Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Den vanligaste frågan= ett mått på hur galen jag är?
2017-09-25 16:36:15

Nya medryttare Martina provade Gaucho och blev förstås förtjust i honom. Ja, vem blir inte det ? Hon har nu ridit alla tre som är hemma på gården. För varje ny häst hon rider tycker  hon att detta är min nya favorit och så blir det alla som blir favoriter. Kanske Gaucho är nummer 1 ändå. 


I lördags blev det en runda med Sidsel med stona och så tog jag ut Gaucho själv på kvällen. Det är en fördela att rida honom med stona framför, han får mer "motor" då.  I går fick jag stå över ridningen eftersom Björn kom  för att hämta gödsel. Han ska plöja upp och sprida gödseln innan höstsådden. Därefter kommer han att kunna hjälpa mig med att fylla på bärlager och grus. Tyvärr blev det tvunget att offra lite av min fina vall för att möjliggöra hämtning vid gödselplattan. 


Det är så klart stora traktorer och tillsammans med vagnen så är det inte alltid så lätt vända.  En traktor hämtar och lägger upp gödsel i vagnen , den andra traktorn  står sedan klar att köra ut med det tunga lasset. Här åker Conquistagårdsgödsel  iväg till fälten i Havberg.Susanne och Sidsel njöt av ridturen i det fina vädret i går. På avstånd hörde jag att även motorcyklar uppskattade gårdagens väder. Tur nog hamnade de inte i någon motorcykel grupp. Just i grannbyn Nällevad finns en kurvig väg som jag kan förstå att MC folk gillar. Det är en sträcka från Häckeberga slott till Svaneholm slott och ibland då de är många så låter det mycket.... lite otäckt om de inte upptäcker ryttarna i tid i skymda backar och hinner sakta in. Det är en liknande känsla då tävlingscyklister sveper förbi i all tysthet oftast i bredd.Susanne tvättar av Gaucho efter ridturen igår


Jag har "befriat" Heljar och Graciano från sin huvor. Dels för att huvorna behöver tvättas och dels för att insekterna har minskat . Heljars tjocka pannlugg behöver verkligen luftas.


Bara för att det var så skönt i solen igår fick jag hjälp att tvätta hästtransporten med högtrycks tvätt och faktiskt så sitter dekalerna kvar . Min man Johan fick stå på stege för att även få taket fritt från gröna alger. Nu är den som ny....Som jag har skrivit tidigare har jag två nya medryttare, sjuksystrarna från MAS . De ska först och främst rida på vardagar då de andra som jobbar "kontorstid" har svårare att få till det.  Dagens tur var lite blåsig men härlig ändå och så träffade vi Alexandra  och det var trevligt att få prata med henne. Denna ambitiösa hästtjej red den 4:e hästen för dagen !Här kommer Alexandra och Gaucho i full fart.


Fotografering inför Falsterbo horse show, annars alltid hjälm på.


 


  Dagens nya upptäckt är jultomtar redan  25/9 !  Dollarstore öppnat idag i lilla Skurup.


Dagens förbättringsförslag är att passa på att olja in alla träytor som inte är målade så att de håller mot  kommande regn och rusk. Jag har oljat in i tre omgångar trappan till loftet som står oskyddat och där jag har tyvärr har sett att ett av trappstegen har fått lite av röta.


Så då till rubriken för dagens blogg. Jag kan lugnt påstå att det är den vanligaste frågan. Hur många hästar har du nu? Jag vet inte hur få hästar jag kan ha för att driva ett hästföretag men det går kanske med en eller två eftersom de ska ha sällskap. Jag känner likadant varje gång jag får frågan , att det är ett mått på galenskap att ha så många hästar som bisyssla och så jobba 30 timmar med annat.  Men jag är inte galen , tycker om att ha att göra, tycker om mina hästar.  Annan livskvalitet kan också vara att efter ridturen låta Martina och Linda plocka kantareller i vår egen skog.  


 

Det värmde djupt in i hjärtat !
2017-09-21 11:00:44

Det blev två härliga rundor med medryttare Susanne och Sidsel i lördags och söndags. Vi har funnit en annorlunda ridväg och Sidsel mätte upp hur lång den var och det blev faktiskt 8km. Bitvis längs denna runda finns  en preparerad travbana som är så pass fast i underlaget att den passar utmärkt att tölta och galoppera på. Ägaren har vi frågat och han inget emot att vi rider där. Han hade förr travhästar som han tränade, nu är det bara travhingsten kvar.


Många hästkunder har hört av sig och har hälsningar från deras hästar eller undrar om det går att komma och hälsa på. Det känns bra att hålla kontakten med kunderna  och få följa hästarnas utveckling . Det är också några som har signalerat önskemål om beställningsföl nästa år.  Det är några månader innan ny betäckningssäsong startar men som jag alltid har önskat, är det bra med framförhållning när det gäller betäckningarna. Vi har nu för tillfället bara två avelston Lilly och Italia.


Hösten börjar nalkas och jag tycker om hösten även om jag alltid får gamla minnen från min mor som gick bort 11 oktober för många år sedan. Dagarna i september då vi var ute på Hospis område med henne i rullstol och det var brittsommar och det där speciella sensommarljuset så fast i minnet.Hösten för mig är nya rutiner då hästarna kommer hem . Även om mörkret  blir mer påtagligt så finns andra kvaliteter som trädgårdens äppleträd fulla med äpplen både till djur och äpplekakor.


 


Efter ihållande regn så blir skörden av kantareller stor.  


Kärleksört blommar för fullt  och det är lätt att njuta av dessa blommor även inomhus och därefter spara dom ett tag till så att rötter slår ut från stammen. Dessa kvistar kan jag sedan plantera ut och så kommer de nästa höst som en ny planta. Det får bli dagens förbättringsförslag ,att själv driva upp nya plantor på ett enkelt sätt i stället för att köpa.Jag håller på att grunna på hur jag ska göra med grus och  bärlager med ut stryket . Jag måste dels fylla på så att Björn som hämtar gödsel kan köra in och inte sjunka ner så djupt. Men var ? Där han har kört tidigare har jag sått in vall och det  så grönt och växer så fint.... Jag måste rådfråga honom om traktorn kan köra in i "gästhagen" .  När jag väl får ut materialet måste jag ha en permanent plan.


Imorse blev jag mycket lycklig och det värmde djupt in i hjärtat. Calle min äldsta son, lärde sig av Johanna  Akke , frihetsdressyr instruktör, hur Graciano skulle göra föra att buga och tacka publiken. Calle lärde honom snabbt och det blev verklighet då han tackade publiken och domarna i Neumünster i år då han blev premierad. I morse tänkte jag kolla hovarna på Graciano och lyfter upp hans ena fram ben varefter han böjer sig bakåt med automatik och lägger sig ner på knät . Jag blev alldeles rörd och då jag lyfte det andra frambenat gör han likadant.  Det var som om han ville visa att han har inte glömt och att det är nu jag som är hans främsta favorit. Den härliga upplevelsen kommer jag att ha inom mig länge. Mina nya upptäckt idag är att även om jag inte tränat Graciano så kan han buga och gör det för mig med automatik. Jag måste bara tänka på att stå  med min rygg mot hans bringa, alltså tvärt emot som hovslagaren  står, annars kan det bli problem med signalerna, vad som ska utföras. Detta har Johanna Akke informerat om, hon är själv även hovslagre. Nedan Johanna som tränar en annan häst. Foto: Johanna Akke.


  

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,