Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Garcello ,unghingsten och funnit sig till rätta
2017-05-11 16:06:10

Unghingsten Garcello har kommit till rätta nu. Hans nya ägare, Bea har precis skickat en liten filmsnutt där han leker med en annan åring och sedan ser jag en bild då han  att står och slickar på saltstenen med två andra. Tur att Garcello har två vita strumpor bak för de andra är ju "bruna-svarta" travhästar. Det har kommit fler så de har blivit ett litet gäng nu. Han kommer få ett härligt ungdomsliv där ute på betet.


Besöket från tidningen  Hästfocus har skjutits upp till nästa torsdag, eftersom Emma , redaktör är jätteförkyld och tappat rösten. Det gör inget för vädret är så höstlikt och kallt just nu. Dock har jag klätt på Heljar skyddsutrustning, eksemtäcke och huva med skydd även för öronen. Jag ska se om det minskar eksem utvecklingen att börja innan värmen kommer.


Idag har det blivit lite städning på loftet, det är många prylar som köps in och så används de ett tag varefter det blir liggande och så glömmer man nästan bort det. Jag har kastat en del och annat ska putsa upp och se om det kan säljas på häst loppis. Kunde kanske vara en ide´ att ordna "öppet hus" eller rättare sagt "öppet stall" i samband med detta. Låta andra vänner häromkring sammanstråla med sin saker. Först måste det bli varmare,  skönt att vara ute.  Jag har inte släppt ut de andra hästarna på bete ännu eftersom det är så kallt på nätterna och gräset har ingen riktig kraft.


Fruktträden blommar men var finns bina?  Det kommer bli ont om äpplen ute i Kivik om kylan håller i sig.  Här i Havberg har vi många vildkörsbärsträd och de visar sig som vita fläckar i de gröna nyanser av skir bokskog och gröna ängar som snart blir gulprickiga av alla maskrosor. Jag ser fram emot att få påbörja min odling i form av gräs i stohagen. Det ska sättas nya stolpar så att hästarna går ner till skogshagen för att på så vis skydda marken för att bli upptrampad till hösten. Allt detta tar tid men jag har bestämt att ta en viss yta i taget och avsluta innan jag krattat och sår in på nästa.  En traktor hade lätt kunnat göra jobbet men det finns övertäckta stubbar och stora stenblock så  det fungerar inte plöja upp. Många tänker säkert vilken amatör jag är och det är jag ju men tänker  ändå försöka få det så så bra som möjligt. Bilden nedan är från den här tiden förra året, då det tränades inför Falsterbo horse show. Det blir inget Falsterbo i år. Vi har varit med tre år nu och det medförde mycket arbete och planering .Förra årets sena ändringar av aktuellt datum gör att vi nu tar "ledigt" från showbuisness.


Bella Chica SCL, till vänster i bild är nu hos Frauke med familj och jag har fått hjärtliga hälsningar från dom att de tränar akademisk ridning och allt går bra, de är glada för henne.


 


.

Det här med lastning och hingstbete
2017-05-08 12:04:15

Ja, då har Garcello SCL sålts och jag hoppas på ett långvarigt och bra omhändertagande framöver. Bea som köpt honom har tidigare varit medryttare till hans Mamma Berenice MK. De var med på bland annat  Falsterbo horse show , har alltid passat bra ihop. Så nu fortsätter släktskapet och jag kommer att få se honom utvecklas då Bea bor bara några kilometer ifrån. Hon var duktig med Berenice och känner hästrasen så det underlättar för Garcellos skolning framöver.


Det tog i stort sett hela lördag eftermiddag innan vi fick iväg honom på hingstbete. På fredag natten låg jag och tänkte ut en bra lastnings strategi. Tidigt på morgonen gjorde Sofie och jag denna planering färdigställd. Tanken var att han skulle gå direkt från boxen in i transporten . Ena sida lastpallar och den andra kutterspån balar. Släpet var in backat så långt det gick . Med fölpelletshinken som skramlande igenkännande, så  ville han snabbt följa efter och det var då det gick fel . Alla 4 benen kände av att lemmen inte var lika stabil som cementgolvet vilket medförde  någon slags nigande darr symptom i några sekunder varefter han kände att han måste fly fältet, faran och såg att där jag stod vid kutterspån säckarna, var den lättaste vägen. Jag fick honom över mig men landade lite mjuk... på  spånbalar. Han fick en mindre rispa på höger framben, men inget djupare . Vi fick tag i honom  och fortsatte med den tänkta strategin. Men efter ett tag ,  2  1/2 timma!!!  insåg vi att inga framsteg gjordes.


Nya ägaren, Bea ville under inga omständigheter tvinga honom till något eftersom det kan bli problem att lasta framöver. Många hästkarlar tycker att det är bara att lyfta upp ett föl men vi var alla överens om att han frivilligt skulle på in i släpet. Nästa strategi var att hålla till ute på gårdsplanen och ha en häst bredvid släpet som stöd och så ta ett steg i taget och berömma. Denna metod visades vara mer effektfull och till sist var han faktiskt uppe i transporten med alla fyra hovarna och utan skakningar eller tvekan. Klockan 17.45 åkte Garcello iväg till  unghingstbetet, till nya äventyr. Det var Bea och hennes tålmodiga pappa som hjälpt till med lastningen som transporterade honom 30 minuter iväg. Även Sofie min medryttare och stallhjälp ska också berömmas för det tålamod som hon visade Vi påbörjade  lastningen vid 11.30 så det tog sin tid, men slutet gott allting gott. Vi hade tur med vädret, strålande sol och nu är vi vackert solbrända.


Resan gick bra men insläppet till de andra tre trav hingstarna blev för mycket och det slutade med att han hoppade tillbaka till för hagen. Där gick han lugnt hela natten . Jag och Bea kom ut på morgonen dagen efter för att sätta grimma på honom och få ut honom i den stora beteshagen och bli accepterad. Det är här som åsikterna går i sär då unghingstar ska släppas ihop. Då jag själv släppte vår första unghingst på bete, skulle alla hingstar släppa samtidigt och inga grimmor på ! Detta för att alla ska ha samma förutsättning att komma rätt i grupperingen . Min veterinär menar också på att om det inte går att släppa alla samtidigt, så åtminstone två och två.  Kvinnan som håller i det här hingstbetet var av den åsikten att det blev mindre stökigt att släppa en i taget, men då undrar jag för vems skull . Att ta grimmorna medför mindre skaderisk men kan innebära för en del svårigheter att få tag i hästen då de fått smaka på det" nya fria livet".  Jag satte på grimman och så tog vi in honom till de andra. Det blev mycket spring med tre unghingstar galopperande efter honom och han vände om och försökte komma undan där han hoppade över på kvällen.  Vi fick fungera som betespoliser och avstyra just det hörnet. Det kommer att gå bra, men det får bli på hans villkor , närma sig lite i taget.


På torsdag kommer Emma från tidningen Hästfocus och det blir tredje gången hon hälsar på. Denna gång tror jag att det är Graciano SCL, vår nyligen korade enögda avelshingst som står i fokus. Han är nu avskodd och jag har sparat "guldskorna" som tog honom till premierad" Siegerhengst". Han  kommer att gå på bete ett tag med sin livskamrat Heljar. De ska släppas på  lördag eftermiddag.


Bilden nedan är då jag visar upp vårt fina avelssto Girasol för tidningen Hästfocus första reportaget för snart 10 år sedan. 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,