Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
grusade drömmar
2017-10-23 13:19:05

Klumpen i magen är borta och det finns hopp. Jag har oroat mig i onödan . Jag intalade mig gång på gång att låta veterinären först ställa diagnos och därefter skulle jag eventuellt kunna oroa mig, men det är svårt att inte fladdra in i framtidens farhågor. Nåväl, så här är det nu med Lilly, mitt fina skimmelsto . Från en dag till en annan blev hon halt på vänster fram ben  och vill inte stödja utan stod med benet långt fram. Dessutom ville hon gärna lägga sig ner och hade svårt att komma upp på första försöket i boxen. Den första åtgärden blev att sätta henne på halmbädd för att på så vis få bättre fäste att resa sig upp . Eftersom jag nyligen har bytt från hö till hösilage fanns det en liten misstanke om fång . Jag ringde distriktsveterinärerna Flyinge eftersom de har portabel röntgen. Det visades sig att hon var tunn i sulan så att det blödde vid visiteringstångs undersökningen . Hög puls just här också . Misstanke om stengalla eller abcess till följd av att vi har ridit  mycket på makadam inne i skogen . Länsstyrelsen har lagt ut stora kantiga stenarpå skogsvägarna efteravverkning av barrträden. Röntgen togs på hovbenen  och beräkningar i efterhand ska eventuellt ge diagnos fång. Jag var orolig för någon slags förlamning, nervskada då hon hade svårt att komma upp men detta känns mer hoppfyllt.


Det har nu gått 4 dagar med boxvila , bara 6 dagar kvar. Medicinering i form av anti inflammations hämmande /smärtlindring 10 dagar. Hon svarade bra på behandlingen men fick igår eftermiddag en släng av kolik eftersom hon står mycket stilla. Jag och min man turades om att gå med henne i corallen och då jag såg att hon återigen verkade intressera sig för omvärlden förstod jag att hon mådde bättre. Jag kunde även se på näsborrarna att det onda hade släppt. Till en början andades hon mycket snabbt och det såg jag på näsborrarnas vidgning. Idag har jag återigen tagit ut henne en liten stund . Hon ville rulla sig och jag stannade kvar för att se om hon kom lätt upp och det gjorde hon. Därefter inväntade jag den förväntade skakningen som ska komma då de rullar sig för nöje skull. Yes ,den kom också . Toppen Lilly !


Vi tar en dag i taget och hoppas på framsteg. Mitt förbättringsförslag är att alltid ha physallis (loppe) frön hemma. Gelen som bildas med hjälp av vatten  hjälper till att driva ut eventuella partiklar i mag- tarmkanalen. Till exempel kan  grus  följa med ner med gräsrötter då gräs betas. Lilly fick physallis frön  igår med lite lucernpellets och sin medicin, då jag såg att det onda hade försvunnit.Fina Lilly som tråkigt nog får stå på box 6 dagar till...


 


 


Min upptäckt är att grus  är fantasiskt , inga grusade drömmar här inte . Jag har lagt ut markduk  och på det  grus i 20-30 cm tjockt lager Nu kan både jag och Gaucho gå ut till hans lärkträd där jag lägger hans hösilage , utan att fastna i leran.  Jag har även lagt ut vid grinden där han snällt står och väntar på att få komma in på kvällen.30 ton grus till hagarna. Dock ska jag inte skyffla ut allt för hand. Hjälp kommer iform av traktor med skopa .


 


Linda gör ordning Italia för ridturen idag 


 


 


Linda och Martina har varit ut och ridit Gaucho och Italia . Det kom lite regn just då de red iväg men ridturen överväger vädret. Italia och Gaucho går med ungefär samma energi  så det passar bra tillsammans.


Eftersom hösten är här , kanske inte så kallt men mycket nederbörd ,har jag tagit hem Heljar och Graciano som igår söndag. Graciano var glad att komma hem. Han visade det med höga benlyft och viftande på huvudet. Heljar linkade på bredvid man Johan, lite lägre energi och det är bra med en lugn äldre herre till unga Graciano. Idag ska de verkas och skos. " Allvaret "efter sommarlovet  ska ta sin början...


 


Nu hör jag en katt snarka någonstans . Jodå. det är Nisse som sover djupt i soffan bredvid. 


 


 


 

Med en stor klump imagen
2017-10-23 11:42:34

 


Jag har nu tagit del av tre söndagar av fem, gällande utbildning o Mindfulness.  Jag inser vilket behov jag har att lära mer för att förhålla mig på ett sunt och hållbart sett till mina tankar,  min oro och att min dags planering inte får vara så fylld att jag måste göra flera saker samtidigt.


Senaste föreläsningen gick vi igenom hjärnan , hur vi fungerar helt fysiologiskt. Det visar sig att långvarig stress , kan vara av olika karaktärer såsom ekonomisk stress eller relations relaterad stress eller tidsoptimist stress , medför att hippcampus krymper upp till 10-15 % av sin kapacitet . Hippocampus medverkar i den process då kortminnet ska överföras till långtidsminnet. Vår förmåga att orientera oss rumsligen.  Det är förmågan att minnas hur vi tog oss fram och tillbaka i ett tidigare okänt område . Därav kan en hårt pressad människa tappa minnet och inte komma ihåg hur man till examel hittar hem . En av deltagarna  på kursen har  efter en långtids press och mycket ansvar på ett företag  upplevt just detta att hon inte hittade hem  efter arbetsdagen.... Andra saker är att vi förlägger saker och hittar inte tillbaka till dom, mobilen, nycklar, plånboken, glasögon . Där är jag och min man representerade.


Så min nya upptäckt är att Mindfulness  intresserar mig mycket då jag ofta har "the mind full" .


Ju mer jag sätter mig in i "tänket" desto mer inser jag att det är mycket att ändra på. Från början var det att jag ville hantera min oro för vad som kan hända men som kanske inte kommer att hända. Nu inser jag att det finns fler pusselbitar för ett lugnt inre.  Slående nog så är ordet hippocampus sammansatt av hippo som känns bekant och kampus som betyder sjömonster  och tillsammans  blir sjöhäst. Ordet syftar på organets strukturens utseende och form.


Nedan är Heljar och Graciano på sensommarbetet.Hösten är här men värmen består därför får Graciano och Heljar några dagar till på betet . På söndg ska de hem för att verkas och skos på måndag. Därefter ska de börja ridas igen. Det fungerar bra med mina medryttare två  som kan bäst på helgen och de andra två fyller i med ridning i veckorna då de har sjukvård schema. Jag gick förbi  ena gårdens stall härom dagen och då såg jag ett förbättringsförslag till de avlånga blomlådor som en del har under sina fönster. Jag brukar fylla med granris när pelargonerna har gjort sitt, men här såg jag en bättre ide´. Om man har buxbom eller känner någon som har, kan man ta de skott som klipps bort då häcken , busken trimmas och sticka ner som sticklingar i lådorna. Efter vintern kan dessa skott bli till nya buskar framåt våren . 


Nu har jag skrivit färdigt texten och ska senare tillföra bilder. Nästa gång jag skriver ska jag berätta varför jag nu har en stor klump i magen. Försöker tänka i nuet och inte oroa mig för det jag ännu inte vet. Det är svårt , jag måste börja andas medvetet och bara vara. Mindfulness hjälper mig .


l

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,