Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Äntligen !
2018-01-18 14:56:02

Idag är det milt, ingen blåst eller snö eller regn, mer än tillfälligt och då snö och regn samtidigt!  Hästarna får lufta sig utan täcken idag. Det uppskattas och det rullas i den halvhårda jorden. Blir till att borsta ikväll... På tal om borsta så upptäckte jag första vårtecknet och det är att lilla Imperia och gamla Ghia börjar fälla sin vinterpäls.  Jag tränar tålmodigt Imperia att gå in i stallet för att så småningom acceptera att bli uppbunden . Vi har kommit så långt att hon går in med en viss tvekan och då jag vänder henne för att stå med huvudet utåt så får hon någon slags tanke att nu jag måste ut...Hon är så lätt med  annan slags hantering som att hämtas i hagen, ledas , lyfta hovar för att bli raspad. Täcke av och på med mera. Det förvånar mig lite varför detta skulle vara så otäckt ? 


Dagarna som har gått har varit dryga med tanke på vädret och jag trodde jag skulle få kalla ut veterinär som i tisdags kväll. Ghia stod och flemade och så la hon sig ner i boxen . Jag stannade kvar ett tag för att se om hon skulle börja rulla runt, men nej, det gjorde hon inte. Jag tog bort det lilla havre och betfor som låg kvar i krubban. Gick in och såg på Mandelmanns programmet , mitt nya favoritprogram !  Detta är min nya upptäckt eftersom jag missade förra omgångens program. Vid reklam inslaget gick jag ut igen men då stod hon upp och åt på sitt hö, skööööönt!  Jag gick en runda med henne och hon verkade som vanligt.Gamla Ghia 27 år, tränas i corallen nyårsdag 2018. Hon rids inte längre eftersom hon har en sliten höftled men tycker ändå om att röra på sig.


 Jag tror jag har förklaringen till varför hon flemade och det kan bero på  den kraftiga bensinlukt som kunde kännas från ena boxen där motorcyklarna står.  Något har hänt så att den ena tanken läckte bensin. Jag har inte känt det då det har varit kallt och mycket blåsigt men nu känns den otäcka lukten tydligt. Bensin har sugits upp från cementgolvet och jag har tvättat av med såpa men ändå luktar det bensin, dock  mycket svagare.


Stackars Gaucho som står närmast han har förstås frisk luft genom att den övre luckan är öppen. Så är det att kompromissa med de andra i familjen. En tom box har blivit MC garage.  Även om jag tycker att bensin är bland det värsta att lukta så får jag ta det. Tids nog till sommaren, då flugorna kommer för jag höra vad hästarnas  gödsel bidrar med... då har jag en liten sparad kommentar, att det är inte värre än när det stinker  bensin !  På den fantastiska hemsidan HästSverige står det mer om hästars luktorgan.


Nu äntligen,  (det blev samma formulering som info på ridguiden.se) har det blivit godkänt att friskvårdspengar får användas till ridning. Det var väl på tiden.


Dagens förbättringsförslag är att använda de friskvårdspengar till just ridning. Det finns utbildning på alla nivåer.


Det är inte bara den fysiska träningen att rida utan att vara med hästar är även balsam för själen. Den tiden då man är fokuserad på hästen och dess behov kopplar man bort andra tankar. Vi tänker ca 65000 tankar per dag har jag fått veta på min  Mindfulness kurs. Tilläggas bör att man tränar ävenbalans och kropps medvetenhet, framför allt om det finns speglar i ridhuset !


Slutligen är jag glad över att Peder Fredriksen och paret Marie och Gustav på Mandelmannsgården  har uppmärksammats med nya priser. Vilka möjligheter vi ändå har , vi som bor på "landet" .


Jag är glad över mitt lilla" lokala" paso peruano avelspris och att ha förmånen att bo i Havberg. 

Sara Silfverberg, en förebild
2018-01-15 17:32:50

Jag gläds extra av att ha "ledig " dag från mitt andra jobb just idag. Det stormar och hästarna fick stå inne fram till 08.30 . Den lilla Imperia vill helst inte alls gå ut, tyckte att det var skönt i stallet. Jag stänger överdörrarna när det är som sämst. I natt har det varit ett sådant tillfälle. Vinden har en fördel och det är att det torkar upp, kanske det hade varit ännu bättre då marken  inte hade varit fryst. En fördel med skogshagar är att det inte bli så vinpinat som det kan vara i öppna landskap. Havberg har ju fördelen att ha både skog och öppna landskap och ängar och kuperat.Havberg lite tidigare i höstas


 


 


 


Jag tänker mycket just nu, liksom min senaste gårdsängel av silver. Funderar på Conquistagårds framtid.Då jag nu är ensam med hästarna kommer det att bli begränsat med att ta emot betäckningston, måste planeras i tid! Jag kan ej heller just nu ta nya föl . Jag väntar in trevliga Imperia och ser hur hon växer till sig. Hon borde bli en bra ridhäst då både Italia och Graciano SCL har bra töltanlag. Hon blir två år till sommaren. Jag arbetar med en ny plan och i och med detta blir det en del mejl. Då tänker jag på Sara Silfverberg som jag träffat genom Falsterbo horse show. Hon är känd både in Falsterbo världen och har många andra strängar på sin lyra. Hon svarar ganska omgående och har en enastående förmåga  att uttrycka sig på ett trevligt, ödmjukt sätt . Mitt förbättringsförslag är att uttrycka sig professionellt  , myndigheter som privatperson, tänka på hur man bemöter en fråga på ett trevligt sätt. Senast då min man Johan skulle prata med någon på Skatteverket fick han en glad överraskning. En mycket vänlig och förstående kvinna tog sig tid att förklara och oros momentet blev löst på några minuter. Min ambition är att hålla den standarden på konversation som Sara Silfverberg med Conquistagårds kunder. Ett vänligt bemötande bidrar till allas företag utvecklingspotential. 


 


Glesa julgranen som Erik, yngsta sonen fixade , då han inte kunde stå ut med min minigran, har lagts ut till Lilly som har boxvila /liten hage fram till imorgon. Hon fick lite terapi att gnaga på  där hon står och "just vilar". Det är inte lätt att roa en häst  som nu har lagt 3 månader bakom sig i väntan på utvärdering av höger bakkota. Det enda som hon ser fram emot är sitt hö och det har satt sina spår i form av lite övervikt  runt magen dock inga fettansamlingar på hals eller skinkor. Kanske även att rulla sig som kan ses på denna bild.


 


Nu till min glada  nya upptäckt  och det är att jag fann denna fina avbildning av Gaucho E.K , gjord 2012 av en flicka Vicky ? som tack för något. Jag tror att det var någon slags praktik .  Tavlan har jag hängt upp här på kontoret tillsammans med foton på hästarna.Gaucho avbildad 2012 kan det måntro vara denna bild som har inspirerat?Gaucho E.K , en av mina två paso peruano avelshingstar.


 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,