Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Hög tid att flytta ut
2017-08-25 16:46:21

Ullur, hog tid att flytta utNu är det som vanligt igen. De gamla arbetstiderna gäller och jag har mina" lediga dagar" från mitt andra jobb. Dessa dagar då jag gör skillnad både i stall och hem. Sensommar är en härlig tid för mig. Jag gillar de svalare dagarna med hög luft som det uttrycks då himlen är riktigt blå. Det är även lättare att njuta av ridturen, inte känna att rida så fort som möjligt för att ta sig hem innan de otäcka bromsarna har fått syn på en. Oturs drabbade Graciano har fått ett sådant fult bromsbett vid den tunna känsliga huden strax ovanför mungipan och under flughuvan . Då jag fått såret uppe på benet läkt så blev det dags med nästa. Men som djurparks skötare som jag känner mig tidig morgon då jag ser tillbeteshästarna så är jag lite av vårdpersonal också. Jag har löst sårproblemet just här ovan mungipan genom löspassande grimma som har nosludd med virad gasväv utanpå. Efter tvätt med utspädd Jodopax , torkar jag och låter grimman med gasväv fungera som skydd. Jag tvättar såret och byter bandage morgon och kväll på grimman . Därefter  hemmavid, tvättar jag betäckning stoets , islandshästens Ullurs ögon med kamomill te innan flughuvan sätts på . Italia ska också ha sin huva och insektstäcke.


En ny upptäckt för mig är att svalan flyttar så pass långt ner som på södra jordklotet som till mellersta och södra Afrika för att övervintra. Jag börjar bli orolig för denna långa resa då de två sista kullarna fortfarande ligger i sina bon och väntar på mat från de flitiga svale föräldrarna. De måste bli färdiga för att flyga ut från sitt bo och träna sig och äta upp sig innan de ska iväg på den långa resan. Så mycket jobb för att överleva och sedan ska de komma tillbaka i april maj för att häcka på nytt och göra om det igen. Mitt förbättringsförslag just för svalorna skull, är att spara deras bon till nästkommande år. Det finns en tradition att göra så , se nedan information från Wikipedia.


En tatuering av en svala är populär bland sjömän som symbol för säker hemkomst. Traditionen var att en sjöman fick tatuera in svalan efter att ha seglat 5 000 sjömil (9 260 km). En andra svala lades till efter 10 000 sjömil (18 520 km) till sjöss


Nu skulle jag visa bilder på svalbon och exempel på tatuering av en svala från Wikipedias informationssida , men det vill sig inte. Vad jag blir frustrerad! Ej heller får jag bort den stora bild på islandhäststoet Ullur med sina fina flughuva med glasögon . Detta är ingen bra IT-dag just idag . Jag har min reservplan , min livlina och skriver till Lennart på ridguiden.se, han brukar ordna till det. Efter en runda med hundarna ordnade allt upp sig , någon har fixat. TACK Lennart ! 


 

Hästar gör så vi mår bra men varför?
2017-08-18 16:59:11

Så här sista semestermorgonen har jag efter att gett hästarna hö i stallet lagt mig i sängen för att äta frukost. Det gör jag ibland för att känna skillnad från andra morgonar då allt är mer inrutat. Kopplar av och läser en stund och innan det är dags för utsläpp. Jag har tagit del av en artikel som beskriver att det är väl känt att hästar ger oss motion och får även oss att må psykiskt bättre. Jag har inte funderat så mycket på varför, men nu har jag gjort en ny upptäckt om just varför.


Det är upplevelsen att kunna styra och manövrera ett stort djur som hästen är, det ger oss en bättre självkänsla , en stärkt självbild. Detta i samband med att kunna kommunicera  med hästen . Även stallmiljön får oss att må bra av . Här är det ordning, struktur, rutiner och kroppsarbete som gäller. Det är sällan några nya moment som rör om i tankarna. Du fixar boxarna ,blir färdig med det innan du gör nästa moment och så vidare. För den som lever ett stressigt liv kan stallet skapa ro och trygghet . Det är som jag själv upplever att stallet är min "tankesmedja".


Andra vinster med ridning är att få bättre kroppsuppfattning och skapa mer "ödmjuka" relationer till andra. Framför allt måste du vara här och nu oavsett om du står i boxen , leder hästen eller rider i skogen. Att gå upp i nuet minskar vår stress och ångest , ger distans till våra problem.


Även stroke drabbade personer  har genom forskning påvisat bättre inlärningsförmåga . Ridningen skapar mod och självtillit att lära på nytt i det dagliga livet.


En annan reflektion är att vi möts över generationsgränserna och på lika villkor, advokat som plåtslagare i stallet. Vår gemensamma nämnare är hästen och dess välbefinnande som för oss tillsammans . För många familjer blir ridningen en livsstil.


Källa:


 Christine Wadefjord  leg psykolog  och psykoterapeut,


 Gunilla Silfverberg professor i vårdetik  och Pia tillberg sjukgymnast står bakom  artikelns  innehåll.


Jag vill tillägga att för min egen del finns ett måste att må bra fysiskt och att ha en god kost för att orka med de dagar då allt är kallt och mörkt. Som Lisen Bratt -Fredriksen  har nämnt , var aldrig ett offer för hästintresset, hästföretagandet.


 Här  kan jag komma med ett förbättringsförslag i form av en ingefära shot som jag dricker varje morgon . Jag är sällan sjuk och kan knappast vara de. En bidragande del är kanske ingefära shoten .


Enkelt att göra, receptet kan du googla fram. För min del hoppar jag över chilin. Det blir starkt nog med ingefäran så jag späder med lite vatten. Tro nu inte att bloggen ska bli en matlagningsblogg. Detta förbättringsförslag är för att stärka sin hälsa inför kommande höst och vinter. 


 


Slutligen vill jag tipsa om Anne Lundbergs nya TV serie. Hon är min favorit programledare , hon går till och med före Ernst. Jag följer hennes program. För drygt ett år sedan skrev jag till henne och undrade om inte Peru kunde vara ett spännande land att besöka . Om det har sammanfallit med hennes egna önskemål vet jag inte men nu har min förfrågan , min tanke blivit till handling . Programmet gick igår kväll  TV1, men det går att se på SVT play. De hästarna som visades i bergen är inte ren rasiga paso peruano.  Dessa bergshästar var , lite mulåsnor och andra grovt byggda  med vinterpäls för att stå ut kylan på 5000 meters höjd. Eftersom temat  tidigare har varit mat i andra länder så är det förstås så nu också. En annan  ny upptäckt för mig var att den råa fisken kan syras med hjälp av en citrusfrukt, en  blandning av citron och lime, limonade, för att på så vis inte behövas tillagas över eld. Jag kan varmt rekommendera att se programmet om Peru med de hisnande, vackra vyer ochfölja deltagarnalängs inkaleden med slutmålet Maco Piccu.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,