Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Nu är det gott att leva
2018-04-22 07:58:39

Igår var första veranda kvällen för Johan och mig . Där åt vi kvällsmat och njöt av våren och fågelkvitter, en magisk kväll . Denna torsdags morgon var lika underbar och jag var tidigt ute med hundarna och då hade vitsipporna inte vaknat riktigt utan såg ut att sova sött med indragna vita blomblad.Fixade stallet i morgonsolen och därefter kom Johanna Akke klockan 10.00. Inplanerat för att inskola Graciano för bett och även att ta bettet frivilligt. Det tar inte många minuter för henne att vänja honom med det tredelade äpplebettet


 Här tränar Johanna Akke av och på bett , frivilligt inget tvång


 Bettet hänger passivt nedanför och då han tar det blir det mycket beröm ! 


 Min nya upptäckt är hur man får på gummiplattorna på bettet så att inte bettet ska åka ur mungipan.  Lite handkraft och så går det.


Därefter blir det provrunda uppsutten med bettets inverkan  och att få honom att gå fram med smackning överskänkel och i sista hand peta lite med spöet.


 


Här tränas one rein stop


Det går framåt  och han är verkar förstå. Vi slutar då det går som bäst.  Jag känner till det där med bara lite till och så slutar man inte då man borde ha gjort. Det blev en bra introduktion till vuxenhästlivet .Fortsättning följer nästa vecka. Jag har fått träningsuppgifter och goda råd, blivit inspirerad . Det känns oerhört bra att ha en sådan kontakt som Johanna . När hon lär ut  gör hon  det så hästen väljer frivilligt och allt blir bra från första början.  Hon rider och tränar frihetsdressyr och då gäller det att få med hästen av egen vilja och med glädje.Hon är hästföretagare som även tar sig an inridning av hästar. Frihets dressyr står dock högst upp för hennes del. Om jag inte hörde fel ska det bli uppvisning till sommaren. Jag tar reda på var !  


Mitt förbättringsförslag är att anlita ett proffs så går hästen framåt  i sin tillridning och man behöver inte bli frustrerad av att det blir fel. Bor du häromkring kan jag varmt rekommendera Johanna Akke.  Annars finns det fler som henne runt om i landet, men jag tvivlar på att det är inte så många som har samma fina fingertoppskänsla för att lära hästen som hon har.


 


Eftermiddagen var det Gauchos tur med att bli om skodd.  Det är hovslagare  Håkan som varmskor och har gjort det många år nu. Han rids mycket nu och det märktes på slitaget på skorna. 


Gaucho är den blankaste hästen i stallet just nu, därefter avkomman Graciano.


 


Sammanfattningsvis har det varit en underbar dag och hästarna har flera gånger legat ner i solen och bara slappat .Det är vår även för dom.


Jag har börjat annonsera om mina visnings dagar som jag har lovat Skurups kommun . 


Första söndagen i månaden klockan 12.00 -15.00 maj - september. Ni som är intresserade är välkomna att se  hästarna och provrida om man så vill.  Jag önskar att ni föranmäler er på pasoperuano@havberg.se. Jag tror inte att det blir lika omöjligt att komma hit som det är med Mandelmanns Djupadal gården.  Jag samkör med  Landäng och har valt samma söndagstider som dom .Så efter eller före är det bara att besöka  Landäng i Skurup . Där finns minsann det mesta i hästväg. 


  Ja, nu är det gott att leva, vi hörs snart !


Vallen som jag sådde i fjor . Jag ser fram emot att låta hästarna få börja beta.  

Mandelmannspusslet
2018-04-09 10:46:22

Imorse gick jag utan jacka tänka sig... bara långarmat och en fleece väst.  Västen har jag nästan alltid eftersom den finns djupa fickor som rymmer mobilen bra. Jag är ingen van mobilbärare utan glömmer ganska ofta att ta med den . Ibland är det faktiskt så att jag vill inte bli avbruten , som då jag är i stallet och fixar, eller har jordiga fingrar från ogräsrensning, då ligger den kvar inne i köket . Jorden går inte under av att jag inte svarar på sekunden, tänker jag.  Alltfler rapporter varnar för den faktiska skärmtiden och vilken stress den medför att alltid se och hålla koll på  vad andra lägger ut.... Puh , bara jag skriver det där ökar pulsen.... Nu har jag andats djupt igen och går även och fyller på min kaffemugg.Men det finns andra saker som stör mig just nu ,som gör att jag känner lite av stress och det är bokföringen som ska lämnas in. Varje år samma sak , jag drar ut på det in i det sista och igår och idag är det dessutom så fint väder. Om och om igen kommer jag på mig att jag börjar på med  andra saker som är både tråkiga och inte så nödvändiga att utföra just nu. Imorse bestämde jag mig att nu gör jag det , fixar bara med sådant som har med bokslutet att göra. Efter det att hundpromenaden var klar och hästarna utsläppta , satte jag igång att finna de där kvitton på interntbanken på betalde fakturor som skulle med och då upptäcker jag att vår skrivare är så ny att den inte kan kopplas in på vanligt vis. Det är lite stressande att när jag väl kommer till skott så blir det stopp i flödet.   Nog med det, det är bara att släppa och göra om imorgon. Nu kan jag ägna mig åt roligare saker som att skriva på ridguidens blogg .


 Här ska en av "Mandelmanns" pusslet läggas.  Denna bit ska ägnas åt tomatodling och annat ekologiskt grönt.


Martina ,medryttare till Gaucho , kom ut med ovanliga tomatsticklingar som nu är planterade efter att rensat bort små antydningar till brännässlor, gödslat och lagt ny planeringsjord. Brännässlor har enorma rot system, men nu går det bra att få med allt upp. Jag känner att första pusselbiten av Mandelmanns pusslet harlagts. Men vilket  1000 bitars pussel  det kommer att inte att bli!  Nå ja, Martina kommer att fortsätta underhålla i denna lilla hörnan av gården.  Jag får  dela ut fler små mark ytor, som kan dokumenteras före och efter, för att på så vis förstärka känslan av att göra skillnad.


Jag har väntat på värmen speciellt för att kunna bada islandshästen Heljar som har haft en lång vinterpäls men där det även fastnar mycket smuts från lera. Han blev ordentligt schamponerad och sköljd av Martina och Sidsel igår.Jag red undertiden Graciano i corallen och faktiskt så har jag kommit på ett knep då han stannar/ fryser och inte går fram på smackning. För första gången i hans liv så tog jag fram spöet som jag försiktigt nuddade där bak med, samtidigt som jag smackade och då gick han fram. Min nya glada upptäckt.


Då vintern nu är över, så ser jag spår av det som "gömts i snö" och vad som visar sig då tjälen har släppt sitt tag.Så här kan det bli då det är mörkt och snön täcker marken, inte mycket att göra åt....


 Det är speciellt på vissa ställen som det står mycket vatten kvar länge som trästolparna ruttnar upp . Jag har fått tips om stolpsko , så här ser en stolpförstärkning ut.Det kan var bra i  ett hörn eller där det är våt mark. Passar storlek på stolpen tar man bara bort det mjuka och återanvänder stoplen utan spets i metallskon. Dagens förbättringstips till det ständiga underhållet som man har då man bor på gård.


Det är födelsetider men  vi får inga föl men jag har lånat ut fölvakten för det blir föl ändå i Havberg om ca en vecka. Då jag har varit i stallet kan jag se hur två skator bygger sitt bo högt uppe  trädet. Pinne för pinne. Ibland har kråkor kommit och stört dom, precis som om de skulle vilja ta över alla de små pinnar de kämpat med. Det återstå att se om det blir någon födsel i det boet.Ja, våren är verkligen en förändringens tid. Så här ser Havbergs vägen ut just nu . Om några veckor kommer det att vara en lövtunnel. Återkommer med ny bild då. Vill passa på att rätta till ett fel i förra bloggen och det är Rocky mountain  och inte Kentaucky hästar som kassör Ingrid har. Läs mer på hennes hemsida som finns med på www.gangartshastar.com .


Påsken är över och jag vill avsluta med ett minne annan dag påsk.


Trollhasselkvistar som vi tog in och efteråt togs ut på den snötäckta gårdsplanen Undrar över anledningen att göra så kurviga grenar. Få pltas med fler hängen , eller? Men som det sägs , det är inte alltid att föredra den lättaste vägen.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,