Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
mystiska marwinhästen
2018-02-12 18:11:38

En ny vecka har börjat och vi går nu från minus grader  till  några plus grader , alltså typisk skånsk vinter . De vita vägarna övergår nu till isvägar och behöver grusas. Broddar på men de ramlar lätt av trots att jag spänner dom så hårt. Alltid är  det någon som fattas på Gaucho eller Italias skor. Idag har jag brodda på Heljar , min islandshäst och ridit en tur med honom . Jag  broddade av då vi kom hem  så han inte skadar Graciano.Fina Heljat efter ridturen


De är lite sura på varandra  just nu, undviker  varandra och det är ju bra.  Kanske är orsaken en kombination med svårigheterna  med att röra sig på det knaggliga underlaget (som sakta håller på att tina upp) och det enda som finna att äta ute är det hö som jag lägger ut. Jag ser till att ge på olika platser så om det tar det slut på det ena stället, erbjuds det på ett annat ställe. Graciano har tränats i corallen att ledas och vara lyhörd för kommandon som till exempel smackningar som betyder framåt och  wow som betyder stanna. Lite motion  på fast underlag ,  det är svårt att få honom att röra sig  i högervarv,  han vill  kunna se mig i mitten. Just för att han inte just nu förstår vad en skänkel betyder så tränar vi just med  kommandon som smackning. Det är bra träning att ta markarbetet grundligt. Nu när det har varit halt och isigt så har vi nöjt oss att träna i corallen.


Äldsta sonen Calle flyttade som i lördags och det kändes konstigt att se honom fylla  hästtransporten med alla saker . Jag har mitt gympass på lördag förmiddag och en av låtarna som vi tränar till då är This is my way to live med E-type.  Den låten förknippar jag med alla de uppvisningar vi har haft med hästarna där Calle har varit till stora hjälp.  Just den låten valdes till Saddelbreed hästarna då Therese och Anna-Lisa satte full fart i tölt. På något vis kom alla känslorna på en och samma gång och jag fick en klump i halsen då alla minnen fladdrade förbi under tiden vi dansade och hoppade runt.  Allt har sin tid och jag får glädas åt tiden tillsammans och att han nu har fast jobb där han stortrivs och egen lägenhet att inreda. Han har lämnat hästarna bakom sig och det är en naturlig frigörelse och ger honom möjlighet att göra andra saker i livet. 


Nu från känslomässiga  till det mer praktiska . Jag har haft mycket glädje av mina ridvantar nu när det har varit så kallt. Tacksam för att kunna vara varm och ändå hålla på med snö och vatten . Till och med att kunna rida med vantarna. Det är en julklapp från min granne Ann för något år sedan.  Jag har fortfarande kvar dom,  ingen av pojkarna har lagt beslag på dom för de ser ju så tokiga ut....  Detta är mitt förbättringsförslag. Ridvantar  som håller händerna varma med möjlighet att hålla tygeln som man ska.En  ny upptäckt är den indiska magiska och mystiska Marwarihästen. Fann en artikeln i Kentaur nr 4/2017 som visar hur dessa hästar ser ut och om deras historia. Det finns bara några tusen sådana här hästar , nu görs allt för att bevara den märkliga rasen . Vackra hästar med en liten detalj på öronen . Även våra pasoperuano hästar har en liten inåtgående spets men dessa hästar slår vinklingen med marginal då deras spetsar möts . Foto: Kentaur fotografen


Ignacio Alvar Thomas.dessa öronvinklar kan jämföras med paso peruano hästens, idetta fall Gracianos öron . 


 


 


 

Min nya upptäckt
2018-02-08 10:26:48


Det vita Havberg fortsätter att vara vitt. Jag har tagit min hundpromenad som i morse och har då dokumenterat soluppgången och hur ridvägen från Havberg till Norreskog ser ut.Som kallast har vi haft 11 minusgrader i veckan. Det har knarrat under skorna och luften har varit härlig.


Vitt i corallen men jag har ändå kunnat longerat Graciano SCL. I hagarna är det så knaggligt att hästarna rör sig ytterst försiktigt.


.


 


 Nu är det absolut nödvändigt med broddar . Jag broddade på som i helgen och det går ganska fort, dock det är nödvändigt med gängtapp för att få rent i broddhålen.  Eftersom jag hade köpt in broddar som förra vintern så låg de där på plats tillsammans med verktygen som gängtapp och skiftnyckel för att spänna ordentligt. Bara att sätta igång. Det är mitt förbättringsförslag att redan nu köpa in broddar för kommande vinter , gärna några extra ifall de skulle bli någon förlust.I söndags tog medryttare Sidsel och jag en ridtur med broddar på och visst kan man slappna av från halkrisken.  Jag avskyr att rida i nedförsbackar då det är risk för att halka. Spänner mig och vill bara att rundan ska vara över... . så broddar är guld värda.


 


Min nya upptäckt är  den ovanliga hästrasen kigasmustang. Det är tack vare ett mejl från en nyfiken Melinda som ville veta lite mer om paso peruanohästarna , som jag fick veta om denna hästras  Kigermustang, en ättling från  de hästar som conquistadorerna  tog med sig till det" nya" landet, USA på 1600-talet. De har många gemensamma drag från en isolerad avel.


Då jag googlade fram mer information om hästrasen, fann jag en fantastisk hemsida av  en svensk uppfödare Jessica, som föder upp hästar från  just denna ovanliga hästras. Här kommer jag att få mycket inspiration och nu inser jag att jag måste ta tag i min hemsida.  Jag SKA bli bra på det om det så ska ta sin tid och jag kommer att bli frustrerad många gånger. Redan här kan jag citera ett av  Jessicas visdoms ord hennes hemsida.  Jag översatt frasen till svenska  "endast genom viljan kan sann harmoni hittas"


Gå gärna in och läs hennes och hästarnas historia, Team Kigas. Njut av upplägget och få inspiration.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,