia och Italia.


Jag har blivit medlem hos granngården nu när jag har köpt allt möjligt till gården . det har blivi vallgräsfrö, motorsåg, bränsle, olja , morötter och pelargonier. Utöver de 5 % jag får i rabatt, så erbjuds det bland annat en smart hästapp med mängder av funktioner , till exempel att dela information om hästar, föra dagbok och lägga in saker som ska göras i kalendern.Det finns även en säkerhetsfunktion kopplad till GPS som gör att det är lätt att larma om olyckan skulle vara framme. Hoppas min gamla Iphone 4 klara av att ladda ner judtst den mappen. Det återstår att se. Tyvärr kunde jag inte ladda ner swich appen då min mobil inte klarade uppdateringen av säkerheten.... jag som nästan fick till det. Det blir Håkan min andre hovslagare som varmskor, inte så glad över. Det blir extra jobb för honom med att skriva faktura och dyrare för mig.


Svalorna har kommit trots de kalla nätterna. Först kom en sedan kom en till . De har flyttat in i sina gamla bo mitt på bjälkarna i stallet. Dit når ingen katt och spillningen kommer direkt ner i ströet i boxen vilket är bra att det inte smutsar ner boxväggarna. Då de flyttar in så tror jag att min kära son Calle  som har betytt mycket för mig och hästarna , planerar för utflytt.Han är snart blir klar med sin utbildning och har fått jobb i Malmö. Det är han som stått för hanteringen av hingstarna vid betäckning och hjälpt mig med fölningarna , inridning av unghästar och mycket mycket mer. Det kommer bli en stor saknad efter honom men jag hoppas att jag kan finna en lika duktig ersättare då han är utflugen. I stort sett alla barn kommer en dag att lämna hemmet, så är detbara men,  det känns  så konstigt, något att vänja sig vid och vara tacksam för de åren han han varit mig behjälplig.  

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,