Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
När vi hoppas på ett nytt liv så släcks ett annat
2017-06-29 10:56:16

En annorlunda midsommar.


Det blev ett midsommarfirande i mindre skala och det gjorde ingenting .  Istället för blomsterplockning blev det kantarellplockning , en hel liter ! Det är ju inte bara nackdelar med regnandet, regn behövs till kantareller och till mitt lilla vallprojekt.  I bakgrunden kunde vi ändå höra midsommarmusik från firandet i Svaneholm slottspark. Gamla minnesbilder då pojkarna var små, kom  upp i huvudet och det var ju precis som när jag själv var liten .Dans runt midsommarstången till bland annat små grodorna som var favoriten. Hoppa säck och andra lekar. Det hela avslutades med saft och bullar så även 2017.


Det blev en lång skogsrunda med Selma och Doris , våra egna hundar och så Bella , sonens och  flickvän Emmas hund.  Det krävs att vara två personer för att hålla ordning på 3 storhundar samtidigt som det ska plockas svamp.  


Midsommar och Evas hormon spruta gjorde susen för islandshäst stoet Elsa.Redan andra dagen, alltså midsommardagen, var hon brunstig och gnäggade efter honom. Hon är nu hand betäckt varannan dag i tre omgångar. Vi får se om det kan bli en fjärde gång innan hon går ur sin brunst. Efter sista betäckningen blir det att vänta 16 dagar innan Eva på nytt kommer ut och gör dräktighets undersökning.  Det känns bra att ha ett så långvarigt och bra samarbete med Eva Fahlbrink. Hon är rutinerad och har jobbat med avel på Flyinge. Hon bor dessutom bara några kilometer bort.


Just som vi hoppas på ett nytt liv för Elsa och Gaucho så får vi veta att  paso peruano 2 åringen, Grandoro,  som såldes till Alice,  hittats död i betes hagen. Ägaren själv tror orsaken var en spark i huvudet. Maximalt otur att det tar så illa. Alice döpte honom till Grandoro som betyder "det stora guldet " , han skulle bli hennes guldklimp i livet.


Ja, ibland händer det tråkiga saker, men så är det med livet att det ibalnd skänker gläjde och ibland sorg. 


Det har kommit en inbjudan på min mejl  om möjlighet till clinic för Honza Blaha, den världsberömda frihets dressyr instruktör  från Tjeckien. Han besöker två orter nära Flensburg vid tyska-danska gränsen den 12-13 augusti. Jag har semester och är lite sugen på en lillsemester.  Om det gå att fylla bilen med någon mer intresserad skulle det vara ännu roligare. Jag har nu varit runt på många U-båtar och marinmuseum med min man Johan att det kunde vara dags med inspirationskälla till vidare träning av hästarna. Kanske "min egen instruktör "Johanna Akke kan vara intresserad? Hon deltog i en kurs med  egen häst för honom i Stockholm i höstas. Det finns mycket att se hur han jobbar med sina hästar i frihet på You tube.  Videon "open boarders" är unik. Jag ska tipsa SVT om varför inte göra en dokumentär om honom?


Slutligen går våra tankar till Alice hennes förlust av Grandoro, "Alices guldklimp"  Nedan nyfödd Grandoro våren 2015. 


 


   


 

Vilket uppvaknande igår morse!
2017-06-22 14:32:51

Vilket uppvaknande det blev igår morse!


Då jag gett morgon hö till de fyra hästar som står hemma ,åker jag min lilla inspektionsrunda  till de hästar som är på bete . Det är ingen lång sträcka ca 300 meter till första betet och 500 meter till nästa med det är uppförsbacke hela vägen så för att få det att gå smidigt så tar jag bilen. Det är även av den anledningen att jag tar med vatten upp till översta betet.  Jag har ju nämnt att Havberg ligger i "minialperna". Det är just "söder om landsvägen " som Skåne är platt.


Jag känner mig lite som en djurparks skötare i mina gröna shorts och gröna gummistövlar. Daggen har fortfarande inte torkat upp då jag kollar hästarna klockan 06.00. Det rör sig om islandshästens eksemtäcke sitter rätt och är helt, att hans flughuva täcker öronen , att Graciaos flug huva sitter på,  och vattnet så klart . Vattnet ska vara fräscht. Gamla Ghia och unga Imperia , det skiljer 25 år, ligger oftast intill varandra och i den hagen måste jag fylla på medvatten från dunkar.  


Då jag som igår bytte vattnet hos Heljar och Graciano såg jag blåklint . De var fina lite förädlade, som spritt sig från husets trädgård ut en bit i hagen  där jag arrenderar betet. Det slog mig att det midsommarveckan och varför inte plocka några blåklint under tiden karet fylls på. Det var då det smällde till. Jag lutar mig nämligen ner och fokuserar på blomman, nästan som om det vore en fridlyst sort som tar revansch,  då jag kommer mot undre eltråden mot pannan och får en riktigt stöt genom huvudet så att tjonga till. Lika förvånad över vad som hände lika dum kände jag mig.Resten av dagen på mitt andra jobb, tyckte jag att jag hade mycket energi den dagen. Kanske det blev en påfyllnad,  laddning av hjärnkapaciteten ?  Det blev så mycket energi med en gång av händelsen, att jag även fick lust att rädda en litet grodebarn från kalla källar trappan då jag stängde av vattnet. Jag brukar inte tycka om att ta i grodor, men denna lilla varelse lyftes bort, upp mot husets rabatt in under en  ormbunke. 


Söta islandshäst stoet Elsa bryr sig inte om Gauchos små gnäggningar eller visar något brunsttecken då vi testar honom framför hennes boxdörr. Hon har nu varit hos oss i 16 dagar. I samråd med ägaren har vi beslutat att se att allt är ok med äggstockar , livmoder  och om det är någon ägglossning i antågande. Min veterinär Eva Fahlbrink kommer ut för att göra gynekologisk undersökning med hjälp av ultraljud idag.  Vi kan bara hoppas att det är något ägg på gång och att Elsa trots att hon är lite äldre (19 år) kommer att bli dräktig. Det blir en utmaning, men det vi kan påverka det får vi göra !


Jag har nu även ridit ut själv med Italia och det känns bra. Hon är en framåt häst men inte het, känns trygg. Inget gnäggande efter kompisen så det är ju bra. 


Vi hoppas Evas ultraljuds apparat ger oss lite mer information hur vi planerar för Elsa.


 Nedan är det redan ett foster, någon av våra egna stons foster sedan tidigare


Senaste tillägget efter Evas besök är att Elsa har en normal livmoder och äggstockar . Ägg finns på väg att släppa.  Hon har fått en hormonspruta för att sätta igång brunsten. Bör bli om ca 2-3 dagar.


Varje gång någon häst får den där hormonsprutan lider man lite med hästen. De bli så svettiga att det droppar svett av dom. Elsa stod inne svalt 1 timme efter sprutan innan hon släpptes ut igen. Nu är det bara att vänta....  på Elsa  och midsommar. Just nu luktar det gott från  fläderblommorna som växer häromkring . Öppet fönster nattetid gör att man märker av det ända in i sovrummet.  Önskar er alla en bra midsommar !


 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,