Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Digoloo besök, blixtnedslag och utan stationär dator i 2 veckor
2017-08-17 14:11:53

Ja, den tredje augusti var det  dags för Digiloo gänget att uppträda på Svaneholm slott. Vi hörde inte musiken från slottet, men såg de regnklädda entusiaster komma förbi med ryggsäckar och korgar. Regnet vräkte ner och 18.30 kom det en knall och ett blixtnedslag alldeles nära vår husgavel. Det var inga förvarningar om att höra åskan längre bort så att vi skulle hinna dra ut kontakter  från elektroniken. Plötsligt  small det till från ingenstans så kraftigt att det blev strömavbrott och jordfelsbrytaren löste ut.  Detta medförde att nätverkskortet till  vår stationära  dator slogs ut och vi blev utan internetuppkoppling i 2 veckor. Detta beroende på semester för den duktiga IT tekniker som brukar ha hand om vår dator. Så kan de går när man hade önskat skriva på ridguidens blogg. Men inget negativt som inte för något positivt med sig . Jag har nu ordnat med att kunna se hemma mail i min "nygamla mobil", Iphone 5.


Det nya stoet, en smäcker liten islandshäst sto på 5 år har blivit betäckt och inväntar nu ultraljuds undersökning  till den 28/8. Hon kommer från Blekinge så det är en bit att åka om det skulle behövas betäckas på nytt.


Det rids en del då vädret bjuder på sköna vindar och lagom varmt och inte så mycket insekter. De små byarna runt Havberg ligger nära varandra och man ser landskapets skiftningar på de åkrar som finns  mellan. Nu är det bra skördeväder och de gula halmrullarna ligger på stubben och de vita ensilagebalarna ihopsamlade på lämpliga platser.


Underhåll på stall och hus har utförts och det känns bra att boxväggar är rena och boxdörrar har målats med röd lasyr och stallfönster är putsade. Jag gillar egentligen inte att måla och det beror på  de  minnen av målerijobb då barnen var små . Inte roligt att avbryta mitt i kladdet för att något barn påkallade sin uppmärksamhet och jag därmed kladdade ner andra ytor som i sin tur fick fixas till i efterhand. Men att arbeta med lasyrfärg där jag ser hur lasyren sugs in i träet är helt ok. Det behövs inget krävande förarbete med skrapa av färg utan det räcker med att tvätta av ytor som har blivit påverkade av smuts. Om det också görs på förmiddagen i ensamhet så går det riktigt bra.


Nya upptäckter har jag lovat återkomma med och denna gång är det ett specialplåster som heter Sorbackt som hjälper till att läka småsår. Att tvätta med  3%väteperoxid är också ett nytt tips.


Förbättringsförslag istället för kompress med textil lim, är att det finns plåster på rulle , 5 meter från apoteket . Kan klippas till för lagom storlek för att skydda mor flugor och smuts.


Ny diplomatkontakt med Perus trevliga konsul har skett , det känns som lite viktigt att sätta lilla Havberg på kartan genom Perus stolthet , den vackra paso peruanohästen.


Lika angeläget var det att besöka Gauchos andra föl i år. Det är Susanne och hennes islandshäst  Svea som har fått en vackert stoföl med stor stjärna . Hon ska heta Gemma, som ska betyda just stjärna.


Min son Calle fann ett foto på Gaucho som föl och hon är pappa upp i dagen!  Ser ni, här är förra bloggens upptäckt, bruna paprikor. Jag lovade att lära mig att ta bilden och skicka den vidare till min mejl för att därefter korrigeras i förminskad storlek på Paintprogrammet och slutligen föras in på blogghanteraren och ut på ridguidens blogg till er kära läsare. Jag känner mig riktigt stolt , inte helt stenåldersmänniska trots allt.


Jag har även via två foton på hårddisken och rautern via min smartphone förmedlat till IT killen om det var någon sladd som satt fel och därmed gjorde att ingen internet koppling kunde ske i morse. Så var det och fick snabbt svar via sms att dt var det nedre uttaget som skulle användas. Lätt som en plätt så var det problemet löst.


 Lika  irriterande att inte begripa samband som sätter stopp, lika tillfredställande är det då det går vägen.  Idag är det en bra IT dag !


 

Perus konsul på besök !
2017-08-03 10:59:01

Det är härligt med semester från det andra jobbet.  Inte behöva passa tider utan göra precis som man vill... Det är högtryckstvätt som gäller box efter box och visst känns det i armarna , men det är även träning och ger muskler. Inget behov av gymmet dessa dagar.  De tidiga morgonpassen består och anledningen är för att de stora hästflugorna kommer då dagen gryr och då blir det svårt att  tvätta Gracianos sår och lägga nytt bandage ensam. Det finns även ett lugn på morgonen innan Havbergsborna startat upp dagen. I morse då jag fyllde på nytt vatten i Graciano och Heljars hage, så kan man undra  vad gör jag med den tiden? De 5-6 minuterna ?   Någon yngre skulle säkert förvissat sig om Facebooks senaste inlägg och meddelande.  Jag stod kvar och blickade ut mot hagen för att beskåda 7 dovhjortar, några av dom slickande på hästarnas saltsten. En  av de sju var svart eller åtminstone mörk. Det var en ny erfarenhet har jag inte sett tidigare , bara vita.


Heljars täcke och nya huva gör honom gott ! Det är bara just under huvan strax ovan mungipan som jag får smörja med Zinkpasta .  Ghia min 26 åring ,har fått en hel den bulor efter insekts /myggbett på kroppen och jag har som idag lagt på ett insektstäcke. Lilla  Imperia är som hon är. Då jag borstar av gamla Ghia ,ska hon komma in under armen för att tala om för mig att inte glömma bort henne!


I lördags den 22/7 fick Gaucho sitt första föl 2017, det är ett paso peruanoföl som är ett "beställningsföl " efter Elena en paso från Belgien. Stofölet kommer att åka upp till sin ägare  norrut efter avskiljning framöver. Det som var uppseendeväckande var att Gaucho har aldrig fått ett sådan färg på något föl tidigare . Stofölet var vit med beiga fläckar, en skäck alltså. Elnena själv är Palomino och Gaucho är ju mörkbrun. Så kan det bli med nedärvning av färg. Jag önskar det lilla fölet och ägaren lycka till !


Härnäst är det islandshäst stoet SVEA som väntar på att föla. Hon har fått ett fint stoföl 2016 och nu är det alltså dags igen !


Imorgon kommer  duktiga Åsa Strandberg Johansson, min equiterapht eller som jag benämner det kiropraktiker. Hon ska gå igenom Lilly. Lilly fick en bäcken förskjutning då Graciano kom till världen och därför får hon årlig kontroll av Åsa.  


I väntan på att Morgansto ska sättas i brunst, kommer det ett islandshäst sto som på fredag för betäckning.  Bättre sent än aldrig . Av någon anledning blir det så varje år. Folk funderar länge och kommer kanske med hästen då de själva har semester.


I söndags hade vi "fint besök" av Perus konsul med sällskap. De var så tacksamma att komma och se hästarna och gissa vilka som var favoriterna. Jo,visst Gaucho och Graciano , våra hingstar, de har något speciellt som berör de som träffar dom . Konsulns dotter, Maria kommer att komma ut för att rida våra hästar. Vanligtvis rider hon dressyr men känner sig nyfiken på den peruanska pason. Tänka sig en peruan på peruanska hästarna. Det känns rätt ! Konsuln var mycket trevlig , parant kvinna och ödmjuk, frågade vad hon kunde göra för mig? Vi kom överens om en önskan.


Slutligen har kära Elsa åkt hem. Hon blev hämtad i värsta åskoväder i söndag . Hon är nu hemma hos sin kompis Molly. Jag kommer att sakna henne men borta bra men hemma bäst.


 


 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,