Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Bekämpat en av mina fienden
2017-11-09 14:55:41

Inga grusade drömmar här inte. Jag har äntligen fått hjälp med att få ut grus så att hästarna kan gå torrt på sin stig ner till skogen. Jag har även fått hjälp att preparera med makadam, så kallat bärlager så att traktorn inte sjunker ner då gödsel ska hämtas. Det blir en del turer som de stora däcken ska fram och tillbaka då gödselplattan töms.  Jag känner att det är väl investerade pengar. Detta blir dagens förbättringsförslag,  markduk och grus = tjuvligt att gå på. Leran är en av mina värsta fienden. Ej heller bra för hästarnas leder.  Vid utegången i andra skogshagen är det svårt att komma till med skopa. Här har jag mutat Erik, yngsta sonen, att hjälpa mig . Vi bär då  två hinkar så mycket vi kan i omgångar. Lite primitivt men små bäckar blir till en å..... Detta är ju också styrketräning, lika bra träning som att lyfta vikter på gymmet. 


  Min nya upptäckt är att ammoniak som bildas av gödsel är bra för  andningsreflexen. Det som kallas för luktsalt är just ammoniak och luktsalt kan väcka upp medvetslösa personer. Det säljs även ammoniak till tyngdlyftare. De sniffar på det direkt före lyftet. Frigörandet av ammoniak irriterar näsans membran och lungor. Musklerna som kontrollerar andningen arbetar snabbare vilket medför en inandningsreflex.  Ja, tänk  vilka fördelar det finns att arbeta i stallet.  


I veckan har jag träffat rid väninnor . En av  dom ,min äldsta ridkompis Lena ,  berättade att deras gård såldes på 5 dagar. De var inte beredda på detta, trodde att det skulle ta tid då priset var 7,9 miljoner. Nu har de fram till sommaren att hitta något mindre och på ett plan. Jag har även pratat med en annan hästvän som har tänkt om och gått ner i tid för att få ett mer tid för annat en bara jobbet. Hon har fördelen att kunna jobba hemifrån så nu träffar jag henne antingen på ridturen eller hundpromenaden.  


Graciano har tränats i korallen. Han har inga problem med sadel, kapson eller pallen. Problemet är bara att gå i det varv där han inte ser mig , alltså i högervarv, då vill han gärna byta varv. Jag tränar honom med rösten att lita på att gå högervarv ändå. Eftersom jag vill stiga upp långsamt och säkert har jag inte gjort detta ännu. Bara hängt på honom. Då jag har någon som håller honom ska jag sitta upp.


  Just då jag tränade honom kom en budbil i alldeles för hög hastighet på vår lilla markväg utanför gården. Det small om bilen i hålorna och ena framskärmen saknades. Strax därefter kom han lika snabbt tillbaka . Imorse såg jag då jag gick med hundarna att han har lyckats köra på ett träd trots att vägen är rak . Där ligger det kvar bildelsrester. Tänk vad människor har bråttom och glömmer även att plocka upp  efter sig.  Jag tror att  det är lite  GPS ens  fel att de kommer ut på vår lilla markväg. Det är närmaste hållet men vägen är inte gjord för större fordon, ingår inte i någon vägförening.


Dagen har varit mörk idag men i tisdags såg det ut så här då Martina och Linda red ut.Linda och Italia 7/11


 Martina = ( himmelska hästen på kinesiska) och Gaucho 7/11 .

When something doesn´t go right , take left
2017-11-06 11:04:24

Så lät rubriken för en av föreläsningarna och den som höll i den hette Martin och på kinesiska så betyder Martin himmelska hästen , det är väl ett vackert namn!


 Det har gått många , många dagar sedan jag skrev sist och det har sin förklaring. Mina "lediga" dagar från mitt andra jobb har varit inbokade med både konferens och kompetensutvecklande utbildningsdagar. Det är förstås roligt och stimulerande men det blir desto mer att göra kvällstid och så kommer det där dåliga samvetet att jag har prioriterat mig själv. 7 hästar tar sin tid och lägg till två hundar och 3 katter. Idag är första dagen då jag ser fram emot att kunna rida ut igen. Här rider Sidsel och jag i skogens vackra höstfärger.  Det är dags för Graciano att komma igång med sin ridning och utbildning igen. Det faller på min lott att sitta upp på honom nu när Calle , äldsta sonen, inte håller på med hästar längre. Jag är dock inte så orolig han är  förståndig och daglig kontakt sedan länge har gjort att vi vet om varandra. Jag är ju den som kommer med mat och borsten , vilket är positiv förstärkning.Gracianos pannlugg bara växer.


  


Full fart i skogenGraciano med sin livskamrat Heljar 


Lilly är bättre och hov bölden besvärar henne inte längre. Röntgen visade inte på "akut" fång i alla fall. Jag håller koll på hovarna och det är fortfarande vila från ridningen . Det är troligen en vass sten som penetrerad sulan . Vi har ju ridit mycket på skogsvägarna som har försetts med makadam. Utvärdering ska göras längre fram av samma veterinär. De flesta har så mycket att göra nu förtiden, det är bara att inse och vänta på sin tur.


 


Jag har varit iväg med mitt andra jobb har jag även fått inblick i "storstan" och reflekterat så mycket bilar och cyklister och människor som är på väg.  För min del känns det bra att komma hem,  hem till landet igen efter att  tagit del av den andra världen och livsstilen för ett tag.


En ny upptäckt, ny  erfarenhet, är en boxares resa till världsmästartitel  i mellanvikt och svart bälte i karate. Även vunnit mästarnas mästare. Så mycket träning och envishet som ligger bakom. På senare tid har han även  medverkat i andra folkkära program. Vem vet ,han kanske dyker upp i någon slags hopp tävling framöver. Vad var nu anledningen till hans föreläsning? Jo, enkla grepp att kunna avstyra ett påhopp, självförsvars teknik helt enkelt. Men det största behållningen var ju hans inspirerande " storytelling" från barnsben till sina titlar och nu ägare av ett stort gym där han själv tränar andra.  I motsatt till vad många tror så är den nya upptäckten att all träning oavsett det utförs på gymmet  eller i trädgården, på gården, träning. Det är rörelsen , ibland med tyngd som bygger muskler.  Så det är bara att vara tacksam och njuta då grepen fylls med gödsel och skottkärran förflyttas fram med armkraft för att därefter tömmas med en kraftig knuff framåt. Viktigt är att de tunga lyften  ska göras med böjda knän eller då kassar ska fyllas med hö för att spara ryggen.


 


Mitt förbättringsförslag är att använda skottkärran då hö kassar ska transporteras eller säckkärran till kutterspånet. Halmen har jag gjort det enkelt för mig. Det slänger jag ner genom luckor i taket från loftet. De stora rundbalarna lyfts upp igenom luckan på gaveln, på så vis står  de torrt och inget halm som far runt. 


Slutligen, här kommer Sofies lilla Alva på Heljar.


  

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,