Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Varför skyggar hästen och tittar ner?
2017-09-07 15:01:06

Hästen har ett synfält som sträcker sig nästan 360 grader runt hästen för att snabbt få syn på eventuella fiender. Framåt skymmer nosryggen och ger ett "blint" område på ett par meter rakt framför/under hästens nos. De områden som hästen inte kan bevaka när den står i normal position kommer den enkelt åt att kontrollera genom att röra litet på huvudet, den "ser sig om".


Syn


Hästen är det landlevande däggdjur som har störst ögon i jämförelse med kroppen. Ögonen är även uppbyggda med en näthinna som är placerad snett i förhållande till linsen. Detta på grund av att hästens ögon sitter på vardera sida om pannan och detta är nödvändigt för att hästen ska kunna se och fokusera på olika sträckor. Ögonens placering gör även att synfältet sträcker nästan helt runt omkring hästens kropp men även att hästen inte ser samma saker med båda ögonen. De två olika bilderna sammanfogas i hästens hjärna, men avgränsas i mitten av ett litet fält, hästens blinda punkt. För att verkligen se detaljer så förstoras bilden i hästens hjärna med över 50 % och hästar är även väldigt känsliga för rörelser och upptäcker dessa väldigt snabbt, även detta ett arv från tiden som vildhäst. Det kan förklara varför en del hästar lätt kan bli rädda för plötsliga rörelser eller objekt som flyttas av vinden.


Hästar kan fokusera på längre avstånd genom att höja huvudet


Synfältet sträcker sig i halvcirklar på vardera sida om hästens kropp. Hästen har dock inget synfält precis rakt bakåt över ryggen och synfältet rakt fram är något begränsat, även om de kan se och även bedöma avstånd om de tittar rakt framåt med båda ögonen. För att kunna se rakt bakåt måste hästen vrida något på huvudet. Hästen fokuserar för att se klart genom att lyfta eller sänka huvudet. Med sänkt huvud ser hästen saker på nära håll tydligare medan de lyfter huvudet för att se saker på långt håll. Detta är bland annat viktigt att tänka på när hästen ska hoppa. Får den inte titta upp och se hindret så kommer den inte hinna se det tidigt nog för att klara hindret. Hästen kan dock inte se ett hinder under sig precis när den hoppar över det, inte heller kan den se gräset den äter om den har sänkt huvudet för att beta. När hästen betar kan den dock se rakt framåt, åt sidorna och bakåt mellan bakbenen. Synfältet är väl utvecklat från den tiden då hästen levde vilt och var tvungen att hålla utkik efter rovdjur. Det är även bevisat att tama hästar har lättare att se på nära håll, men svårare att se på långt håll, medan en vildhäst ser bra på långt håll och sämre på nära håll. Genom att se nästan 360 grader runt sig så kan hästen alltid upptäcka en fiende tidigt. Ädlare hästraser som t.ex. det arabiska fullblodet har plattare panna som gör att de har lättare att se framåt. Står man dock mitt framför hästen ser den oftast en bara som en grumlig skugga och därför är det bättre att stå lite vid sidan av.


Inressant information från Wikipedia och min nya upptäckt idag är att anledningen att hästar skyggar och böjer ner huvudet är just att de inte kan se ner på marken precis framför sig.


Det är fantastiskt med googel, när man undrar över något, kan jag få svar direkt. Det har medfört att jag och min man Johan har skilts från våra uppslagsverk och skänkt dom till Erikshjälpen. Om nu Erikshjälpen kan bli av med dom.... annars går de väl upp i rök under brännbart.


Nya medryttare har kommit till och det är trevligt med sällskap och bra att alla tre hästarna som är hemma, kommer ut samtidigt mitt veckan. Detta tack vare andra tjejer på S "sjuksyrrorna" från MAS . De heter förstås Martina och Linda. Skulle något mot förmodan inträffa är man i trygga händer, de kan vägen till akutmottagningen på MAS.


Sofie min hjälpare i nöden, lägger ett litet tecken att hon har varit härute genom att lägga några morotsbitar i allas krubbor. Det påminner mig om då man stiger in på hotellrummet där det ibland kan ligga en liten bit choklad.


Just nu "trafiktränar" jag Gaucho vår ena hingst, på vägarna. Han har blivit lite ängslig för större fordon som kommer mot honom för snabbt. Detta efter ett möte med en mindre lastbil i hög hastighet i en skymd uppförsbacke. Jag kommer att beställa en övningskörningsväst likt den som min son Gustav nu har på sig då han övningskör med MC. Det ska vara samma gröna markering runt texten men det ska stå "övningsrider" fram och bak. Kanske detta kan hjälpa till att bilister sänker farten då de kör förbi eller möter en häst . Många har bråttom idag och det kanske blockerar för att verkligen köra om försiktigt.  


Slutligen mitt förbättringsförslag för miljön och plånboken. Använd de udda strumporna i stallet och då du rider. Jag har en uppsjö med olika udda strumpor och man kan fundera vad tar de andra tagit vägen? Kan de spolas ut från tvättmaskinen ... eller ligger de dammsugaren?  


 


udda strumpor vid ritt


 

Gratulerar Mandelmanns till priset igår
2017-09-02 09:07:34

Om man som jag går upp tidigt för att ge hästarna morgon hö så får jag chansen att se morgongäster i form av dovhjortar i trädgården . Det är de gula, syrliga äpplena som börjar bli mogna och bjuder in till lyxfrukost för de vilda djuren. De kommer fram tidig på morgonen innan Havbergs borna hämtat sin tidning och gått morgonrundan med sin hund. Jo, i stort sett alla i Havberg har hund.


 Många gånger tänker jag på att vi som bor i Havberg  är previligerade att bo mitt i en "naturlig" djurpark. Här finns förstås många hästar på de flesta gröna ytor, men även kor kan ses och lyckliga getter i två stora inhägnader en för hon och en för handjuren . Tillsammans tolv stycken, ska kanske inte bli fler... Får och lamm finns det som betar i backen . Lösgående hönor som fungerar som levande väg bulor, bilarna får krypa förbi dom .Det finns Myskankor som äter mördarsniglar, dessa sniglar har vi förstås även här . Hus och stallkatter och så en raritet, en påfågel . Då jag tänker vidare finns här lövgrodor och snokarna har blivit fler i antal vartefter gödselplattorna blir fler i hästtäta Havberg. Storkar har funnits men inte sett dom de senaste åren. Hägern har kommit och den som en bodyguard runt hästarna i hagen. Som jag har nämnt tidigare drar den nytta av att hästarna får smågrodor att hopp undan då de rör sig i det våta gräset. På så vis blir de synliga för Hägern som ser till att få sin mat  genom detta "teamwork"  


I söndags mellan skurarna red flickorna på S , supergirls... nej, men ialla fall Susanne, Susanne och Sidsel , Även medhjälpare och ryttare Sofie , börjar på S.  Vi hade bestämt klockan 16.00 och vad  händer då , värsta mörka molnen och så hällregnade det i 10 minuter. Men efter regn kommer sol , vi kunde ta vår kvällsrunda trots allt.


Ullis som jag har döpt om islandshäst stoet Ullur till, kommer att åka hem . Hon har betäckts färdigt och vi hoppas på ett vackert föl nästa år. Vi kommer att uppmuntra till att komma något tidigare med sina hästar för allas bästa. För det kommande fölet att hinna komma ut på sommarbete och för vår egen planering då våra egna hästar behöver komma hem då nätterna börjar bli kalla och gräset stannat av att växa.


Denna helg jobbar min son Calle de sista dagarna på Brodda stuteri, han har varit där sedan han gjorde prao i 8:e klass, alltså 10 år och jobbat varannan helg 08.00-13.00. Han har gått seminkursen genom Brodda stuteri och har fått mycket kunskap och erfarenhet av Lennart och Margareta Peterson-Brodda. De i sin tur har haft tillit till vår Calle som passade deras hus och hade ansvaret för semin och de dyra hästarna den veckan hela familjen Peterson-Brodda var i Frankrike. De har aldrig kunnat åka iväg så tidigare, nu var det dags då Margareta nollade. Det är en baksida av att leva med djur, bundenhet till djuren och svårt att lämna över ansvaret till någon annan. det blir ett stort projekt att planera med all uppbackning som ska göras innan semestern kan börja.


En ny upptäckt  är att jag såg att Mandelmanns gård vann pris för sitt program . Det är till att gratulera och förstå att vi människor behöver "landet" för att må bra och trivas.


Det är något för Conquistagård eftersträva , för visst ska man sikta mot stjärnorna...  Roligt med likasinnade nya kontakter. Utöver de speciella paso peruano hästarna, finns intresse för  djur och natur, rosor, och andra projekt i trädgård och stall, historia, litteratur, bilar, motorcyklar, fartygs och flygplansmodeller , fiske, skytte och  matlagning . Sådant mår vi bra av .


Slutligen det utlovade förbättringsförslaget, ha alltid hemma buntband, ni vet de där plastbanden som man bara kan dra åt och visp är fixeringen fixad. Kan många gånger ersätta både spik och skruv.  


 


En av våra ridstigar och det är nyttigt att vandra den smala stigen. Det är alltid något man lär sig på vägen.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,