Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Conquistagård
Susanne-Conquistagård
Hej !\r\nKort presentation om mig själv . Susanne Carlson-Lindgren heter jag och driver Conquistagård som enskild firma. Vi föder upp och säljer en större en töltande häst vid namn Paso Peruano, eller som den heter på svenska, om någon vill fördjupa sig att läsa på Wikipedia , Perunask paso häst . Det är från det lilla företagets vardag som jag vill skriva om , dela med mig av tips och egna erfarenheter. Min inställning är att det ibland kan vara motgångar och kännas tungt i de dagliga sysslorna, då är det tänkt att just denna blogg ska pigga upp, låta dig bli inspirerad att inte misströsta, finna lösningar på problemen.
Vilket fynd jag gjorde
2018-05-17 13:37:38

Mellan Hägg och Syren . Ja, det är ju just nu, men samtidigt. Det brukar vara en eller två veckor mellan det att Häggen  blommar tills Syrenen tar över. Jag minns själv skolavslutningar då klassrummet var utsmyckat med syrenblommor. Så, visst är sommaren tidig.  Våren kom liksom av sig.   Att rida nu är rena njutningen . Vackert i naturen , fågelkvitter och inga hästflugor. Möjligtvis lite mygg inne i skogen där träden skuggar.


Efter körsbärsblommningen kommer kastanjeblommor i all sin prakt.Min kollega på mitt andra jobb väntade föl som i dagarna. Det kom ett föl i lördags men prematur. Storhäst vars föl vägde bara 30kg. Snabbt upp till djursjukhuset och det såg först lovande ut. Jag fick se video på den svarta lilla skrutten. Han gick omkring i boxen,  såg inte så illa ut. Han hade dropp vid halsen och var ju på rätt ställe för att klara sig in i det nya livet. Blev matad med flaska för att enkelt tillgodogöra sig stoets mjölk.  Men så händer det....  hans tillstånd försämras och dör dagen efter. Usch,  det är så tråkigt, efter en sådan lång väntan först att bli dräktig och sedan bära på fostret i 11 månader för att orka med jordelivet en endaste dag. Stackars Carolina och stoet.


 Vi har haft tur med alla våra små föl. Lite hjälp på traven har de fått av sonen Calle men inget dramatiskt ,nära döden har hänt.Ett av våra paso peruanoföl just utkommen  till det "nya livet"


Sedan två veckor tillbaka har jag hört Göken dagligen både morgon och kväll och i förrgår fick jag även se den. Den kom flygande över gårdsplanen, då jag var i stallet  Här kan man påstå att den kan göra två saker samtidigt. Både flyga och sjunga sin kända låt "koko", " koko". Mycket speciell fågel, trevligt vårtecken.


Min nya upptäckt är att det ska bli bakluckeloppis på Sandåkra ridskola, utanför Skurup den 26/5 och dit ska jag bege mig med lite saker som kan komma till nytta för andra. Bland annat ska jag sälja ett special svetsat hingstgaller anpassat till vår Värmlandsvagn Gaupen. Skiljegallret blev aldrig använt då Gaucho åkte ensam och de andra två stona i annan transport. Sadlar finns också och en hel del träns och stalltäcken  som ska säljas. Det är en hel del saker som har köpts in under åren.


Till sist så kommer förbättringsförslaget och det är den här finna smidjevägghyllan som jag  fann på Netto. Den är perfekt  till borstar , skrapor och hovkrats. Jag har hängt den under tak och kan lätt nås då hästarna står på box. Tidigare förvarade jag borstar i en gammal plastback för läsk och ölflaskor. Den tog ju mer plats att finna avställnings yta utomhus och det blev för mycket i den.Här är min nya vägg hylla , fynd från Netto.

Conquistagård 10 år
2018-05-08 08:21:04

 


 Nu har första öppet hus varit med provridning  och en av de nyfikna var fotograf och reporter från Ystad Allehanda . Det blev reportage dagen efter . Det är samma reporter, Mats som för 10 år sedan skrev om vårt första pasoperuano föl. Det har hänt lite under de här 10 åren. Naturligtvis har en hel del föl kommit till världen. En del uppvisningar har ägt rum, 3 gånger på Falsterbo horse show. Tillbyggnader har skett. Medryttare har kommit och gått.


 


Precis som en del påstår, är det dags att byta arbetsplats var 10:e år. Även dessa 10 år medför en brytpunkt för mig.  Ett vägsked där jag byter inriktning. Men Conquistagård består med hästar. 


Johanna Akke har  varit här på nytt och  vi har ridit ut med Graciano . Jag vill se hur hon hanterar honom då han ser andra hästar. Han gnäggar och blåser upp sig , stäppar lite men sen går det över. Det blir ingen "explosion" han lugnar sig och allt återgår till det avslappnade steget.Att tränsa honom med äpplebettet går bättre. Här har jag lite att träna på för när Johanna gör det, går det ganska snabbt men när jag ska göra det så tar det på tålamodet....


Jag har semester denna vecka och har haft turen att pricka in sol och blå himmel , där till vindstilla.


De första beteshästarna har släppts ut och ännu fler  hästar har släppts på det större betet på andra sidan vägen.Det är härliga dagar men kvällarna medför knott plåga. Jag kan både se och känna dessa små knott i skymningen . Heljar har börjat med eksem täcke och Graciano har jag lagt på insektstäcke på kvällarna för att få vara lite ifred. En skillnad  nu är att båda står i utegången på morgonen. Den ger lite skydd för nattens plågor. Annars är det bra med skugga . I vår bokskogshage kan de lätt söka sig till svalkan under trädkronorna . Här bjuds det på morötter,då vill man inte titta på fotografen.Min nya upptäckt är hur vackert det är här ute i Havberg vid körsbärsblomningen. Här finns så många vilda körsbärsträd så att det hade räckt till för att benämna" körsbärsdalen".Det senaste lilla djur som beskådats  är en liten rävunge som kom ensam över grusvägen då jag och Martina red senast. Först trodde jag att det var en katt men så såg jag den vita svansspetsen, så underbart att se.


Just nu går det åt mycket tvål och handkräm. Dels till stalljobbet men nu även när man är i jorden och rensar och påtar. Jag fick själv , av annan hästkompis, ett  liten fin kasse i silver med innehåll av tvål , bodylotion och handkräm till nyår. Det uppskattas av praktiska, jordnära människor sådana som jag är . Delar gärna med mig som förbättringsförslag till "gå bort present " jämte choklad eller vin.


Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,