Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Det är ett år sedan ...
2017-06-15 17:49:58

Efter att alla morgonrutiner med hästarna var gjorda ,tog jag som jag brukar ut hundarna på en morgon runda för att därefter sätta på förmiddags kaffe.  Mycket med rutiner!


Jag var tillbaka strax före 08.30 och fyllde på vatten och kaffe och så är min Mocca master snabb så det rinner snabbt igenom. Precis då  kaffet det var klart stängdes kaffet av. Så brukar den inte göra ,först efter 15 minuter, då slog det mig att det var inplanerat strömavbrott mellan 08.00 och 12.00 idag . Vilken tur jag hade  att få efterlängtat förmiddags kaffe !  Tanken om hur bra vi har det och vad vi alltid tar för givet är påtalande och visst skäms jag över sådan ilands bekymmer. Andra får gå långt för att hämta lite vatten som inte alltid är tjänligt och så oroar jag mig över att det var bra nära att jag blev utan kaffe  i 4 timmar!  USCH...


Stoet som kom i tisdags visar sig vara en rar liten varelse, en islandshäst på 19 år. Ägaren har efter flera års funderande nu kommit till beslut att göra ett försök att få henne dräktig. Där får vi en utmaning  men vi ska göra vårt bästa . Just nu tycker hon mer om att beta än att uppskatta Gauchos gnäggningar. Hästen heter  Elsa  och är lätt att hantera. Hon gick ute i hagen första natten bredvid Gaucho I natt har de dock stått på box för att torka upp och ligga torrt.


Det har kommit mycket regn och det är just vad jag önskat för idag efter mitt viktiga kaffe, tog jag och krattade i hagen, ja, kratta rimmar på skratta.  Det är bara jag , amatörbonden som ska så in vall som man gjorde för mycket länge sedan . Jag har hunnit 2/3 av hagen och det känns i armarna och så värst djupt ner kommer jag inte. Hoppas nu inte alla fröna bara blåser iväg. Vinden gör ju att marken snabbt torkar upp trots att det var så blött imorse. Till helgen tar jag nya tag för att så in den sista biten. Hoppas på nytt regn då. Tänk vad önskningar kan vara skiftande. Det var  "hemmadagen" förra veckan.


 Sedan dess har medryttare Susanne och jag har ridit ut med  Lilly och Italia.  "Nya" sadeln ligger bra på Italia , även i uppförs och nedförsbackar . Vi gjorde premiär rundan förbi utsläppta kor och det gick bra med Lilly som har lite ko skräck. Det som gör det lite extra otäckt är att det är en smal väg med låg daggtråd som knappt syns för det höga gräset på båda sidor om vägen. Om korna står alldeles intill daggtråden och hästen börjar tveka och backar så kan det bli in i taggtråden. Då är det stor risk för ben och inte minst senskador!  Det är ungefär  ett  år sedan medryttare Sanne skadade sitt knä mycket allvarligt i en koskräck  upplevelse. Ny släppta ung kvigor , rätt många, kom springande i full fart mot staketet  och Lilly blev skraj och den andra ryttaren hoppade av och blev illa trampad/ sprakad över knät. Hon är fortfarande inte helt återställd. Jättetråkigt!  Men som jag nämnt innan ska jag inte vara den oroliga ryttaren och tänka på allt som kan hända. Bara rida i nuet och vara en god ledare för hästen att lita på. 


Det känns härligt att rida italia igen, hon har ett sådant lätt steg och är så mjuk i munnen att hon stannar vid minsta upphöjning av handen. Lika  mycket "surtant" i hagen som styr och ställer, lika trevlig är hon att rida.


Fina Elsa islandshäst stoet från Lerum har fortfarande inte fattat tycke för Gaucho . Eftersom det är så mycket mygg och att de biter Gaucho i skapet och på pungenfortsätter jag att ta in dom över natten.  Det är bara att vänta och se. En gammal regel från  gamla hästkännare, är att hästen ska ha fällt all vinterpäls innan de kommer i brunst. Elsa har fortfarande vinterpäls som ska släppa. Jag borstar henne lite varje dag så snart är den borta.


Idag när det är ny "hemmadag", är det stora hovslagare dagen . Gaucho har  blivit varmskodd av Håkan på förmiddagen och  vid 13.00 kom Patrik och varmskodde Heljar och Lilly. Det blev bra att ta hem Heljar och Graciano från betet och byta eksemtäcke och huva på honom. Borsta och  tvätta samt smörja in eksem sår, just vid nacken där täcket och huvan fått en glipa.


Jag har skrivit under min redovisning på det kontor där jag lämnar in . Jag har fått rådet av dom att försöka sälja vuxna hästar om det nu inte går att få bra betalt för fölen. Så nu är alla hästar till salu till rätt pris och till rätt ägare. Det är knappt jag vågar skriva det , men som företagare får jag inte samla på mig hästar utan kunna erbjuda  kunder vad som efterfrågas. Men de krav för reglering som jag har är tillräckliga för att det inte ska bli "tok affärer". Kunderna får visa sitt intresse och jag bestämmer prislappen och hemmet.


.


  Här är en ca ett år gammal bild då hästarna tränades till Falsterbo horse show 2016. Från vänster Sanne före hon skadade sitt knä på Bella Chika mitten anna på Lilly och höger Alexandra på Gaucho.

Vilka bilder av Ignacio Alvar-Thomas , det får ni inte missa!
2017-06-05 14:49:52

Nya stövlar ! Ja det blev ett par nya stövlar efter ett mejl till tillverkaren och information om att lämna in stövlarna till min närbutik Landäng där de var köpta. Min man köpte de till mig 6/12 på min födelsedag och till påsk tog de in vatten. Eftersom det stod "strong " och kostade lite mer undrar jag över överlevnads tiden.


Visst jag förstår att de är utsatta i stallmiljö men så kort tid..... Nu sliter jag på mina gamla billiga och tar fram de nya lagom till hösten.  


Amatören har satt igång vårbruket, till vill säga igår när det välsignade regnet kom passade jag på att kratta och göra jämnt i Heljar och Gracianos "hemmahage" för att sedan i fortsatta att så in vall under ihållande regn .


Jag har idag fått en kortare tids hjälp från min yngsta son som krattat lite i stonas hage. Jag har nu som  idag,  skärmat av så att de inte trampar ner om det skulle komma upp något . Jag fick höra några gånger hur vansinnet det var att gå med en kratta. Ja, kratta rimmar på skratta! Kanske är det så, men enträgen vinner. Marken kan inte plöjas upp då det finns en massa stubbar inunder efter det att vi skogade för 7-8 år sedan. Lite stressigt har det känts att hinna göra så mycket  på kort tid så att jorden inte på nytt torkar ut.


Gårdagen avslöjade att vi har haft vattenläcka på utkastet där vatten tas till utegångs vattenkarets flottör(det blev ett långt ord). Jag tyckte det var konstigt att karet i hagen  var påfyllt , trots att jag stängt kranen så har vatten runnit över kanterna på karet. Då jag tog bort slangen såg jag att packningen pajat och de droppade ganska mycket.... Vi har haft högre vattenräkning en normalt och trott att det var yngsta sonens frekventa duschande som var orsaken. Nu har rörmockaren berättat för mig att om det blir frostnätter måste allt av från kranen  , även den gråa plastadapter som passar till den tjockare slangen. Först då är det frostsäkrat då kranen är stängd. Det sägs ju att man lär av misstagen och visst kommer jag att vara noga att stänga kranen vid minsta lillamisstanke om frost. Nu delar jag med mig med den erfarenheten att inga plastdelar får vara kvar då kranen stängs.


Jag besökte Kentaur web magasine sida och såg bilderna från en artikel om Ignacio Alvar-Thomas som Catharina Hansson skrivit text till. Snacka om att platsa i den världsomfattande modevärlden. Det som jag alltid tyckt , sätt lite guldkant på hästvärlden, i alla fall att någon "lyfter" det dagliga tunga , smutsiga  jobbet . Jag har även tagit del av en  intressant artikel om att köpa föl,  bra läsning i dessa föltider.


Imorgon kommer ett sto till oss för betäckning hennes hage bredvid Gaucho är iordningställd och hon har egen utegång att  gå in i om hon vill. Gaucho  får dock sova ute de nätter som behövs.


 Gaucho E.K och Alexandra på Margartehof .


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,