Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Det lackas mot julen
2017-12-18 17:54:56

Det lackas mot jul säger ordspråket och många tror kanske att det har med att försegla julgåvorna men så är det förstås inte. Lacka betyder att  julen närmar sig . Att man stressar så att svetten lackar kan det också tänkas bli av då man i sista minut far omkring i affärerna för att finna den mest fyndiga julklappen. Detta uttryck betyder att svetten rinner, ett gammalt ord för otät, läck. På skånska kan man uttrycka sig så här "ja blir så lack "! och då menas att jag blir så sur... men nu lackas till mot julen och det betyder lite mer ledighet och det blir man inte sur av!


Jag tar det mycket lugnt den här julen. En del saker har hänt och det finns liksom igen mer energi över till jul förberedelsen. Det får bli som det blir. Alla jobbar mycket och den som har lagt ner mest tid att få julstämning är ju Gustavs Emma. Idag då Gustav lämnade Bella, hunden, hade han med sig hemmagjorda Mozart kulor, ni vet nougat i mitten sedan marsipan och doppade i choklad. Det blev  att provsmaka en sådan kula tidigt i morse, före frukosten. Mums vad gott och vilken energi kick tillsammans med min ingefära shot. Av den anledningen har jag haft så mycket energi och varit ute hela dagen. Fixat på gården, i stallet ,i hagarna, med hästarna och ridit Italia med Martina, hon på Gaucho. Han är hennes favorit . Väl inne känner jag värme på kinderna så som då jag var liten och hade varit ute och åkt skidor på sen eftermiddag/ kväll, efter skolan .  Ja, faktiskt i Skåne , i Genarp , där är jag är uppvuxen, men det är ju jätte länge sedan.


Det är min hälsofrämjande tid med hästarna och stallsysslorna. Jag somnar gott om kvällen tack vare fysiskt arbete under dagen. Det är kanske något att dela med sig av.  Förmedla livskvalitet.


Region Skåne har naturunderstödda rehabilitering på utvalda gårdar för människor som  behöver lugn och ro , återhämtning för att komma tillbaka till jobbet igen . Kan inte vara bättre!  Min nya upptäckt  är att jag har det här hemma, alldeles nära.


Katterna fortsätter att  irritera mig med sitt jamande  och att vistas inne hela tiden. Jag ger dom mat och släpper ut dom , strax efter ser jag det här på köksfönstret.Nisse , vita katten , bokstavligen slår sina tassar mot fönstret så att jag måste bara släppa in honom...Slutligen, vill jag knyta an till julfirandet. Mitt förbättringsförslag är att delegera ut sysslorna till övriga i familjen . Någon kan göra lite grann och tillsammans blir det bra att alla orkar vara med . Sänk ambitionsnivån! Jag kommer köpa en del som färdig mat och vi har kommit överens med barnen att julklappspengar läggs i en resekassa till framtida, om än mindre reseäventyr.

Lindes långritt genom Europa på 20 talet
2017-12-14 17:42:38

För att inte riskera stå utan mat till hästarna har jag, trots att jag hade 6 stora balar kvar, fått hemkört ytterligare tolv storbalar. Jag har nämligen varit med om en vinter från december till februari med snö. Det var mycket riskfyllt då en god människa som ville hjälpa mig skulle transportera några hösilage balar med traktorn i vår is och snö beklädda nedförsbacke. Tur nog gick det lyckligt med det var nervöst.


I helgen som varit har Graciano  ridits och turerna blir allmer längre. Vi har ridit förbi getter , hösilagebalar och bilar och detta fungerar bra.  Heljar är med som sällskap men jag tror inte att han bryr sig så mycket. Ibland är han långt före eftersom Heljar tar det lite lugnt med Sidsel på ryggen.


Idag har hovslagare Patrik varit här och skott om de båda . Även gamla Ghia har blivit verkat .Tänk vad veckorna går snabbt. Jag kan inte förstå att det har gått 8 veckor sedan sist. December månad är egentligen ingen hel månad utan bara fram till strax före julafton. Jag har fortfarande inte kommit i rätt julstämning. Men imorse då mellan sonen Gustav skulle lämna hunden  Bella, så hade han med sig lussebullar som sambon Emma bakat. Nu har jag ätit två bullar under dagen och nog känns det lite mer jullikt....   


 


Väderprognosen hade lovat snö nu i veckan ,men ack nej, det har bara kommit  snöblandat  och så regn och mer regn . Detta medför oerhört mycket grus och smuts efter våra två hundar och våra katter som egentligen ska vara utekatter envisas med att sitta och skrika på fönsterblecket för att komma in. Väl inne är det katttsanden , på toaletten på övervåningen som gäller,  Grrrr.... De brukar var duktiga att uträtta sina behov ute, bara komma in för att äta och sova en stund i köket.


I morse har jag  lagat  eksem och insektstäcken. Ett av täckena är så pass trasigt att jag avstår från att  att laga det. MEN  alla knäppen runt ben och mage kommer jag att klippa bort som reserv till andra täcken som går i sönder.  Detta är dagens förbättringsförslag .


Slutligen skulle jag vilja slå ett slag för en bok om en viss Linde Klinckowström-von Rosen, som red långritt genom Europa på 1920 talet på sin häst Castor. Lästips till jul och nyårsuppehållet. Denna bok är min nya upptäckt. Förlag; Bonniers Fakta. 


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,