Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Som en filmsekvens
2018-03-12 16:41:40

 Imorse på hund promenaden, kände jag att överdragsbyxor och täckjacka var för varmt. Det har blivit upp mot 4-5 plusgrader och motståndet i den töade snön gör att det känns dubbelt jobbigt att ta sig fram. Väl i stallet så behövdes bara en tröja och fleece väst.  Det som göms i snö kommer upp i tö och nu se jag hur mycket gödsel det har producerats. Det blev till att städa hagar igår. Medryttare tog ut hästarna och jag hjälpte till att brodda på Heljar och efter ridturens slut, broddat av. Detta för säkerhets skull ifall det skulle bli något bråk.  Vår backe till gården har töat upp med hjälp av saltning och att vädret nu har gått över till regn och plusgrader. Nu känns det bara så skönt att få bort den smutsiga snön. Ser fram mot våren ,sol och värme kommer att uppskattas extra mycket då den väl kommer.


Det är tur att jag kan inspireras av Mandelmanns programmen, sett alla avsnitt den nya säsongen.


Min nya upptäckt är ju att gården heter Djupadal och inte Mandelmannsgården. Här finns en liknelse med Conquistagård som ligger så djupt ner i dalen som man kan komma i Havberg. Fler liknelser hoppas jag på att kunna se i framtiden.  De har ett fantastiskt vinnande koncept. Det är som man hade önskat ha paret Mandelsmanns som ett bollplank då man tvekar över något beslut. Få veta vad de skulle ha gjort i en viss situation. Hur de skulle tagit till vara eller hur Gustav skulle ha renoverat eller återanvänt. Programmen handlar om det mesta mellan himmel och jord. Känns så jordnära och äkta helt rätt i tiden.  Det är bara att hoppas på fler program i deras fotspår.


Idag har en reporter Emma från  lokaltidningen varit ute och gjort ett reportage om djur i Skurups kommun. Förra numret handlade det hunduppfödning och idag blev det om hästar , Conquistagårds hästar. Det ska vara som en röd tråd om olika slags djur och det känns rätt i en kommun som Skurup där det finns många företag på "landet". Det enda svåra var att få bra bilder nu när hagarna ser ut som de gör.  Jag kommer att få läsa igenom texten och har även skickar några egna bilder i fall om att  Emmas bilder ser för tråkiga ut med tanke på allt som kommit upp efter tö. Det är ett förbättringsförslag att be att få läsa igenom text innan publicitet. Det kan lätt bli felformulerat om reportern inte är påläst just om det som ska förmedlas.


Slutligen så vill jag med denna bild visa att trots snöslask så kom det en  häst och vagn  förbi igår då jag tog in hästarna.  Det såg så härligt ut och hon styrde hästen med säker hand. På vagnen fanns även två små barn. Jag hade inte möjlighet till att fånga henne på bild , hann bara fråga vad hon kom ifrån innan hon smackade på  Friserhästen,  såg det ut att vara, så att hjulen tog sig igenom nedför backen i energisk trav.  Det hela var nästan lite overkligt , lite som Carl Larssons anda. Dagen efter kunde jag få bevis att hon verkligen kört förbi....   

Dra nytta av snön
2018-03-08 14:42:08

En ledig dag från det andra jobbet vilket medför  att få undan lite är hemma.  Ute hos hästarna är det mer omfattande mockning och jag strör upp ordentligt då jag nu har bättre med tid. Vilken tur jag hade då Jonny kom med de 7 rundbalarna med halm några dagar innan vintern kom till Skåne. Känns bra att ha förrådet påfyllt uppe på loftet.


Vid  hund promenaden imorse kunde jag inte motstå att ta bilder på Havberg med omnejd i vit skrud.Här hälsar Gaucho och Lilly på varandra, det känns som vårkänslorna tar över trots vinter. Noga med ström på tråden.En bit från gården finns denna stig in i skogen och då jag vänder på mig så finns öppet landskapSommarbeteshage i Havberg


 Lite längre på hundpromenaden kan Svaneholms skola ses i snöriket. Skolan var i bruk fram till 1960 talet. Det är här vi har en av våra ridvägar. Kanske det inte är så märkvärdigt med snö tänker nog många men här i södra Skåne är det så .


 


Det har till och med varit en bandvagn här ute och jag tror att det rör sig om hemtjänsten framkomlighet på de små sidovägarna. Min granne Ann var snabb och fick med den på bild. Idag är det några + grader så det töar sakta. Hästarna har fått komma ut utan täcke idag, tänkte att det kunde vara skönt att rulla sig i snön nu när vinterpälsen fullständigt ramlar av. Ryktsten och den runda ko skrapan  används också flitigt. Detsamma tänkte jag om matt tvätt . Jag har passat på och lagt ut våra gångmattor så att snökristallerna kan fixera  fast smutsen. Jag har gjort det i omgångar och fy vad det finns smuts trots att de dammsugs. Bra att dra nytta av snön.  Snö matt tvätt är dagens förbättringsförslag,  även om det inte har med hästarna och göra. Jag kan förstå att det inte finns mattor på sjukhus eller andra vård inrättningar.Här tvättar jag mattor...


Idag ska även Heljar och Graciano komma in och befrias från sina täcken. Det går bättre och bättre med kamratskapet. Då Graciano böjer på nacken och försöker blåsa upp sig vänder  Heljar baken till och markerar att våga inte komma inte närmare. Det uppkommer även ett Heljartjut från hans sida.


I skogen under hundpromenaden såg jag spår efter att djur har bökat upp snön och blottlägger fjolårets löv på marken . Troligen är det dovhjortar för de har jag sett här vid flera tillfällen.


 


Men då jag tänker efter så var det häromdagen, innan snön kom, som jag, Martina och Sidsel var ute och red i skogen då Italia tog ett skutt åt sidan och vad såg vi inte då om inte 7-8 stycken vildsvins kultingar som låg och tryckte alldeles nära skogsvägen. De är ju lite spräckliga i färgen beige- brun- svarta och var mycket bra dolda i bland de bruna löven.  Först trodde jag att det var harar som gömde sig men de små grisarna var lika i storlek och hade samma överlevnads taktik . Detta är min nya upptäckt att det visst finns vildsvin i skogen där vi rider. De är bara mycket mer skygga att kunna se dom på  dagen.  Vildsvins mamman kunde ses längre  in i skogen och de små satte full fart till "säkerheten" hos henne .  

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,