Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Du ska inte tro att det bli sommar....
2017-08-03 10:57:32

...ifall ingen hjälper till.  Ja, så är det . Någon annan kanske föredrar låten" sommaren är kort det mesta regnande bort".  Jag själv håller på den första låten och fyller på med sommarupplevelser.  Svåger Anders från Stockholm kom ner och hälsade på.Han tog med sig fint väder i fredags och då var det givet att grillen iordningställdes för god mat att ätas ute. Efterätten fick dock ätas inne och gissa vad för sommartecken det var? Jo, Britatårta med hallon, mums. En annan dag fick jag för mig att känna midsommarkänslan igen. Köpte matjefiléer och gräddfil och plockade ut de minsta potatisarna och kokade. Till det kokta ägghalvor och  klippte salladslök eftersom jag glömde köpa gräslök. Kall tjeckisk öl och vips var det midsommar igen.


Små utfärder runt omkring ens hemort går också bra för att känna sig som lite semesterturist. Då gör det inte så mycket om det kommer en skur, bara köra vidare till nästa ställe där solen skiner. Det är så vädret är just nu efter regn kommer sol och gräsmattan klipps var tredje dag . Bra även att gräset på betet kommer på nytt.


Högtryckstvätta boxväggar är ett annat signum för sommar. Det är då det måste göras. Just för att de flesta hästar är på bete och inte behöver sin box men för att det ska torka upp efter allt vatten. Jag är nu klar med alla sju boxarna. Känns riktigt bra och vilken skillnad det blir.


Igår var  duktiga Åsa, min hästkiropraktiker här och gick genom Lilly. Hon har precis blivit klar med utplacering av 12 valpar till nya hem . Jag har nu förstått att om vill man få det att gå runt  ska det inte vara föl utan valpar och inte vilka valpar som helst utan  labradodil , alltså korsning labrador och pudel. De är så eftertraktade att de förbeställs och då jag frågade vad hon får per valp så är det att man häpnar... 24.000kr. Det är ju även den korta tiden, 8 veckor man behöver ha dom som är guld värt för att undgå kostnader även om det säkert är intensiva veckor.


Jag inser nu att 25.000 för ett" beställningsföl "som åker till sin nya ägare efter avskiljning, är alltför billigt !


Jag har fått två temaord i huvudet som jag tänker ha som en röd tråd framöver. det ena är Förbättringsförslag och det andra nya upptäckter.


Ett förbättringsförslag som jag fick av Åsa är att om man någon gång hästen får ett sår på ett ställe som inte kan lindas, till exempel  under magen, har hon hört att det fungerar med kompress med textil lim för att få det att fästa och skydda såret. Jag har själv tagit del av information om textil lims produkten och det innehåller inga lösningsmedel och det finns inga varningssymboler. Det återstår bara att se om det fungerar.


 


Nya upptäckter ska också berika livet och denna upptäckt jag senast gjort var då jag handlade igår. Bruna paprikor i grönsaksdisken. De såg ut som förstorade mörka bigarråer mot det varma bruna i färgskalan . Det var så häpnadsväckande att jag har köpt hem och tagit bild med mobilen för att visa er, men så får jag inte till det med att skicka över bilden från mobil till e-postadress.  Här kommer jag att återkomma när jag har gjort en "ny upptäckt" hur detta ska fungera.....Jag får visa vår katt Nisse istället. Han får illustera sommarkänsla med sommarblommor, rabarber och förstås lite ogräs.


   

Nya hästkrafter i stallet
2017-07-23 11:28:32

Dagar blir till veckor om jag inte tar mig tid att skriva på bloggen . Så enkelt är det. För visst händer det saker på Conquistagård . Jag fortsätter med mina tidiga morgonrundor och känner mig som jag tidigare beskrivit, som en djurparks skötare. Jag  bandagerar bland annat Gracianos högra framben,   ett sår, från en kick av Heljar skulle jag tro. Det är inte djupt men sträcker sig ca 7cm  högt upp på hans högra framben, långt från känsliga böjsenor.  I dessa tider då alla flugor börjar komma så vill jag inte att de ska krypa i såret. Först tvättar jag med antiseptisk medel och sedan sätter jag zinkoxid spray på en smink pad som jag  fixerar på insidan av elastisk bandage med hjälp av papperslim. Just för att det är mycket att hålla ordning på då jag är ensam. Grimskaftet håller jag mellan benen och jag försprayar paden med zinkoxid, därefter ska det viras runt och saxen har jag i fickan för att klippa av.


Vi har gjort det några gånger och såret läker fint. Han är duktig på att ha tålamod vår Graciano .  Jag har köpt rött och rosa bandage för då kan jag se på långt avstånd om det har glidit ner. Det brukar vara behov av nytt morgon och eftermiddag. Heljars eksemtäcke och huva ska kontrolleras. Täcket brukar behövas dras fram .


Hos den gamle , Ghia  och den yngsta Imperia är det bra. De ligger ofta bredvid varandra då jag kommer för att fylla på deras vattenkar. Deras flughuvor har fungerat bra, sitter bra på plats.


Hemma finns tre hästar som rids nämligen Lilly, Italia och Gaucho E.K och en islandshäst för betäckning , ni vet söta Elsa. Det har ridits mycket runt Svaneholm slott för att myggen håller till i den andra skogsrundan.  Det är bra miljöträning med flaggor, husbilar , motorcyklar, cyklister , barnvagnar . Vi rider även förbi  lyckliga getter som hoppar stångas och låter lite konstigt. 


Jag har precis börjat min semester från mitt andra jobb och jag kan nu lättare ta emot intresserade besökare. Ett litet mejl till pasoperuano@havberg.se  så att jag vet .


 I helgen som gick firade Jägersro 100 års jubileum inom galoppderbyt. En vänlig människa gav oss  fribiljetter så att det skulle bli av att åka dit. Det var i söndags då regnet vräkte ner och David Hellenius var ansvarig värd och intervjuade så väl jockeys som hästägare och all de som tävlade i hattparaden.  På vår entre biljett ingick det ett glas skumpa. Jag övningskörde med min mellansons sambo, Emma så vi två efterfrågade alkoholfritt och tro det eller ej ,men det fanns inte att få ! Konstigt för att vara i Sverige, men ska det vara 100 års jubileum så ska det vara på riktigt. Calle fick dricka alla tre glasen. Det var roligt och spännande att se dessa slimmade sprinterhästar.  Även hur jockeys kan balansera sig i den stående position med  böjda knän så pass länge. Det är så långt från paso peruano ridning man kan komma.


Nu återstår det bara för mig att gå ut i stallet och göra underhållsarbete , städa och högtryckstvätta boxväggar. Få gjort allt det där som jag har skjutit upp.


Det ska nämnas att det har kommit till andra hästkrafter i stallet. Boxen bredvid Gaucho står nu två motorcyklar. Mellansonens  Honda  och min man Johans, Harley Davidsson. Han får nu sällskap av Gustav i och med att han övningskör med tung motorcykel . Det är viktigt att även andras intressen tillgodoses.


 


Så här körde han då han var mopedburen , lite mer mognad är det nu då han är 21 år, men visst måste det fortfarande höras att det är en motorcykel ! 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,