Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Torkad flugsvamp till vad ?
2017-10-05 15:53:30

Nya händelser har passerat och blir till en ny blogg . Vägen in i Havberg är enfilig och här får man stilla sin iver att ta sig in eller ut för det är enda vägen in till bygatan , in i själva "centrum" av Havberg. Vi som bor här vet att vänta in varandra.  Dock var det vid ett tillfälle som medryttare Sofie på Gaucho blev prejad av en bil som troligtvis har varit en besökare och inte någon från Havberg . Är det ett körfält och om man ändå måste köra om en häst med någon decimeters marginal,  är det olämpligt att göra det just här. Gaucho tog ett skutt åt sidan men Sofie kunde reda ut det. Men så onödigt. Då jag hörde det blev jag både orolig för vad som kunde ha hänt och arg. Eftersom jag är med i Havbergs vägförening, i styrelsen som sekreterare, kunde jag påverka och beslut togs att sätta upp ridning /häst och ryttare skylt  för att uppmärksamma att det finns många ryttare i den här lilla byn som önskar företräde och försiktig omkörning.  Detta är dagens förbättringsförslag att påkalla uppmärksamhet med varningsskylt för häst/ryttare så att fordon tar hänsyn och lämnar företräde . 


Vi har ju även de levande "fartsänknings bulorna" En annan skylt i häst täta Havberg.


 


 Ridrundan med sjuksyrrorna Linda och Martina blev gjord redan klockan 09.00 i morse och det känns bra att alla tre hästarna som är hemma,  rids samtidigt.  Därefter är det dags för hovslagaren. Det är Lilly och Italia som ska skos om idag . Gaucho får vänta på "sin" hovslagare som varmskor, till nästa torsdag.


I måndags då jag var på mitt andra jobb, fick jag ett roligt sms från min man som löd  " Skrållan har flyttat hem från sin sommarvistelse och äter nu middag ! " Det är vår äldsta katt 14 år som redan då våra hundar kom till för 5 år sedan, tyckte att hon inte gillade valpar. Därefter har hon varit borta i omgångar, ibland halvårsvis. Vi har tänkt samma tanke varje gång "ja, nu är Skrållan nog död " men vips så har hon dykt upp igen, denna fantastiska överlevnadskatt. Då hon kommer in vill hon gärna ligga på en kök stol  under bordet, väl skyddat mot de nu uppvuxna valparna Selma ochDoris.Vår överlevnads katt Skrållan.


Jag hörde ett intressant program om svampar på P1 i lördags vid 09.30 tiden . Fick bland annat veta att just flugsvampen har fått sin namn på grund av att man i stallar förr i tiden lade den torkade svampen på ett fat och hällde på lite mjölk. Flugorna drogs sig till denna blandning och då de drack av mjölken dog de. Kanske något att prova på i sommartider då flugorna är besvärliga. Viktigt dock är att se till att stallkatterna inte kan slicka i sig av giftblandningen. Min hovslagare var glad att det blivit kallare. Många hästar störs mycket av flugorna då de ska bli verkade och skodda, får svårt att stå stilla. Jag berättade för honom om varför flugsvampen heter som den gör. Detta är dagens nya upptäckt för mig och hovslagare Patrik.


Det har blivit svalare men inte så kallt att jag har plockat hem beteshästarna , men gamle Ghia och den yngsta  Imperia stödfodras upp på höjden. De väntar tålmodigt på hösilage tillskottet.Då är det inte någon Ikea kasse, utan jag fyller en Ullareds kasse, ni vet den gula, full. Tids nog ska de hem och ha det skönt på natten i sin box, men desto tråkigare i utsläppshagen på dagen. Igår var det en dag som jag skulle velat ha in dom över natten. Det kom häftiga regn strax före insläpp. Jag försökte hinna boxarna färdigt men regnet kom in så snabbt att det stod som spön i backen . Ryttare Tina som inte brukar bry sig om lite regn, fick ta skydd en stund i en av boxarna då det vräkte ner som värst. I och med regnet blev det tillfälle att byta några ord om hur sommaren har varit. Inget ont som inte har något gott med sig!   


 


 


    

Besök av Skurups kommun
2017-09-28 15:32:28

Jag har skjutsat ner äldsta sonen Calle till tågstationen. Han jobbar numera i Malmö och trivs med storstadslivet. Landet och hästarna är ett minne blott. Så kan det vara med livet att man vill göra andra saker, prova nya utmaningar. Han sparar till egen lägenhet i Malmö, gärna vid Västra hamnen ..... och  drömmen ska bli sann. Då jag släpper av honom vid tåget ser jag springande människor ,cyklande människor  de flesta pratande i en mobil och med ett gemensam  mål , att ta sig in till Malmö.  Det har säkert sin tjusning och upplevs stimulerande att transportera sig och miljön blir till en annan värld. Jag har själv transporterat mig med spårvagn och buss  fram och tillbaka från  Björkekärr, Göteborgs utkant in till Medicinarberget/Sahlgrenska området  under min studietid och trivdes med det . Idag känns tiden för dyrbar och jag är ibland glad över att inte ha någon bil hemma. Då kommer jag att vara här och nu hela dagen. Mina dagar med hästarna och arbetet på  gården är för mig att stanna upp ett tag och reflektera , få lite distans till den inrutade agendan de andra dagar, som jag trots allt trivs bra med.  Jag har sparat en liten figur från barnens lantgård och tänker för mig själv , se det där är ju jag !  Det är dagens nya upptäckt, en figur av mig själv även om jag föredrar vattenslangen.Lägg märke till smuts på armarna och halm som fatsnat mellan knäna samt mina slitna stallstövlar...


 


Nu har min höstanemon kommit i jord och denna gång har jag läst på hur den vill ha det. Det glöms lätt bort att ta reda på vilken slags jord eller läge en växt önskar ha för att trivas och växa. Ingen som frågar en planta hur den vill leva , det väntas inget svar! I fjol köpte jag små  anemonplantor och planterade ner där jag tyckte de skulle passa. Jag hade ju tidigare sett hur andras höstanemoner växte högt och trivdes så att de självsådde sig att bli alltfler plantor. Nu med facit i hand har jag lärt mig att visa förståelse till en höstanemons önskan. Nu har jag sett till att den får trivas i väldränerad mulljord, i soligt läge. Mitt förbättringsförslag är att läs på rekommendationer och skötselråd, så blir det bra från första början.Det blev kris i veckan med  hösilage och hö tillgången. Hösilaget är ju klart att flyttas men vagnarna är upptagna med utsäde till höstsådden. Jag har ju även Gert och han är också heltidsbonde trots han är pensionär. Hans vagn var också upptagen men ville vara hjälpsam och meddelade att han kunde lasta 3 hösilage balar på höskrindan och köra hem till mig. Det hördes konstiga ljud då han kom in på gården och det som hade hänt var att ett av de fyra hjulen hade fått punktering och han körde på  metall fälgen.  Jag hade löst mitt problem med brist på grovfoder men snälla Gert hade fått ett nytt problem att lösa. Lösningen blev att han ställde hö vagnen uppe vid hans kors bete här i Havberg. Därifrån kan han i lugn och ro montera av hjulet för att få det lagat.


Skurups kommuns turist och kommuninformatör, har som avsikt att besöka alla de företag som ingår i kommunens  besöksnäring under hösten.  Även mitt lilla företag, Conquistagård , har uppmärksammats  med ett inplanerat besök och det glädjer mig. Skurups kommun växer och alltmer nyetablerade  företag har startat upp, inte bara Dollarstore. Det kommer medföra många nya jobb så att inte alla ungdomar måste ta sig in till Malmö.


Nu ska jag ta mig an pappers arbete, det som än minst roligt trots att det handlar om att skriva en faktura på levande fölavgift .  Det är ett bra tag sedan Gauchos andra föl för i år föddes, men jag har inte fått tummarna loss . Men nu ska det bli av. Det är ju bara att fylla i en mall faktura , hur svårt ska det behöva vara?


Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,